Από τον Ιούλιο του 2017, που ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, το Κυπριακό ήταν στον «πάγο» και σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν στην απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ίσως και δικαιολογημένα.

Μετά από τριάμισι χρόνια, κι ενώ η πανδημία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, κι ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να διαμορφώσει νέο πλαίσιο αντιμετώπισης της Τουρκίας (σ.σ. θα απαιτηθεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου επικυρωθούν όλοι οι διορισμοί από τη Γερουσία των υποψηφίων για ανώτερες θέσεις), κι ενώ οι αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας ενδέχεται να επεκταθούν, κι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να «στριμώχνει» το καθεστώς του νεουσουλτάνου Ερντογάν (έστω δειλά-δειλά), σχεδιάζοντας νέες κυρώσεις τον Μάρτιο, κι ενώ η Άγκυρα και ο νέος κατοχικός ηγέτης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ (προτάσσοντας λύση δύο κρατών με σκοπό στο τέλος να δείξουν ότι συμβιβάζονται με συνομοσπονδία, γιατί στόχος τους είναι ο έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου), κι ενώ λοιπόν υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, ο Αντόνιο Γκουτέρες αποφάσισε να συγκαλέσει νέα διάσκεψη για το Κυπριακό, μάλλον στη Νέα Υόρκη, προς τα τέλη Φεβρουαρίου.

Είναι ηλίου φαεινότερον γιατί το κάνει αυτό. Προτεραιότητα είναι η διευκόλυνση του Ερντογάν και η απενοχοποίηση της Τουρκίας και όχι μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση στην Κύπρο. Πάντως, σύμφωνα με νέα απόφαση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), από τις 26 Ιανουαρίου, όλοι όσοι θα ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού εντός τριών ημερών από την πτήση τους και να επιδείξουν αρνητικό αποτέλεσμα για να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος, ενώ όσοι φτάνουν στη Νέα Υόρκη θα μπαίνουν σε καραντίνα για τρεις μέρες και στην 4η μέρα θα υποβάλλονται σε νέο τεστ.     

ΠΑΝ. ΠΑΝ.