Αλληλο-επιβεβαιώνονται, τα δεδομένα νοσοκομείων και ιχνηλάτησης, με τις προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες να θέτουν άπαντες σε κατάσταση συναγερμού ενώ ΟΚΥπΥ και επιστήμονες τονίζουν ότι κανένας πολίτης, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση για πιστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων θετικών περιστατικών που εντοπίζονται κάθε μέρα, αφορούν ανεμβολίαστα άτομα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ομάδας ιχνηλάτησης και επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα των νοσοκομείων. Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των ανεμβολίαστων περιστατικών και νοσηλευόμενων βρίσκεται σταθερά γύρω στο 90%, ένα 10% τόσο των ανθρώπων που καταδεικνύονται θετικοί στον ιό αλλά και των ανθρώπων που εισάγονται στα νοσοκομεία για περίθαλψη, έχει εμβολιαστικό ιστορικό με το 5% να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. 

Στις 20 Ιουλίου, με αριθμό νοσηλευόμενων γύρω στους 230, 20 ασθενείς είχαν εμβολιαστικό ιστορικό με τους μισούς να είχαν λάβει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου και τους υπόλοιπους να ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτό, ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, «μας δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών μας είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, για αυτό και λέμε ότι πρέπει να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό μας, όμως από την άλλη, να τονίσουμε ξανά πως και οι πολίτες που έχουν εμβολιαστικό ιστορικό πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν πιστά όλα τα μέτρα προστασίας, αφού βλέπουμε ότι έστω και σε μικρό ποσοστό έχουμε και εμβολιασμένους νοσηλευόμενους. Επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος εμβολιασμένα άτομα τα οποία μολύνονται από τον ιό, να τον μεταδώσουν σε κάποιον που δεν είναι εμβολιασμένος ή ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και θα χρειαστεί στη συνέχεια νοσηλεία». 

Από πλευράς του ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Τσιούτης, επεσήμανε στις δηλώσεις του στον «Φ» ότι, «με την αύξηση του αριθμού των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί, μπορούμε να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στην πράξη βλέπουμε ότι η αναλογία των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό ή καταλήγουν στα νοσοκομεία και έχουν εμβολιαστικό ιστορικό, σε σχέση με την αναλογία των μη εμβολιασμένων πολιτών οι οποίοι μολύνονται ή χρήζουν νοσηλείας, είναι κατά πολύ μικρότερη» και εξήγησε, «αν υποθέσουμε με μια αδρή εκτίμηση των δεδομένων ότι αυτή τη στιγμή στην Κύπρο έχουν εμβολιαστεί πέραν των 500.000 πολιτών, βάσει των στοιχείων που διαθέτουμε μέσω της ιχνηλάτησης, διαπιστώνουμε πως μολύνεται από τον ιό ή καταλήγει στο νοσοκομείο, ο ένας στους 1.000. Στην περίπτωση των ανεμβολίαστων, βλέπουμε ότι, στις περίπου 300.000 πολιτών ο ένας στους 75 μολύνεται». 

Ανεξαρτήτως εμβολιαστικού ιστορικού, ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάστηκαν νοσηλεία εκτοξεύτηκε τις τελευταίες δώδεκα ημέρες. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα του ΟΚΥπΥ, ενώ στις 8 Ιουλίου ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών ήταν 107, στις 21 Ιουλίου ανέβηκε στους 231 ενώ με βάση τις εκτιμήσεις οι οποίες προκύπτουν μέσα από την ανάλυση των δεδομένων, αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες η ψαλίδα μεταξύ του αριθμού των εισαγωγών νέων ασθενών και του αριθμού των εξιτηρίων που εκδίδονται κάθε μέρα, θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. 

Αυτή τη στιγμή, όπως εξήγησε στον «Φ», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, «έχουμε επιπλέον 11- 12 ασθενείς την ημέρα αφού γίνονται γύρω στις 36 εισαγωγές και εκδίδονται μόνο 25 εξιτήρια». 

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας, είπε ο κ. Χαριλάου, «είναι διαφορετικό σε ό,τι αφορά την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευόμενων» και εξήγησε: «αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος ηλικίας βρίσκεται στα 53 έτη, με την πλειοψηφία των ασθενών να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-60 ετών». Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, «οπόταν επικρατέστερο ήταν το Βρετανικό στέλεχος του ιού ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 59-60 έτη και τον Δεκέμβριο ο μέσος όρος η ηλικίας των νοσηλευόμενων βρισκόταν πάνω από τα 70 έτη». 

Το γεγονός, είπε, «επιβεβαιώνει τις ανησυχίες όλων μας, ότι τα πιο νεαρά άτομα, μέχρι και 40 ετών, τα οποία έχουν ως ηλικιακή ομάδα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, μολύνονται από τον ιό και τον μεταδίδουν στους μεγαλύτερους οι οποίοι είτε είναι ανεμβολίαστοι και αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα, είτε ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και χρειάζονται νοσηλεία». 

Η εκτίμηση αυτή, επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τα στοιχεία της μονάδας ιχνηλάτησης η οποία για την εβδομάδα 6-13 Ιουλίου κατέγραψε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 24% των περιστατικών αφορούσαν άτομα κάτω των 17 ετών και το 81% άτομα κάτω των 40 ετών. 

Η εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσηλευτήρια, είπε ο κ. Χαριλάου, «είναι όπως επιβεβαιώνεται καθημερινά, ο «καθρέφτης» του τι συμβαίνει στην κοινωνία σε σχέση με την διασπορά του ιού. Μέσα από τις προβλέψεις και τα μοντέλα που χρησιμοποιούμε και μέχρι σήμερα δεν έχουν διαψευστεί, βλέπουμε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι ακόμα πιο δύσκολες για αυτό άλλωστε και ως ΟΚΥπΥ έχουμε θέσει σε εφαρμογή επιχειρησιακό πλάνο για την διαχείριση των κλινών αλλά και του ανθρώπινου μας δυναμικού στα κρατικά νοσοκομεία». 

Από το βράδυ της Τρίτης, ανέφερε, «λόγω της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών με covid-19, λειτούργησε ακόμη ένας θάλαμος στο νοσοκομείο της Λεμεσού (παθολογικό) για αντιμετώπιση των αναγκών». 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρόσθεσε, «εάν παραστεί ανάγκη θα ακολουθήσει άνοιγμα θαλάμων covid και σε άλλα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ» και κατέληξε λέγοντας πως από την αρχή της πανδημίας, μέχρι και τις 8 Ιουλίου 2021, «νοσηλεύθηκαν 4.022 ασθενείς με covid-19, εκ των οποίων οι 402 σε ΜΕΘ».

«Δεν απαλλάσσεται κανένας από την ευθύνη για τήρηση των μέτρων»

Ο εμβολιασμός, τόνισε ο επικεφαλής της ΣΕΕ, «μειώνει αποδεδειγμένα τον κίνδυνο νοσηλείας παρά τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος τον ιό και να τον μεταδώσει». Για αυτό, «οι εμβολιασμένοι, δεν απαλλάσσονται από την ευθύνη για τήρηση των μέτρων προστασίας, διότι εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι ο κίνδυνος να μολυνθεί κάποιος και να μεταδώσει τον ιό σε άλλους ή ακόμα και ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος που είναι πλήρως εμβολιασμένος εκμηδενίζεται. Αντιθέτως, από την αρχή τονίζαμε ότι όλοι είμαστε υποχρεωμένοι και μετά τον πλήρη εμβολιασμό μας να τηρούμε όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και ότι ο ένας έχουμε ευθύνη έναντι του άλλου».