To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο «Θείος Γιάννης» του Αντώνη Γεωργίου στη Λευκωσία
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ο «Θείος Γιάννης» του Αντώνη Γεωργίου στη Λευκωσία
  13 Μαρτίου 2019, 2:57 μμ  
Στη Λευκωσία συνεχίζονται από τις 15 Μαρτίου οι παραστάσεις του Θεάτρου Versus με το καινούργιο έργο του Αντώνη Γεωργίου «Ο θείος Γιάννης», σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Δίκαιου.
 
Το έργο γραμμένο στην καθομιλουμένη κυπριακή διάλεκτο, διαδραματίζεται στην Κύπρο, αλλά δεν αφορά μόνο τον τόπο μας. Όπως αναφέρει σε συγγραφέας «Ο θείος Γιάννης είναι κατά κάποιο τρόπο το πνεύμα του έργου. […] Είναι η συνειδητοποίηση πόσο τρυφερά, αβάσταχτα τρυφερά και ανθρώπινα γελοίοι είμαστε μπροστά στο νόημα της ζωής, ιδιαίτερα στο φθινόπωρο της ηλικίας μας, ενώ γύρω μας, έξω από το παράθυρο του μικρόκοσμου μας ένας κόσμος σκληρός και πραγματικός περνάει με εμβατήρια και παρελάσεις.». 
 
Η παράσταση ενθουσίασε το κοινό της Λεμεσού όπου παρουσιάστηκε από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου και απέσπασε πολύ θετικές κριτικές, με τη Νόνα Μολέσκη να χαρακτηρίζει «κείμενο- σταθμό» το έργο του Γεωργίου. 
 
Ο Αντώνης Γεωργίου αναφέρει ότι «στην πορείαν, οι εμποτισμένες στο κείμενον θεματολογίες εγίναν πιο ανάγλυφες, εφκήκαν στην επιφάνειαν τζιαι εμπόρεσα να κάμω επιλογές για τες ευρύτερες εικόνες του έργου: ο εθελοτυφλισμός, η προσωπική περιχαράκωση έναντι μιας κοινωνίας τουλάχιστον αμέτοχης τζιαι πιθανώς καταπιεστικά εγωπαθούς τζιαι εγωκεντρικής, η επέλαση δυνάμεων καταστροφικών ενώ βυθιζούμαστεν συνεχώς στον κυκεώναν την καθημερινότητας μας.»
 
Ένα σύγχρονο, πολυπρόσωπο έργο που, εκκινώντας από το τοπικό και το συγκεκριμένο, παρατηρεί τα όσα συμβαίνουν γύρω και μέσα μας και αγγίζει διαπροσωπικά και κοινωνικά ζητήματα του σήμερα. Ένα έργο για τη μοναξιά του καθενός μας στο φόντο της πραγματικότητας γύρω του,  μια ελεγεία για τον χρόνο που περνάει και τον έρωτα. 
Τα σκηνικά και κοστούμια σχεδιάζει ο Λάκης Γενεθλής, τον φωτισμό ο Αλεξάντερ Γιότοβιτς ενώ τη μουσική επιμέλεια έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης. Παίζουν: Κωνσταντίνος Αλκιβιάδης, Δημήτρης Αντωνίου, Δήμητρα Δημητριάδου, Χάρης Ευριπίδου, Σάββας Μενοίκου, Γιολάντα Χριστοδούλου. 
 
Παραστάσεις στο WhereHaus612 Λευκωσία: Παρασκευή 15, 22 και 29 Μαρτίου στις 20:30
Σάββατο Απόγευμα 16, 23, 30 Μαρτίου στις 18:00
Κρατήσεις/ πληροφορίες: 99395970
 
Είναι η πρώτη συνεργασία τόσο του συγγραφέα όσο και του σκηνοθέτη με το Versus αλλά η δεύτερη μεταξύ τους συνάντηση, μετά την επιτυχημένη παραγωγή το 2014 του έργου «La Belote», που χαρακτηρίστηκε «μια σπουδαία πράξη κοινωνικής αυτογνωσίας, η οποία λειτουργεί χάρη στην ικανότητα των δημιουργών της παράστασης να συλλαμβάνουν τις σημαντικές πτυχές του εθνικού χαρακτήρα» (Νόνα Μολέσκη, Ο Φιλελεύθερος, 30/11/2014).
 
Το καινούργιο έργο του Αντώνη Γεωργίου, γραμμένο το 2016 στην καθομιλουμένη κυπριακή διάλεκτο, διαδραματίζεται στην Κύπρο, αλλά δεν αφορά μόνο τον τόπο μας. 

Η υπόθεση 
 
Ο Αλέξανδρος και η Ειρήνη είναι χρόνια φίλοι. Πετυχημένοι στον επαγγελματικό τομέα τους, οικονομικά άνετοι και μόνοι. Μαζί τους στην παρέα η Μαίρη και ο άντρας της, ο Kώστας. Συναντιούνται συνήθως στο σπίτι του Αλεξάνδρου, τρώνε κινεζικά και σούσι,  παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια. Ενίοτε ταξιδεύουν. Ένας γάτος φέρνει στον μικρόκοσμό τους τον Γιώργο, έναν φοιτητή που ψάχνει να βρει το δρόμο του σε μια χώρα που διώχνει τους νέους της. Γοητεύεται από τον τρόπο ζωής των «μεγάλων» και τους γοητεύει με τα νιάτα, τη ζωντάνια και την ομορφιά του. Η παρουσία του θα είναι καταλυτική για τις σχέσεις στην παρέα αλλά και για τις προσωπικές τους αλήθειες. Μότσαρτ, Βιβάλντι, Σοπέν και Πασχάλης Τερζής.  Έξω από το παράθυρο θροΐζουν τα φύλλα φθινοπώρου και η πραγματικότητα παρελαύνει με εμβατήρια.
 
«Εκείνοι που θα ζήσουν εκατό, διακόσια χρόνια ύστερα από μας και θα μας περιφρονούν γιατί ζήσαμε τόσο ανόητα και τόσο ανούσια - αυτοί ίσως βρουν έναν τρόπο να είναι ευτυχισμένοι» (Άντον Τσέχωφ, Ο θείος Βάνιας  (1897), μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη).
 
Πηγή: philenews
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.