Καλωσορίσατε στην αιώνια πόλη! Ένα ζωντανό μουσείο, που σε όποια γωνία και αν κοιτάξετε, θα θαυμάσετε μερικά από τα σπουδαιότερα μνημεία της παγκόσμιας ιστορίας. Άσε που το φαγητό, τα μαγαζιά και οι Ιταλοί αποτελούν και αυτά, αντικείμενα θαυμασμού! Γι’ αυτό, ετοιμάστε βαλίτσα για έναν από τους προορισμούς που σίγουρα πρέπει να επισκεφθείτε έστω και μία φορά στη ζωή σας.
Η αλήθεια είναι ότι σε μια σύντομη απόδραση, θα ήταν αδύνατο να καταφέρετε να δείτε όλους τους θησαυρούς που κρύβει η πόλη. Επιλέξτε να κάνετε ένα χαλάρο πρόγραμμα, όπου θα συμπεριλάβεται τα βασικά, αλλά θα έχετε και χρόνο για το απαραίτητο «Dolce far niente», δηλαδή την απόλυτα ιταλική τέχνη της απόλαυσης του να μην κάνεις τίποτα. Να κάθεσαι κάπου, χαζεύοντας τους περαστικούς, πίνοντας κρασάκι, αφήνοντας τις σκέψεις να περνούν, χωρίς στρες και ανησυχίες για το μέλλον. Απλά απολαμβάνοντας τη στιγμή. 
 
 
 
Θεωρώ ως ιδανική αφετηρία για την περιήγησή σας, το Κολοσσαίο, αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέτα ανά το παγκόσμιο. Επιβλητικό και μεγαλοπρεπές, παρά τη σκοτεινή του ιστορία, χρονολογείται από το 80 μ.Χ., με τη χωρητικότητά του να έφτανε τους 45.000 θεατές. Εκεί, διοργανώνονταν αγώνες, που συμπεριλάμβαναν και μονομαχίες, μεταξύ αιχμαλώτων πολέμων ή δούλων. Σε πολύ κοντινή απόσταση, βρίσκεται η Ρωμαϊκή Αγορά, κέντρο της δημόσιας ζωής στην αρχαία Ρώμη, με την αψίδα του Σεπτίμιου Σεβήρου, το ναό του Βεσπασιανού και τον ναό του Κρόνου.
 

Συνεχίστε με το πιο διάσημο σιντριβάνι στον κόσμο, Fontana di Trevi, έργο του 1762. Αφού βγάλετε τις απαραίτητες φωτογραφίες, γυρίστε την πλάτη στο σιντριβάνι και πετάξτε με το δεξί σας χέρι, πάνω από τον αριστερό σας ώμο, ένα κέρμα, για να είστε σίγουροι ότι θα επιστρέψετε στη Ρώμη. Από προσωπική πείρα, μπορώ να εγγυηθώ ότι το σύστημα δουλεύει! Ακολούθως, κατευθυνθείτε στο Πάνθεον. Περάστε τις τεράστιες πόρτες και απλά κοιτάξτε πάνω. Μόνο μια λέξη μπορεί να περιγράψει την εμπειρία αυτή: Δέος.
 

Το ανεξάρτητο κρατίδιο του Βατικανού αξίζει, επίσης, μια επίσκεψη για τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και σίγουρα, για το παρεκκλήσι της Capella Sistina, του οποίου η οροφή και ο τείχος του ιερού, έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Michelangelo.
Αφού τελειώσετε με τα πιο πάνω, μπορείτε ελεύθερα να ξεχυθείτε στις πλατείες και να χαθείτε στα σοκάκια, ώστε να γνωρίσετε πραγματικά την πόλη. Καθίστε στα σκαλιά της Piazza di Spagna, σημείο συνάντησης για τους Ρωμαίους και για κουβέντα με τις τουρίστριες, περπατήστε στην Piazza Navona, με το σιντριβάνι του Ποσειδώνα, την Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών και τους καλλιτέχνες του δρόμου και την εκκλησία Santa Maria del Popolo, στην Piazza del Popolo, με τα δάπεδα του Bernini και τους πίνακες του Caravaggio. Must visit: οι σούπερ σικ επώνυμες μπουτίκ στη Via Condotti και τα μαγαζιά στη Via del Corso.
 
 

 
Η πόλη προσφέρει έντονη νυχτερινή διασκέδαση, για όλα τα γούστα: το γραφικό και μποέμ Trastevere, με άφθονες επιλογές από τρατορίες, εστιατόρια και μπαρ, το πιο αυθεντικό Testaccio, τη φοιτητική και πιο «άγρια» γειτονιά του San Lorenzo, το καλλιτεχνικό Pigneto και το Campo de’ Fiori, όπου μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου στην ίδια πλατεία που τα πρωινά φιλοξενεί μια από τις παλαιότερες υπαίθριες αγορές της Ρώμης, με προϊόντα όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά και λουλούδια στους πολύχρωμους πάγκους της.