Συνολικά 66 κρούσματα, τα 52 εγχώρια, εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα την Δευτέρα σε σύνολο 11.559 διαγνωστικών ελέγχων, ενώ 28 άτομα πήραν εξιτήριο.

 

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, 3 άτομα που ήρθαν αεροπορικώς εντοπίστηκαν θετικά στον κορωνοϊό και 11 ήταν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών. Από τα 66 κρούσματα, τα 20 εντοπίστηκαν στην Κερύνεια, 16 στην Λευκωσία, 13 στην Αμμόχωστο, 3 στην Μόρφου.

 

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 1.516.742 και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.416. Υπό παρακολούθηση βρίσκονται 535 άτομα, οι 58 νοσηλεύονται και ο ένας στην εντατική.

 

Στο μεταξύ ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ, μετά την συνεδρία το απόγευμα του «υπουργικού συμβουλίου’, δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται και στις διάφορες μεταλλάξεις.

 

Αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, ο Ερσάν Σανέρ είπε ότι τις τελευταίες 3 ημέρες η «νότια Κύπρος» – κατά την έκφρασή του – έχει περάσει στην κόκκινη κατηγορία και γι αυτό το θέμα η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νοσημάτων» μελετά το θέμα και υπό το φως των αποφάσεών της θα αναθεωρήσουν τα ισχύοντα.

 

Ο κ. Σανέρ ζήτησε από το κοινό να τηρεί τις αποστάσεις, να φορούν μάσκα και να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής.

 

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο «υπουργός υγείας», Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα του Covid-19 και στα κατεχόμενα και κάλεσε όλους να εμβολιαστούν και να λάβουν μέρος στον κοινωνικό αγώνα για ανοσία.

 

Ο κ. Ουστέλ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν 221.174 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα και ότι 129.011 άτομα εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση και 92.163 άτομα με την δεύτερη δόση. Η δεύτερη δόση των εμβολιασμένων με AstraZeneca θα γίνεται ένα μήνα μετά από την πρώτη δόση, είπε προσθέτοντας ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού στα κατεχόμενα.