Ναι, ναι, έχει δίκαιο ο Ακιντζί. Οπωσδήποτε. Είναι σωστό να λαμβάνονται μέτρα από κοινού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Διότι, όπως είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως «εάν χρειαστεί η λήψη μέτρων για το θέμα, θα ήταν σωστό να ληφθούν από κοινού μέσω της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία. Δεν θα πρέπει να γίνονται μονομερή βήματα εκτός αυτού που ωθούν τις κοινότητες σε πανικό». Πού δημιουργείται ο πανικός, αλήθεια; Στα κατεχόμενα ή στις ελεύθερες περιοχές. Διότι, ο πανικός απ΄ εδώ δημιουργείται όταν μαθαίνει ο κόσμος πόσοι μετανάστες τρυπώνουν με τη βοήθεια του κατοχικού στρατού (και του καθεστώτος) από σημεία της νεκρής ζώνης που δεν ελέγχονται. Κι αυτός ο πανικός δεν μειώνεται με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Τουλάχιστον, όμως, περιορίζεις κάπως την ανάγκη για ελέγχους εκεί που μπορείς να τους περιορίσεις και τους αυξάνεις σε άλλα σημεία. Ελπίζω, δηλαδή, ότι θα το κάνουν…
Ο μεγαλύτερος πανικός είναι που σε τέτοια παγκόσμια κρίση οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν να ανησυχούν όπως όλος ο πολιτισμένος κόσμος μόνο για τις νόμιμες εισόδους της Δημοκρατίας, αλλά για την ανεξέλεγκτη διακίνηση σε όλο το μήκος της Πράσινης Γραμμής, που συνεχίζεται αμείωτη παρά τους κινδύνους. Αν, λοιπόν, θα συνεργαστούμε όπως επιβάλλουν οι συνθήκες να γίνει, ας κόψουν πρώτα την πολιτική εκμετάλλευση κι ο Ακιντζί και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που έσπευσε να καλέσει  τις δύο πλευρές «να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για αντιμετώπιση πιθανών εκτάκτων καταστάσεων που απειλούν τη δημόσια υγεία». Χιλιάδες ξένους στέλνει το κατοχικό καθεστώς κάτω από τα μάτια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Χωρίς κανέναν έλεγχο. Το νόμιμο κράτος οφείλει να πάρει όποια μέτρα κρίνει απαραίτητα. Ας κάνει και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ το ίδιο, αλλά και το κατοχικό καθεστώς. Σε συνεννόηση ασφαλώς όπου είναι απαραίτητο, αλλά όχι να υποκατασταθεί και το νόμιμο κράτος σε τέτοια κρίση από μια Τεχνική Επιτροπή.
Εξάλλου, η πολιτική αξιοποίηση δύσκολο καταστάσεων, ακόμα και ανθρωπιστικών, από το κατοχικό καθεστώς με σκοπό την αναβάθμιση του και την ισοπέδωση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εμπειρία πολλών χρόνων. Θα έπρεπε να είναι στην έγνοια μας μονίμως. Για παράδειγμα, τώρα που θα έρθει ο Κάρολος της Βρετανίας ήθελε ο Ακιντζί να πάει να τον επισκεφθεί στο «προεδρικό» του μέγαρο επειδή θα πάει και στο νόμιμο προεδρικό μέγαρο να επισκεφθεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο πρίγκιψ ζήτησε να διευθετηθεί μια κοινή συνάντηση με Αναστασιάδη και Ακιντζί στο Λήδρα Πάλας. Αλλά, απάντησε αρνητικά ο Ακιντζί. Όπως έκανε κι όταν ήρθε επίσημη επίσκεψη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και αρνήθηκε να πάει σε δεξίωση στη νεκρή ζώνη, διότι ζητούσε να τον προσφωνήσει ως πρόεδρο, όπως προσφώνησε τον Αναστασιάδη.
 
Ασφαλώς και δεν τίθεται θέμα υποβάθμισης του παράνομου καθεστώτος αν συναντηθεί ο Ακιντζί με τον Κάρολο στο Λήδρα Πάλας. Τίθεται, όμως, θέμα υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ηγέτες της οποίας το αποδέχονται ως μια ακόμα υποχώρηση (αφελής σε μεγάλο βαθμό) υπέρ της συνεννόησης. Οι ηγέτες του κατοχικού καθεστώτος δεν το αποδέχονται διότι η υποβάθμιση που επιδιώκουν θέλουν να είναι νομοτελειακά κατοχυρωμένη. Να είναι και να φαίνεται ότι υπάρχει κράτος Τουρκοκυπρίων ίσου καθεστώτος με το κράτος των Ελληνοκυπρίων. Κι αυτό το επιδιώκουν σε κάθε βήμα, σε κάθε ενέργεια, ακόμα και μπροστά στην κρίση του κορωνοϊού. Να έχουν, λοιπόν, το νου τους και οι ηγέτες μας. Όχι, γιατί δεν πρέπει να συντονίσουν ενέργειες όπου χρειάζεται για το καλό των δυο κοινοτήτων. Αλλά γιατί δεν επιτρέπεται ούτε μία στιγμή να παραβλέπουν το γεγονός ότι υπάρχει κατοχή, ότι απέναντι τους υπάρχει ένα κατοχικό καθεστώς που δεν χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, και αποσκοπεί κάθε στιγμή στη διάλυση του νόμιμου κράτους με κάθε τρόπο.