Άλλη μια μάχη αναμένεται να δοθεί τα επόμενα 24ώρα στη Βουλή, αυτή τη φορά για τον διαμοιρασμό των κοινοβουλευτικών επιτροπών και τον καθορισμό των προεδριών. Σήμερα το μεσημέρι η νέα Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, συγκάλεσε σύσκεψη των αρχηγών, για να συσταθεί η Επιτροπή Επιλογής, η οποία έχει την αρμοδιότητα για τον καταρτισμό των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη συζήτηση. Στην Επιτροπή συμμετέχουν η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου ως ex officio, τρεις βουλευτές από τον ΔΗΣΥ, τρεις από το ΑΚΕΛ και δύο από το ΔΗΚΟ.

Κατά τη σημερινή συνεδρία θα συζητηθεί κατά πόσο θα δοθούν προεδρίες κοινοβουλευτικών επιτροπών στα τέσσαρα μικρά κόμματα, δηλαδή το ΕΛΑΜ, την ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ και τους Οικολόγους, καθώς δεν θεωρούνται κοινοβουλευτικές ομάδες. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, κάθε πολιτικό κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή με αριθμό βουλευτών ίσο με το 12% του συνόλου των βουλευτών μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα. Κοινοβουλευτική ομάδα θεωρούνται τα κόμματα με επτά βουλευτές. Συνεπώς με αυτά τα δεδομένα προεδρία δικαιούνται να λάβουν μόνο ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια τα μεγαλύτερα κόμματα έκλειναν τα μάτια και για σκοπούς ισορροπίας έδιναν χαριστικά προεδρία έστω και μιας επιτροπής στα μικρά κόμματα. Για παράδειγμα στην προηγούμενη Βουλή δόθηκαν στην ΕΔΕΚ η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και στη Συμμαχία η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαφάνεια, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα το τρίπτυχο της νέας ΠτΒ

Μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών και όπως διαμορφώθηκε ο χάρτης των κομμάτων, τα τέσσερα μικρά κόμματα διεκδικούν να πάρουν προεδρίες. Από την άλλη, τα μεγαλύτερα κόμματα δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένα να προχωρήσουν σε μεγάλες παραχωρήσεις. Πάντως εάν τα μικρά κόμματα λάβουν έστω από μια επιτροπή αυτόματα μειώνεται ο αριθμός των προεδριών στις 12 για τα μεγάλα κόμματα. Στην προηγούμενη Βουλή, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ κατείχαν τις προεδρίες 14 επιτροπών. Έξι προεδρίες κατείχε ο ΔΗΣΥ, πέντε το ΑΚΕΛ και τρεις το ΔΗΚΟ. Παρόλο που οι «μεγάλοι» δεν έλαβαν τις τελικές τους αποφάσεις, ο ΔΗΣΥ, λόγω της στήριξης που έλαβε από το ΕΛΑΜ και τη ΔΗΠΑ κατά την εκλογή της νέας Προέδρου του Σώματος, δεν φαίνεται να φέρει ιδιαίτερα προσκόμματα στο να δοθούν προεδρίες στα μικρά κόμματα. Επίσης, λόγω και του ανασχηματισμού, θα επιδιώξει συναινέσεις καθώς τους επόμενους μήνες αναμένονται στη Βουλή πολλά νομοθετήματα τα οποία σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις.

Από την άλλη, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ αναζητούν τρόπους για να ανακάμψουν. Ωστόσο, παρόλο που δεν λήφθηκαν τελικές αποφάσεις, δεν φαίνεται το ΑΚΕΛ να συναινεί για να δοθεί επιτροπή στο ΕΛΑΜ. Από την άλλη, το ΔΗΚΟ, λόγω των γνωστών διαφωνιών που έχει με τη ΔΗΠΑ, δεν είναι διατεθειμένο να μειωθεί ο αριθμός των προεδριών που κατέχει. Επίσης, το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν πρόκειται να αποδεχθεί να δοθούν σε άλλα κόμματα ειδικά οι προεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου. Για τη μεν πρώτη μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη και για τη δε δεύτερη από τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Στην προηγούμενη Βουλή, τις Επιτροπές Οικονομικών και Εμπορίου κατείχαν εκ περιτροπής ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, κάτι το οποίο πιθανόν να επιχειρηθεί και σε αυτή τη θητεία του Κοινοβουλίου. Δεν αποκλείεται στο τραπέζι να τεθεί και μείωση του αριθμού των επιτροπών. Ο ΔΗΣΥ στην προηγουμένη Βουλή κατείχε και τις προεδρίες των Επιτροπών Ενέργειας, Νομικών, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νομικών, Θεσμών και Υγείας. Οι βουλευτές που προήδρευαν δεν βρίσκονται στα έδρανα του Κοινοβουλίου. Το ΑΚΕΛ κατείχε τις προεδρίες των Επιτροπών Εσωτερικών, Εργασίας, Προσφύγων, Γεωργίας και Περιβάλλοντος. Για τις πρώτες τρεις επιτροπές οι πρόεδροί τους δεν βρίσκονται στη Βουλή. Το ΔΗΚΟ κατείχε τις Επιτροπές Οικονομικών, Ελέγχου και Μεταφορών, μάλιστα στην τελευταία ο πρόεδρός της δεν επανεξελέγη. Στο μεταξύ, το ΕΛΑΜ αναμένεται να διεκδικήσει την προεδρία είτε της Επιτροπής Υγείας είτε της Επιτροπής Γεωργίας, η ΕΔΕΚ ενδιαφέρεται για την προεδρία είτε της Επιτροπής Άμυνας είτε της Επιτροπής Υγείας, η ΔΗΠΑ διεκδικεί την Επιτροπή Εργασίας και οι Οικολόγοι την Επιτροπή Περιβάλλοντος.