To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
«Έφυγε» η σπουδαία συγγραφέας Ήβη Μελεάγρου
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • «Έφυγε» η σπουδαία συγγραφέας Ήβη Μελεάγρου
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Ιανουαρίου 2019, 9:02 πμ

Απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή 4 Ιανουαρίου η συγγραφέας Ήβη Μελεάγρου, η πρώτη σημαντική μυθιστοριογράφος της Ελληνοκυπριακής Λογοτεχνίας, σε ηλικία 91 ετών. 

Στο έργο της συναντάμε έναν συνδυασμό επικών ποιητικών περιγραφών με έντονους εσωτερικούς μονολόγους. Τα θέματά της αναπτύσσονται με φόντο την ιστορία του Ελληνισμού και της Μεσογείου τις τελευταίες δεκαετίες. Εστίασε στη μετάβαση από την κλειστή κυπριακή κοινωνία στα χρόνια της βρετανικής κυριαρχίας στα ταραγμένα χρόνια της ανεξάρτητης Κύπρου. Υπάρχει μια αίσθηση μεταίχμιου όχι μόνο στα γεγονότα αλλά και στα πρόσωπα των ηρώων της.
 
Η Ήβη Μελεάγρου γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 27 Μαΐου 1928 και από νωρίς εμφανίστηκε στα κυπριακά γράμματα. Ήδη ως μαθήτρια ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία. Τέλειωσε το Παγκύπριο Γυμνάσιο και τη Γαλλική Σχολή Καλογραιών (École de Saint Joseph) στη γενέτειρά της και έκανε κλασικές σπουδές δι’ αλληλογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ήταν ανιψιά του Λουκή Ακρίτα και αδερφή του Τάκη Χατζηδημητρίου. 
 
Με το λογοτεχνικό της έργο έχει αναδειχθεί σαν μία από τις σημαντικότερες μορφές της κυπριακής λογοτεχνίας, αλλά και του ευρύτερου ελληνικού χώρου και έχει τιμηθεί με πολλά λογοτεχνικά βραβεία ανάμεσα σε άλλα τα κρατικά βραβεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
 
Το μυθιστορηματικό έργο της (Ανατολική Μεσόγειος [1969], Προτελευταία εποχή [1981]) αποτελεί τομή στη λογοτεχνία της Κύπρου και της Ελλάδας, με την καινοτόμο δομή και τεχνική τους (επηρεασμοί από τον Μοντερνισμό και το γαλλικό Νέο Μυθιστόρημα), την υπαινικτικότητα και τη διεισδυτική περιγραφική απόδοση των ταραγμένων περιόδων της ανεξαρτησίας της Κύπρου και της τουρκικής εισβολής. Στα έργα αυτά αποδίδεται με αφοσίωση και προσοχή η περιπλοκότητα της αλληλεπίδρασης ιστορικού πλαισίου και κοινωνίας.
 
Και τα δύο μυθιστορήματα τιμήθηκαν με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Το έργο Προτελευταία εποχή τιμήθηκε, επίσης, με Β’ Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας στην Ελλάδα.
 

Η Κυπριακή Πολιτεία τίμησε το 2004 την Ήβη Μελεάγρου για την προσφορά της στα γράμματα της Κύπρου με την ύψιστη διάκρισή της, το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών. 

Εκτός από μυθιστορήματα, έγραψε επίσης διηγήματα, νουβέλες, δοκίμια, χρονικά, μαρτυρίες και μελέτες.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Κυπριακά Χρονικά» (άρχισε να κυκλοφορεί το 1960) και ανέπτυξε έντονη πολιτισμική και πολιτική δραστηριότητα, αποτυπώνοντας και αναλύοντας σημαντικές πτυχές  της κυπριακής κοινωνίας στα δοκίμιά της. Εκεί δημοσίευσε λογοτεχνικά κείμενα αλλά και κείμενα πολιτικοκοινωνικού προβληματισμού σε μια κρίσιμη για την πρόσφατη ιστορία περίοδο.

 
Η Ήβη Μελεάγρου ανήκε στους κύπριους λογοτέχνες της μεταπολεμικής γενιάς. Το σύνολο του έργου της είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της πατρίδας της από την ανεξαρτητοποίηση του νησιού του 1960 ως την εισβολή του Αττίλα και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Στράφηκε προς τη λογοτεχνία από τα μαθητικά της χρόνια, την πρώτη της εμφάνιση στο χώρο των γραμμάτων όμως πραγματοποίησε το 1951 από τις σελίδες της εβδομαδιαίας έκδοσης «Πρωτεύουσα» και του λογοτεχνικού περιοδικού «Κυπριακά Γράμματα», όπου δημοσίευσε σειρά διηγημάτων από τα οποία το «Φουρνάδικο» τιμήθηκε με το βραβείο του Πνευματικού Ομίλου Κύπρου. Με το ίδιο βραβείο τιμήθηκε ξανά το 1957 για τη νουβέλα «Το σπίτι του Σολωμού».

Τιμήθηκε επίσης από την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου με το Βραβείο Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη για το σύνολο της προσφοράς της.

Ιδρυτικό μέλος της (ελληνικής) Εταιρείας Συγγραφέων, η Ήβη Μελεάγρου είναι γνωστή σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο για το πεζογραφικό αλλά και για το δοκιμιακό της έργο που βρίσκεται σε πολλά έντυπα, ελληνικά και κυπριακά, καθώς επίσης για την πολιτική της δραστηριότητα σχετικά με το δράμα της Κύπρου. Υπήρξε Γραμματέας για 18 χρόνια της Πνευματικής Αδελφότητας Ελληνίδων Κύπρου, Γραμματέας της Στέγης Κυπριακών Χρονικών και Γραμματέας της Πρώτης Εταιρείας Κυπρίων Λογοτεχνών. Μετά το 1974 ως Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Γυναικείων Οργανώσεων και Σωματείων Κύπρου, ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, σχετικά με την κατοχή και την προσφυγιά.

Σύζυγός της ήταν ο γιατρός Γιάννης Μελέαγρος.

Η κηδεία της θα τελεσθεί στις 10 Ιανουαρίου, ώρα 3.15 μμ, από τον ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, με δαπάνη της Πολιτείας.
 
Έργα

«Το σπίτι του Σολωμού» (1958, νουβέλα)

«Πόλη ανώνυμη» (1963, διηγήματα)

«Συνομιλίες με τον Che» (1971, νουβέλα)

«Ανατολική Μεσόγειος» (1969)

«Προτελευταία εποχή» (1981, μυθιστόρημα)

«Πρόσωπο είναι η ανώνυμη Κυπρία Λόγος, φωνή, βίωση (1960-1990)» (μαρτυρίες και μελέτες)

«Στον Ωκεάνιο Βυθό» (1996, νουβέλες - διηγήματα)

«Εις αναζήτησιν ιδανικού» (δοκίμια, 1970)

«Έρημη Χώρα» (δοκίμια, 1971)

«Κύπριος Δημότης Έλλην» (δοκίμια, 1976)

«Κυπριακό χρονολόγιο (χρονικό 1974-1992)» (1992)

«Πρώτη κατάδυση στον ωκεάνιο βυθό» (διηγήματα)

Πηγή: philenews

  Ελένη Παπαδοπούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...