Μετά τον σάλο που έγινε για την πρόθεσή τους να λάβουν μέρος στο μουσικό φεστιβάλ στα κατεχόμενα ο καλλιτεχνικός διευθυντής και αρχιμουσικός, Γενς Γκέοργκ Μπάχμαν, ο εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, Βόλφγκανγκ Σρέντερ και άλλα τέσσερα μέλη της ΣΟΚ, απέσυραν τελικά το ενδιαφέρον τους. 
 
Όπως κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κώστας Ευσταθίου, οι δύο Γερμανοί μουσικοί μαζί με το Papageorgio String Quartet (Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, Νικόλα Παπαγεωργίου, Ηρακλή Μιτέλλα) και τον Νίκο Πίττα, μέλη της ΣΟΚ, επρόκειτο να λάβουν μέρος στο 16ο «Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής της Βόρειας Κύπρου» που διοργανώνεται με τη συνεργασία του «προέδρου», του «πρωθυπουργού», του «υπουργείου Εξωτερικών», του «υπουργείου Τουρισμού και Περιβάλλοντος» και τη «διεύθυνση Πολιτιστικών Υποθέσεων» από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. 
 
Σχετική αφίσα δείχνει ότι η συναυλία των Σρέντερ (βιολί) και Μπάχμαν (πιάνο) θα πραγματοποιείτο στις 8 Οκτωβρίου στο Αββαείο του Πελλαπάις και του κουαρτέτου Παπαγεωργίου και Νίκου Πίττα στις 6 Νοεμβρίου στον ίδιο χώρο.
 
Μετά την καταγγελία στη Βουλή και τη δημοσιοποίηση της συμμετοχής τους στο φεστιβάλ, όλοι οι μουσικοί της ΣΟΚ έστειλαν επιστολή στο Συμβούλιο του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου στην οποία ανέφεραν ότι απέσυραν το ενδιαφέρον τους για το Φεστιβάλ.
 
Όπως μας ανέφερε η κ. Αίγλη Παντελάκη, διευθύντρια του Συμβουλίου του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα, συναντήθηκαν χθες με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Ορχήστρας και τους άλλους μουσικούς και τους έκαναν παρατήρηση γιατί δεν ζήτησαν άδεια για να συμμετέχουν σε φεστιβάλ στα κατεχόμενα. Οι μουσικοί, σύμφωνα με την κ. Παντελάκη, υποστήριξαν ότι δεν είχαν καταλάβει πως το Φεστιβάλ στα κατεχόμενα ήταν υπό την αιγίδα του ψευδοκράτους και μόλις το αντιλήφθηκαν ζήτησαν να ακυρωθεί η συμμετοχή τους.
 
Στο μεταξύ, ο βουλευτής Κώστας Ευσταθίου συγχαίρει τoν εξάρχοντα της ΣΟΚ Βόλφγκανγκ Σρέντερ, ο οποίος επικοινώνησε μαζί του προσωπικώς και του ανέφερε ότι δεν προτίθεται να μεταβεί στα κατεχόμενα ούτε να λάβει μέρος στο φεστιβάλ της ντροπής στο Αββαείο του Πελλαπάις.
 
«Ο κ. Wolfgang μου διευκρίνισε ότι όντως είχε δεχθεί πρόσκληση στην οποία δεν είχε απαντήσει οριστικώς περί της συμμετοχής του ή όχι, και ότι ο ίδιος βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα πρέπει να του αποδοθούν λόγω της σαφούς δήλωσής του ότι επιθυμία του είναι μια ελεύθερη Κύπρος χωρίς διαχωριστικές γραμμές σ’ ένα δημοκρατικό κράτος, ο λαός του οποίου δεν θα χωρίζεται με βάση εθνικά, φυλετικά, γλωσσικά κριτήρια, χωρίς τον τουρκικό στρατό κατοχής».