Την ανησυχία του ΑΚΕΛ εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ από τον τρόπο που εξελίσσονται τα ζητήματα σε ότι αφορά στην επικείμενη πενταμερή διάσκεψη στην Γενεύη. Μιλώντας στο περιθώριο ολοήμερης περιοδείας του στην Πάφο, ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε παράκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επικεντρωθεί στο πώς θα καταφέρει να πετύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και όχι, όπως είπε, στο πώς θα συσπειρώσει προεκλογικά κόσμο.

Η Τουρκία κλιμακώνει περαιτέρω την επιθετικότητα και την αδιαλλαξία της, επιμένει σε απαράδεκτες αξιώσεις, οι οποίες καθιστούν πάρα πολύ δύσκολη την προσπάθεια επιτυχίας ενός θετικού αποτελέσματος, που θα μπορέσει να οδηγήσει σε επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με στόχο να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία, η οποία θα εδράζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, παρατήρησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Την ίδια στιγμή όμως», συνέχισε, «μας ανησυχεί και ο τρόπος που αντιδρά η Κυβέρνηση. Ακούγοντας τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος μιλά για άσκηση βέτο στο ενδεχόμενο, που δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα στη συνάντηση στην Γενεύη μάς δημιουργείται η εντύπωση ότι εκείνο που ενδιαφέρει τον κ. Αναστασιάδη, είναι όχι πώς να έχει θετική έκβαση η πενταμερής διάσκεψη, αλλά το πώς θα ικανοποιήσει ένα μέρος του εκλογικού σώματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Ξέρουμε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι όπως οι χειρισμοί της δικής μας πλευράς να υποχρεώσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες της αξιώσεις και να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Κυπριανού είπε πως όπως είναι διαμορφωμένα αυτή τη στιγμή τα πράγματα, φαίνεται ότι πάμε για αποτυχία. Μια αποτυχία, όπως είπε, θα συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα στην εξέλιξη των πραγμάτων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Πρόσθεσε, επίσης, πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα, τα οποία θα μας φέρουν ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού.