Σκληρή γραμμή κρατά η ΕΤΥΚ στο θέμα των πλεονασμών στην ΚΕΔΙΠΕΣ και απειλεί με δυναμικά μέτρα στην περίπτωση που το διοικητικό συμβούλιο προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Χθες, η συνδικαλιστική οργάνωση των τραπεζικών υπαλλήλων εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΚΕΔΙΠΕΣ, αναφέροντας για την τελευταία ότι «ως γνωστό διορίστηκε από την κυβέρνηση (για να υλοποιήσει την πολιτική της), που δυστυχώς ακόμη την καθοδηγεί η σκιά του Χάρη Γεωργιάδη (τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ)», καλώντας την «να σταματήσει τις προκλητικές τοποθετήσεις ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις/πλεονασμούς». 

H ETΥΚ αναφέρει ότι «δεν μπορεί η πολιτική της κυβέρνησης να αποτελεί την πολιτική των πλεονασμών και τη δημιουργία κοινωνικών προβλημάτων με νέους άνεργους που θα οδηγούνται στη φτώχεια. Πρέπει να θυμόμαστε ποιοι «ξεδόντιασαν» τον συνεργατισμό (ΚΕΔΙΠΕΣ), προικοδοτώντας την Ελληνική Τράπεζα και το βάρος που φόρτωσαν στο φορολογούμενο πολίτη (αρκετά δισ.- εκατομμύρια)». Η συντεχνία βλέπει ότι η κίνηση της ΚΕΔΙΠΕΣ για πλεονασμούς θα ανοίξει το δρόμο και στην Ελληνική να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Χαρακτηριστικά αναφέρει «εξ’ άλλου δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο, από σοβαρούς δημοσιογράφους, μιλούν ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ θα προχωρήσει σε πλεονασμούς για να ανοίξει το δρόμο στην Ελληνική Τράπεζα να κάνει το ίδιο (φαίνεται ότι η συνεργασία κύκλων της κυβέρνησης και της Ελληνικής Τράπεζας συνεχίζονται). Προειδοποιούμε το κάθε αρμόδιο και εμπλεκόμενο μέρος, είτε είναι μέλος της κυβέρνησης ή κόμματος, ότι ανοικτά και δημόσια θα αντιδράσουμε δυναμικά σαν συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και μέλη αυτής της κοινωνίας, αξιοποιώντας σωστά την κάθε ψήφο μας, τόσο σαν άτομα όσο και σαν οικογένειες».

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΤΥΚ προηγήθηκε της σημερινής συνεδρίασης του δ.σ. της ΚΕΔΙΠΕΣ, το οποίο αναμένεται να συζητήσει την οργανωτική δομή. Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ληφθούν σήμερα αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις και συγκεκριμένα για πλεονασμούς εργαζομένων, καθώς εκπνέει η προθεσμία που δόθηκε από τη διοίκηση προς τις τρεις συντεχνίες (ΕΤΥΚ, ΣΕΚ, ΠΕΟ) για να βρεθεί λύση.

Αυτό που βγαίνει από κύκλους της ΚΕΔΙΠΕΣ είναι ότι υπάρχουν υποχρεώσεις για διορθωτικές αλλαγές και σε αυτές περιλαμβάνεται το μισθολογικό κόστος. Αυτό που διαμηνύεται είναι ότι δεν θα υπάρξει νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου.