Η μια πυρκαγιά διαδεχόταν την άλλη το περασμένο Σάββατο και οι ομάδες πυρόσβεσης, τόσο της Πυροσβεστικής όσο και του Τμήματος Δασών, αλλά και άλλων σχετικών τμημάτων όπως της Υπηρεσίας Θήρας και των Επαρχιακών Διοικήσεων, δεν βρήκαν στιγμή ησυχίας. Μόλις κατάφερναν τα θέσουν μια πυρκαγιά υπό έλεγχο, και προτού να πάρουν ανάσα ξεκούρασης, έσπευδαν σε άλλη.

Σε γενικές γραμμές, η άμεση κινητοποίησή τους έφερε καλό αποτέλεσμα, διότι όλες οι πυρκαγιές τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο και έτσι οι καταστροφές που προκάλεσαν ήταν σχετικά λίγες. Ούτε απώλειες ανθρώπινων ζωών θρηνήσαμε ούτε καταστροφές σπιτιών.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ο στόχος του τμήματός του, που είναι να έχει σε κάθε πυρκαγιά που εκδηλώνεται πυροσβεστικά οχήματα σε δώδεκα περίπου λεπτά και οπωσδήποτε σε κάτω από δεκαπέντε λεπτά, επιτεύχθηκε και έτσι όλες τέθηκαν γρήγορα από έλεγχο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέσσερις πυρκαγιές ταυτόχρονα στην επαρχία Λευκωσίας (εικόνες)

Σε όλες τις πυρκαγιές, οι ομάδες πυρόσβεσης επικεντρώθηκαν στο να τις σταματήσουν προτού εισέλθουν σε κατοικημένη περιοχή ή δάσος και το περασμένο Σάββατο ο συγκεκριμένος στόχος επιτεύχθηκε.

Στις φλόγες παραδόθηκαν κυρίως εκτάσεις γης με άγρια βλάστηση και σε καμία περίπτωση δεν πλησίασαν δάσος.

Για σκοπούς πρόληψης, το Τμήμα Δασών έχει αυτές τις μέρες διασκορπισμένες τις δυνάμεις του σε διάφορα σημεία των δασών. «Τα πυροσβεστικά μας οχήματα είναι εκτός των σταθμών και κοντά σε πιθανά σημεία πρόκλησης πυρκαγιάς, ώστε να παρέμβουν άμεσα», τονίζει ο επικεφαλής του Τμήματος Δασών. Στα πλαίσια της πρόληψης, περιπολίες πραγματοποιούν μέσα στα δάση και ομάδες εθελοντών της Πολιτικής Άμυνας με μικρά και ευκίνητα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος περιπολούν δύο αεροπλανάκια του Τμήματος Δασών μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής, σχολιάζοντας στον «Φ» τις ύποπτες πυρκαγιές του περασμένου Σαββάτου, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για το πώς αυτές προκλήθηκαν, όμως σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες –όπως είπε- αυτοκίνητο που κινείτο ύποπτα σε σημεία όπου ξέσπασε πυρκαγιά πιθανότατα να ενέχεται σε πράξεις εμπρησμού. «Χωρίς αποδείξεις όμως, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο. Τα αίτια των πυρκαγιών διερευνώνται» πρόσθεσε.

Όλες πάντως οι πυρκαγιές του περασμένου Σαββάτου χαρακτηρίζονται «ύποπτες» και τα αίτια πρόκλησής τους εξετάζονται από την Αστυνομία η οποία αξιολογεί διάφορες πληροφορίες που έχει.

Δύο από τις πυρκαγιές του περασμένου Σαββάτου, μία κοντά στην Αγία Βαρβάρα στη Λευκωσία και μια πλησίον της κοινότητας Αγίου Ιωάννη Μαλούντας, τέθηκαν υπό έλεγχο με το φως της ημέρας. Η πυρκαγιά κοντά στην Αγία Βαρβάρα έκαψε επτά δεκάρια με χαμηλή άγρια βλάστηση, θάμνους και μοσφιλιές.   

Η πυρκαγιά πλησίον της κοινότητας Αγίου Ιωάννη Μαλούντας, στην περιοχή Αχερά, έκαψε 20 εκτάρια με χαρουπιές, ευκάλυπτους, καλαμιώνες και χαμηλή άγρια βλάστηση.   

Υπό έλεγχο τέθηκε στις 14:30 του Σαββάτου και η φωτιά που εκδηλώθηκε στο χωριό Χούλου της Επαρχίας Πάφου που κατέκαψε ένα εκτάριο από χαμηλή άγρια βλάστηση και αριθμό αμυγδαλιών και αμπελώνων.