To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Το Αιματηρό 1912
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Το Αιματηρό 1912
  13 Μαρτίου 2019, 10:29 πμ  
Στις 27 Μαΐου 1912, την ημέρα του εορτασμού των Αγίων Πάντων, στην πόλη της Λεμεσού, όπως και σε όλες τις παράκτιες πόλεις της Κύπρου, οργανώθηκε η ετήσια πανήγυρις του Κατακλυσμού. Μέσα στο κλίμα ευθυμίας και μέθης, ομάδα Ελληνοκύπριων επιτέθηκε με πέτρες κατά διερχόμενων Τουρκοκυπρίων. Τότε, ένας εκ των Τουρκοκυπρίων επιτέθηκε με μαχαίρι και σκότωσε δυο Ελληνοκύπριους. Αμέσως, πλήθος κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους της Λεμεσού και τα επεισόδια γενικεύτηκαν. Ο θλιβερός απολογισμός σύμφωνα με την Επιτροπή έρευνας των επεισοδίων ήταν τρεις νεκροί και εκατόν τραυματίες από τις συμπλοκές, δυο νεκροί και εννέα τραυματίες από τα πυρά της αστυνομίας και δεκαπέντε τραυματίες αστυνομικοί από τις επιθέσεις του πλήθους. Αυτά ήταν τα αιματηρά γεγονότα της Λεμεσού τα οποία στιγμάτισαν την κυπριακή ιστορία ως η πρώτη μεγάλη συμπλοκή μεταξύ των δυο κοινοτήτων.
 
Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι λίγες μέρες νωρίτερα είχαν σημειωθεί στην επαρχία Λευκωσίας παρόμοια γεγονότα, τα οποία από τύχη δεν άφησαν πίσω νεκρούς. Στις 24 Μαΐου, ομάδα σαράντα-εννέα μαθητών του Γυμνασίου Λευκωσίας συνοδευόμενη από δυο καθηγητές επέστρεφε πεζή από εκδρομή στην Ιερά Μονή Χρυσοστόμου. Περνώντας από τον τουρκοκυπριακό οικισμό Μάνδρες Χαμίτιε, οι μαθητές δέχθηκαν επίθεση από Τουρκοκύπριους βοσκούς.  
 
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης τραυματίστηκαν οι δυο καθηγητές και τρεις εκ των μαθητών. Οι υπόλοιποι μαθητές «καταδιωκόμενοι με μαχαίρια και πέτρες από τους Τουρκοκύπριους χωρικούς διασπάρθηκαν στα γύρω χωράφια» και το επόμενο πρωί κατόρθωσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Όταν η είδηση της επίθεσης έγινε γνωστή στην πόλη της Λευκωσίας επικράτησε αναταραχή. Η αστυνομία απέτρεψε τους άοπλους γονείς και συγγενείς των μαθητών από το να μεταβούν στο χωριό ώστε να μάθουν νέα των δικών τους. Την ίδια στιγμή όμως, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελευθερία, η αστυνομία επέτρεψε τη συγκέντρωση ένοπλων ομάδων εντός και εκτός της πόλης.
Όταν η αστυνομία άφησε τους Τουρκοκύπριους δράστες της επίθεσης ελεύθερους μετά από τυπικές ανακρίσεις, οι Ελληνοκύπριοι κατηγόρησαν την αστυνομική διοίκηση Λευκωσίας για μεροληψία και ολιγωρία. 
 
Τα επεισόδια μεταξύ των δυο κοινοτήτων επαναλήφθηκαν την επόμενη μέρα και μόνο η παρέμβαση του διοικητή κατόρθωσε να εξομαλύνει την έκρυθμη κατάσταση. Ως έκτακτο μέτρο ασφάλειας ο ύπατος αρμοστής της Κύπρου ζήτησε να σταλούν εκατόν Άγγλοι στρατιώτες από την Αίγυπτο. 
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1912 η Λευκωσία θα «στρατοκρατείται», ενώ με βάση αστυνομική απόφαση τα καφενεία θα κλείνουν νωρίς και μεγάλη αστυνομική δύναμη θα περιπολεί την πόλη. Παρομοίως, ο διοικητής Λεμεσού κηρύσσει την πόλη υπό στρατιωτικό νόμο και απαγορεύει τις συναθροίσεις χωρίς άδεια. 
 
Τα αίτια των δυο συγκρούσεων ήταν σύμφωνα με τον μητροπολίτη Κιτίου η έξαψη που είχε προκαλέσει στους Τουρκοκυπρίους ο ιταλο-τουρκικός πόλεμος, καθώς και η απαγόρευση χρήσης ελληνικών σημαιών εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία είχε αναστατώσει τους Ελληνοκύπριους.

Πηγές: Κρατικά Αρχεία Κύπρου και Εφημερίδα «Ελευθερία» 1912
Φωτό: Φιλελεύθερος, 24 Μαρτίου 2018
  Από τη Δρα Μαγδαληνή Αντρέου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.