Στο ζήτημα της προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 αναφέρθηκε εκ νέου η Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτο» τον εκβιασμό της Ουάσιγκτον.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραίμ Καλίν, εξαπέλυσε νέα πυρά προς τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι ο αμερικανικός εκβιασμός είναι απαράδεκτος.

Επανέλαβε δε, ότι η ιδέα συγκρότησης μιας κοινής επιτροπής για την αξιολόγηση της συμβατότητας των S-400 με τα αμερικανικά μαχητικά F-35, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

«Η ιδέα της δημιουργίας μιας επιτροπής αποτέλεσε πρωτοβουλία του προέδρου Ερντογάν, τον περασμένο Οκτώβριο. Οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή για το ζήτημα και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Η πρότασή μας εξακολουθεί να ισχύει».

Η δήλωση του Καλίν επήλθε λίγες ημέρες, μετά τη σχετική αναφορά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Αυτή είναι η πρότασή μας, ας την υπενθυμίσω: Ας δημιουργήσουμε μία ομάδα εργασίας, και το ΝΑΤΟ μπορεί να ηγηθεί αυτής, και να αφήσουμε τους ειδικούς να εξετάσουν και να αξιολογήσουν».

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την έναρξη διμερών διαβουλεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα των S-400.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Άγκυρα θα «ξεφορτωθεί» τους ρωσικούς πυραύλους, προκειμένου να επιστρέψει στο πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών F-35.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως ταχθεί εναντίον της αγοράς των ρωσικών S-400, υποστηρίζοντας ότι είναι ασύμβατα με τα συστήματα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο απορρίπτει η Άγκυρα.

Πηγή: philenews / sputniknews.gr