Δεν ξέχασε η Βουλή τις υποσχέσεις της προς τους πελάτες τραπεζών και ετοιμάζεται να επαναφέρει προς συζήτηση τις αυξημένες, εντός του 2022, τραπεζικές χρεώσεις πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, ένα θέμα που «πάγωσε» στη Βουλή από τον Φεβρουάριο αλλά θα ανακινηθεί στηνσυνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου στις 14 Ιουνίου. Χθες, η ΣΕΚ, μέσω της εβδομαδιαίας εφημερίδας της «Εργατική Φωνή» υπενθύμισε στην Επιτροπή Εμπορίου ότι η Βουλή δεσμεύτηκε να εγκρίνει προτάσεις νόμου σχετικά με τις τραπεζικές χρεώσεις, σημειώνοντας πως «η ΣΕΚ, αυτή την ώρα, επαναφέρει το θέμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ως οφειλόμενη υπενθύμιση προς το κυπριακό κοινοβούλιο, από το οποίο αναμένει να προχωρήσει πριν το κλείσιμο των καλοκαιρινών διακοπών στη νομοθετική ρύθμιση των τραπεζικών χρεώσεων. Αναμένουμε εν’ ολίγοις την υλοποίηση της κοινοβουλευτικής δέσμευσης προς την κοινωνία των πολιτών, που κατά καιρούς βρίσκεται έρμαιο στο μονοπωλιακό καθεστώς των τραπεζών, όπως εξήγησε κατ’ επανάληψη και ο χρηματοοικονομικός επίτροπος». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαφωνούν και καθυστερεί η δόση από ΕΕ

Το θέμα αυτό δεν είναι ούτε καινούργιο, ούτε σημερινό, σημειώνει η ΣΕΚ. «Οι υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών σε βάρος ανυποψίαστων καταναλωτών απασχόλησαν το 2019 και το 2020 την κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Αξιών, ενώ τον Γενάρη του 2022 απασχόλησαν και την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, η οποία σε δύο συνεδρίες (μία στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας), ασχολήθηκε με το θέμα. Η ΣΕΚ, παρούσα σε όλα τα δρώμενα και σε όλες τις συνεδρίες, κάκισε την επιθετική χρεωστική πολιτική των τραπεζών, τονίζοντας πως, θα έπρεπε να αποφευχθούν οι χρεώσεις, γιατί επιβλήθηκαν την ώρα που η Κύπρος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας και της έξαρσης του πληθωρισμού. Το Κίνημα κάλεσε με σχετικές αποφάσεις όλους τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν για να αναχαιτισθεί το κύμα των τραπεζικών χρεώσεων, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση έγινε ιδιαίτερη έκκληση και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα πέρασε αρκετός χρόνος, στη διάρκεια του οποίου φαίνεται πως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου ετοίμασε σχετικές προτάσεις νόμου, η υλοποίηση των οποίων θα συγκρατούσε τις τραπεζικές χρεώσεις, υποστηρίζει η ΣΕΚ. «Προς υπενθύμιση αναφέρουμε πως, λέχθηκε από βουλευτές πως επιβλήθηκαν χρεώσεις της τάξης του 300% και του 45%, ενώ σχετική έκκληση της Βουλής για αναστολή τους, απορρίφθηκε από τις τράπεζες», σημειώνει η Συνομοσπονδία.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές της Επιτροπής Εμπορίου, το θέμα των τραπεζικών χρεώσεων δεν ξεχάστηκε, αλλά στις πρόσφατες συνεδριάσεις κυριάρχησαν άλλα θέματα, που έπρεπε να κλείσουν και ορισμένα αφορούσαν εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο, όπως για παράδειγμα η προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Στο τραπέζι υπάρχουν προτάσεις νόμου από διάφορα κόμματα για το θέμα των χρεώσεων και θα πρέπει να ετοιμαστεί κοινή πρόταση νόμου στη βάση των εισηγήσεων των μελών της Επιτροπής Εμπορίου. Αναμένεται ότι θα υπάρχει μεταξύ άλλων πρόνοια ώστε τα φυσικά πρόσωπα να δικαιούνται να διατηρούν δύο βασικούς λογαριασμούς και πρόνοια για διατήρηση βασικού λογαριασμού και από μικρές επιχειρήσεις.