Kατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους, Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2021, η τάση αναφορικά με τις πωλήσεις των ακινήτων στη επαρχία Πάφου, όπως καταγράφονται από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, παρουσιάζεται σημαντικά πτωτική, σε σχέση με την ίδια περίοδο τον προηγούμενο χρόνο. 

Παρομοίως, όπως και στις υπόλοιπες επαρχίες, η προτίμηση των αγοραστών και επενδυτών για τα διαμερίσματα καταγράφεται ενισχυμένη σε σχέση με τις οικίες, με τη στήριξη να προέρχεται τόσο από την εγχώρια, αγορά όσο και από ξένους επενδυτές. 

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες 2021, το ενδιαφέρον των αγοραστών για διαμερίσματα, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η στήλη από τη Landbank Analytics, επικεντρώνεται στον Δήμο Πάφου (63%), κυρίως για μονάδες δύο και ενός υπνοδωματίων. Η ζήτηση για μονάδες τριών υπνοδωματίων και στούντιο καταγράφεται και αυτή ως σημαντική. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, η κατηγορία των διαμερισμάτων παρουσίασε τη μεγαλύτερη κινητικότητα στην κτηματαγορά των δήμων της Επαρχίας Πάφου, με συνολικά 321 πωλήσεις αξίας €32,8 εκ. περίπου. Σε σχέση με την ίδια περίοδο τον περασμένο χρόνο, καταγράφεται μείωση 22,8% σε όγκο και 30,2% σε αξία. 

Στον Δήμο Πάφου καταγράφεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της αγοράς, με 202 πωλήσεις ή 63% του συνόλου. Ακολουθεί ο Δήμος Πέγειας με 39 πωλήσεις, ή 12%, και η Χλώρακα, Δήμος Γεροσκήπου και Κούκλια με 8%, 7% και 6% αντίστοιχα.

Σε σχέση με το μέγεθος των διαμερισμάτων, το ενδιαφέρον φαίνεται να εστιάζεται πρωτίστως στα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, οι πωλήσεις των οποίων αντικατοπτρίζουν το 36% του συνόλου και ενός υπνοδωματίου με 29%. Ακολουθούν τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου με 18% και τα στούντιο με 16%.

Στα Κούκλια καταγράφηκε η υψηλότερη μέση τιμή πωλήσεων ανά τ.μ. με €2,466. Ακολουθούν οι υπόλοιποι σημαντικοί Δήμοι και Κοινότητες της επαρχίας με τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ €1,200/τ.μ. και €1,380/τ.μ. περίπου. 

Οι υψηλότερες τιμές ανά τ.μ. κατά την περίοδο αναφοράς καταγράφεται στον Δήμο Πάφου με €7,071/τ.μ., στο Δήμο Πέγειας με €4,762/τ.μ. και στα Κούκλια με €4,290/τ.μ. Αρκετά πιο κάτω, μεταξύ €1,190/τ.μ και €1,620/τ.μ. περίπου, βρίσκονται οι Δήμοι Πόλεως Χρυσοχούς, Γεροσκήπου καθώς και η Χλώρακα.

 

Nέο νοσοκομείο στην Έγκωμη

Πράσινο φως άναψε η περιβαλλοντική αρχή για νέο ιδιωτικό νοσοκομείο, με κέντρο αποκατάστασης, στην Έγκωμη, από την εταιρεία Laertes Heal Ltd. Το προτεινόμενο έργο, το οποίο θα λειτουργήσει το 2025, αφορά μια ενιαία νοσοκομειακή ανάπτυξη, με κέντρο αποκατάστασης και ποικιλία υποστηρικτικών χρήσεων και βοηθητικών χώρων. Θα αποτελείται από ένα κτηριακό όγκο με υπόγειο, ισόγειο, 4 ορόφους και κήπο οροφής. Επιπρόσθετα, στην προτεινόμενη ανάπτυξη θα υπάρχει εστιατόριο, καφετέρια, περίπτερο και ανθοπωλείο για τους επισκέπτες. Με βάση τη μελέτη, το κόστος του έργου υπολογίζεται στα €50.000.000.

 

«Πύργος Mackenzie» στη Λάρνακα

Τη μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον κατέθεσε στην αρμόδια αρχή η εταιρεία Elite Island Properties, για την κατασκευή και λειτουργία οικιστικής ανάπτυξης με την ονομασία «Mackenzie Tower», στον δήμο Λάρνακας. Η προτεινόμενη ανάπτυξη αφορά την ανέγερση ενός υψηλού οικιστικού κτηρίου. Το κτήριο περιλαμβάνει 10 ορόφους και έχει ύψος περίπου 34 μέτρα. Προορίζεται για οικιστική χρήση, αφού περιλαμβάνει συνολικά 57 διαμερίσματα. Επίσης, διαθέτει δυο επίπεδα με χώρους στάθμευσης, έναν υπόγειο κι ένα χώρο στο ισόγειο. Οι θέσεις των χώρων στάθμευσης θα είναι 59 και 13 αντίστοιχα, εκ των οποίων οι 4 και 2 θέσεις αντίστοιχα θα είναι για ΑμΕΑ. Όπως αναφέρεται, σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι να καλύψει μέρος των οικιστικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής της Λάρνακας.

 

To ακριβότερο στον e-πλειστηριασμό

Προσφορές με αφετηρία το ποσό των €5,3 εκατ. δέχονται στην πλατφόρμα eauction-cy.com για βιομηχανικό κτήριο στη Λεμεσό, συνολικής έκτασης 15.051 τ.μ. Το ακίνητο αφορά μίσθωση στην κρατική βιομηχανική περιοχή Αγίου Αθανασίου Λεμεσού. Τα βιομηχανικά οικόπεδα αρ. 59-62 είναι μισθωμένα για περίοδο 33 ετώνμ που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 1985 και λήγει την 31η Μαΐου 2018. Οι όροι μίσθωσης περιλαμβάνουν επίσης το άνευ όρων δικαίωμα ανανέωσης του ενοικιαστή για άλλες δύο περιόδους 33 ετών έκαστη (επομένως 99 έτη). Το ακίνητο αποτελείται από δύο βιομηχανικές μονάδες. Η μια βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και η άλλη στη νότια πλευρά του τεμαχίου. Οι μονάδες περιλαμβάνουν χώρους παραγωγής/ αποθήκευσης, διοικητικούς χώρους και βοηθητικούς χώρους καθώς και καταστήματα (νότια μονάδα). Σημειώνεται ότι οι επιτυχόντες προσφοροδότες θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια που καθορίζουν οι περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας (Μίσθωση Ιδιοκτησίας μέσα σε Κυβερνητικές Βιομηχανικές Περιοχές) Κανονισμοί του 1990 έως 2017 (Κ.Δ.Π. 164/90 και τροποποιητικοί Κ.Δ.Π. 71/2017) που διέπουν τη διάθεση των Βιομηχανικών Οικοπέδων και την λειτουργία των Βιομηχανικών Περιοχών που αφορούν το εμπράγματο δικαίωμα πώλησης (μίσθωση) του ενυπόθηκου ακινήτου. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου και οι ενδιαφερόμενοι για να μπορούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να καταβάλουν ως εγγύηση το ποσό των €530.000. Το ποσό της εγγύησης συμμετοχής θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι και ώρα 15:00, δύο (2) πλήρεις εργάσιμες ημέρες πριν την ορισθείσα ημέρα του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. 

 

Χαμηλά επιτόκια και καταναλωτικά δάνεια

Στα επίπεδα του 2019 πλησιάζει η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια το εννεάμηνο του 2021. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα νέα καταναλωτικά δάνεια ανήλθαν στα €114,9 εκατ. το εννεάμηνο του 2021, από €104,1 εκατ. το εννεάμηνο του 2020, και €121 εκατ. το εννεάμηνο του 2019. Η βελτιωμένη εικόνα αποδίδεται στην ανάκαμψη που καταγράφεται στην κυπριακή οικονομία, αλλά και στα χαμηλά επιτόκια που υπάρχουν σήμερα στην αγορά, τα οποία «σπρώχνουν» τους Κύπριους κυρίως στην αγορά αυτοκινήτων. Εάν επιλυθεί και το πρόβλημα που παρουσιάζεται σήμερα στην παράδοση αυτοκινήτων, τότε η ζήτηση θα καταγράψει περαιτέρω αύξηση. Οψόμεθα! Για την ιστορία πάντως, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια ανήλθε το Σεπτέμβριο στο 2,95% σε σχέση με 4,05% το Σεπτέμβριο του 2020 και 4,32% το Σεπτέμβριο του 2019.

 

Πόσοι εργάζονταν στην κυβέρνηση τον Οκτώβριο

Η απασχόληση στην κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2021 αυξήθηκε κατά 495 άτομα (0,9%), σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και έφτασε τα 53.008 άτομα. Στο μόνιμο προσωπικό παρατηρείται μείωση κατά 641 άτομα (-2,4%), από 26.966 σε 26.325 άτομα. Στο έκτακτο προσωπικό παρατηρείται αύξηση κατά 1.235 άτομα (7,2%), φθάνοντας τις 18.325 σε σχέση με 17.090 άτομα τον Οκτώβριο του 2020. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020 παρατηρείται αύξηση και στις τρείς κατηγορίες, με τη μεγαλύτερη να παρουσιάζεται στο προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (3,1%). Στο μόνιμο προσωπικό παρατηρείται μείωση και στις τρείς κατηγορίες, με την μεγαλύτερη να παρουσιάζεται στο προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας (-3,0%). Αντιθέτως, στο έκτακτο προσωπικό παρατηρείται αύξηση και στις τρείς κατηγορίες, με το προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας να παρουσιάζει την μεγαλύτερη (12,6%).

[email protected]