Εθνογραφικό μουσείο θα παραμείνει σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β, το αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου στην παλιά Λευκωσία.
 
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα» στο ΡΙΚ1, οι προθέσεις του ήταν εξαρχής ξεκάθαρες και πως ποτέ δεν αρνήθηκε να συναντηθεί με όσους εξέφρασαν τη διαφωνία τους. «Εντούτοις, κάποιοι αποφάσισαν να καταφύγουν στα ΜΜΕ».
 
Εξηγώντας τις προθέσεις του, ανέφερε πως «ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, και η θρησκεία δεν πρέπει να μείνει πίσω και να γιορτάσει το γεγονός. Και αυτό ήθελα να το γνωστοποιήσω και στον λαό μας. Να κάνουμε βυζαντινό μουσείο το Ίδρυμα του Μακαρίου και εθνογραφικό το αρχοντικό του Κορνέσιου».
 
 
Είπε παράλληλα πως το καταπίστευμα για το Αρχοντικό είναι ξεκάθαρο. «Είναι ενοικιασμένο στο Τμήμα Αρχαιοτήτων. Ο Μακαρίτης ο Αρχιεπίσκοπος, μετά την προσφυγιά δεν ήταν σε θέση να κάνει εκείνη τη στιγμή το θέλημα της οικογένειας του Κορνέσιου που περιελάμβανε το έγγραφο του καταπιστεύματος. Σε συμφωνία του 2011, άρχισε πάλι η οικονομική δυσχέρεια, και δεν ήμασταν σε θέση να προχωρήσουμε. Έτσι είπα στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ότι θα τους δώσω ακόμη πέντε χρόνια για να ετοιμαστώ να κάνω εκείνο που λέει το έγγραφο των κληρονόμων του Κορνέσιου. Πριν τρία χρόνια που έληξε η πενταετία δεν είπα τίποτα γιατί δεν ήμουν έτοιμος. Τώρα είπα πως πρέπει να ετοιμαστώ».
 
 
Σχολιάζοντας το τι λέει το καταπίστευμα, είπε πως αυτό γράφει ότι το κτίριο και όσα περιέχει αυτό, ανήκουν προς τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο. «Μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος κατά τη δική του απόφαση να το κάνει είτε βυζαντινό μουσείο, είτε να το διατηρήσει όπως είναι σήμερα, ως εθνογραφικό μουσείο», δήλωσε.
 
«Δεν θα κρίνω εάν είναι ή όχι εθνογραφικό, αλλά ειδικοί μου είπαν πως πλησιάζει», πρόσθεσε ο Μακαριότατος, εξηγώντας ότι υπάρχει υλικό για να γίνει αυστηρώς εθνογραφικό. «Επειδή η παλιά Αρχιεπισκοπή θα είναι βυζαντινό μουσείο, είπα πως το σπίτι θα το κάνουμε εθνογραφικό. Έχουμε πολλά εκθέματα που μπορούμε να το γεμίσουμε. Και έχω και αρκετούς συμβούλους με τους οποίους έχω μιλήσει», τόνισε.
 
 
Ο Μακαριότατος είπε επίσης πως δεν του άρεσε το γεγονός ότι προσέφυγαν όλοι στα κανάλια, άλλοι άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές, ενώ βουλευτές κάλεσαν σχετική επιτροπή της Βουλής. «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Απαιτώ ένα σεβασμό επιτέλους. Δεν είμαι ο τελευταίους άνθρωπος. Είμαι έτοιμος να κάνω συναντήσεις μαζί τους. Εγώ χαιρόμουν που μου δίνεται η ευκαιρία για να γιορτάσουμε την επέτειο της ελληνικής επανάστασης. Έπρεπε να το χαρεί ο κόσμος και όχι να μου επιτεθούν».
 
Τέλος, εξήγησε πως και οι ναοί του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Αντωνίου, που είναι αρχαία μνημεία, θα διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους.
 
Πηγή: philenews