Η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των 11 κρατών μελών της ΕΕ που υποστηρίζουν την έκκληση του Επιτρόπου της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Vytenis Andriukaitis, για αναστολή της μεταφοράς ζώων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της αφόρητης ζέστης.
 
Σε δηλώσεις του ο Επίτροπος δήλωσε ότι η Αυστραλία απαγόρευσε τις ζωντανές εξαγωγές κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, τονίζοντας ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να υστερήσει». Καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες ορισμένων κρατών μελών που ανέστειλαν προσωρινά τις ζωντανές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων μετά από αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το περασμένο έτος.
 
Ο Επίτροπος σχολίασε και την απόφαση της Ρουμανίας για μεταφορά 70.000 προβάτων από τη Ρουμανία στον Περσικό Κόλπο, λέγοντας πως η ΕΕ διερευνά το θέμα.
 
Υπέρ της αναστολής μεταφοράς ζώων σε εξωτερικές θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 30°C, τάσσονται εκτός από την Κύπρο, η Γερμανία, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Σουηδία, η Δανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Ουγγαρία και η Σλοβενία.
 

 

Της Παναγιώτας Χαραλάμπους
 
Επιμέλεια: Ανδρέας Νικολαϊδης