Με ένα συγκλονιστικό κείμενο του αποκλειστικά γραμμένο για το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κορυφαίος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης διεισδύει στο πολιτικό αλλά και φιλοσοφικό βάθος των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων που αφορούν την Αμμόχωστο και ειδικά στη βέβηλη πράξη να σβήσουν την επιγραφή “ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ” από το αέτωμα του ομώνυμου ιστορικού σχολείου.

Ερμηνεύει και σχολιάζει τη φράση του Ερντογάν ότι δήθεν δεν εποφθαλμιά ξένα εδάφη χαρακτηρίζοντας τον ως άρπαγα  και λύκο που καλεί τους Ελληνοκύπριους αν θέλουν να επιστρέψουν στο Βαρώσι, να σεβαστούν τα βιαίως κεκτημένα του, τουτέστιν να υποταχθούν στο ψέμα του, ενώ  αφήνει να εννοηθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος στην πραγματικότητα γνωρίζει ότι ο σπόγγος του δεν μπορεί να σβήσει τις ελληνικές μας πέτρες.

Διαβάστε αυτούσιο το κείμενο του Κ. Χαραλαμπίδη :

“H εικόνα του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου, που τη διέστρεψε η Τουρκία μαζί με τα συντεταγμένα της ανδρείκελα, είναι πλέον χαραγμένη στα ευφάνταστα εγκλήματα εναντίον όχι μονάχα των δικών μας ανθρώπων παρά και των λίθων. Πώς αλλιώς να εξηγήσεις το ξύσιμο και τον αφανισμό των λέξεων επάνω  στο αέτωμα του Γυμνασίου, για να πάψει να υφίσταται η ομολογία: ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ; Οποία ντροπή! Ελληνικόν Γυμνάσιον μπροστά στον πρώην Κήπο, που έπαιρνε τα πάνω του στα παλιά εκείνα χρόνια, τα ανύποπτα  και ειδυλλιακά, στην καθιερωμένη  Γιορτή του Πορτοκαλιού! Και τώρα τι; Πώς τολμά να υπάρχει Ελληνικόν Γυμνάσιον μπροστά στη μεγάλη πισίνα που ετοιμάζουν οι νέοι αλιγάτορες;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγει χαρτιά ο Ερντογάν: Προσκλητήριο και προς Τούρκους

“Νομίζω πως ταιριάζει εδώ να θυμηθούμε  τη σκηνή, όπως κατηφόριζε ο Ιησούς επάνω σε τρισένδοξο πουλάρι και τον επευφημούσε ο λαός και οι μαθητές του. Κάποιοι επί τόπου Φαρισαίοι του είπαν να επιτιμήσει τους  εξαρσιακούς μαθητές του. Εκείνος απάντησε: «Εάν ούτοι σιωπήσωσιν, οι λίθοι κεκράξονται».  Οι  πέτρες θα ξεσηκωθούν, η φύσις όλη θα βγάλει στεντόρεια κραυγή, ολόκληρο το Σύμπαν θα σταθεί επί ποδός, να μαρτυρήσει για τη δόξα του δίκαιου και την αλήθεια της ζωής. Κοντολογίς, μπορείς να φιμώσεις τους ανθρώπους και να γονατίσεις μια ολόκληρη στρατιά από ψηφίσματα, όμως το δίκαιο είναι τελεσίδικα εγγεγραμμένο στην πέτρα, και η πέτρα είναι το στερέωμα των λέξεων, η ουράνια αλήθεια Βασιλεύουσας πόλης.

“Συγκρίνετε τώρα με το ψεύδος του Προέδρου της Τουρκίας, που είπε αυτές τις μέρες εδώ στην Κύπρο τα εξής: «Εμείς δεν εποφθαλμιούμε έδαφος, το δικαίωμα, την περιουσία κανενός. Και κανείς δεν μπορεί να απλώσει το χέρι στα δικά μας δικαιώματα και σε αυτά της Βόρειας Κύπρου». Πράγμα που σημαίνει ότι οι Έλληνες της Κύπρου «εποφθαλμιούν»  τα δικαιώματα εκείνων που τους άρπαξαν βίαια τη γη των πατέρων τους. Με άλλα λόγια, σαν να έλεγε ο άρπαγας: «Σεβαστείτε τα βιαίως κεκτημένα  κι εμείς με τη σειρά μας θα  επιτρέψουμε να χαίρεστε την Αμμόχωστο, που είναι δικό σας και δικό μας χώμα. Ακούστε τη φωνή της λογικής, πόσο γλυκά ο λύκος κελαηδεί! Ανθρώπινα σας μίλησα – με κιμωλία γλυκαίνεται η φωνή. Όσο για το Ελληνικόν Γυμνάσιόν σας, ο σπόγγος είναι αδύνατον να σβήσει την πέτρα του από τον ουρανό σας.  Ακόμα και οι πέτρες σας είναι, μα τον Προφήτη,  ανεπίδεκτες μαθήσεως. Η μνήμη τους χρειάζεται τον εξοβελισμό”.

ΚΥΠΕ