Νέο πολιτικό φόρουμ για τη Λιβύη αναμένεται να διεξαχθεί στη Γενεύη στις 26 Φεβρουαρίου του 2020, με στόχο την πολιτική διευθέτηση της λιβυκής κρίσης.

«Η πρώτη συνεδρίαση του λιβυκού πολιτικού φόρουμ αναμένεται να διεξαχθεί στη Γενεύη σε 10 ημέρες» ανακοίνωσε ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

Στο μεταξύ, σήμερα (σ.σ. Κυριακή) συνεκλήθη στο Μόναχο και η διεθνής Επιτροπή για τη Λιβύη (IFCL), με στόχο τη συνέχιση των ειρηνευτικών διαδικασιών, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Τραμπ για Συρία και Λιβύη

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Κίνας, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας των σημερινών εργασιών, αναφέρονται τα εξής: «Καλούμε τους παράγοντες της Λιβύης να διατηρήσουν την τρέχουσα κατάπαυση του πυρός και να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη μόνιμη εκεχειρία».

Ειδική αναφορά γίνεται και στο εμπάργκο όπλων, με την IFCL να καταδικάζει τις όποιες παραβιάζεις και να απευθύνει έκκληση για μια πιο αποτελεσματική επιτήρηση των απαγορεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη έλαβε χώρα στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου, με τις συμμετέχουσες χώρες να καταλήγουν σε συμφωνία για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, την ενίσχυση του εμπάργκο όπλων και την έναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων για μία οριστική επίλυση του λιβυκού ζητήματος.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.

Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα τη Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

Πηγή: philenews / sputniknews.gr