Λεπτομερώς μελετούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca οι Κύπριοι επιστήμονες, οι οποίοι θεωρούν απαραίτητη τη σύσταση ειδικής επιτροπής παρακολούθησης ενώ παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής ετοιμάζονται να συζητήσουν το θέμα στην επόμενη μεταξύ τους τηλεσυνάντηση, χωρίς να αποκλείουν, μεταξύ άλλων, και την ετοιμασία πρότασης για αναθεώρηση του εμβολιαστικού προγράμματος. 

Μιλώντας στον «Φ» ο επιστημονικός σύμβουλους του υπουργείου Υγείας για θέματα εμβολίων για τον κορωνοϊό, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής Χρίστος Πέτρου, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει απαραίτητα «να εφαρμοστούν μέτρα ελαχιστοποίησης κινδύνου και ειδικά πρωτόκολλα για διάγνωση και αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, καθώς και σύσταση πολυθεματικής Ad hoc επιτροπής ειδικών, ώστε να δώσουν τις σωστές συστάσεις και να αντιμετωπίζουν πιθανά περιστατικά, όσο ελάχιστα στατιστικά και αν είναι αυτά».  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test τη Δευτέρα 12/04

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων», είπε, «έδωσε την ελευθερία να αποφασίσει η κάθε χώρα πώς θέλει να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο, βάσει και της επιδημιολογικής της εικόνας και διαθεσιμότητας άλλων εμβολίων. Φέροντας ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η χορήγηση του εμβολίου διακόπηκε για άτομα κάτω των 30 ετών, ανέφερε ότι «η σύσταση στο ΗΒ, που προφανώς γίνεται ανάλογα και με την επιδημιολογική εικόνα, φαίνεται να είναι καλύτερη από τη δική μας. Σίγουρα θα ήταν διαφορετική η σύσταση αν υπήρχε μεγαλύτερη διασπορά και ήταν πιο πίσω στον εμβολιασμό».

Την ανάγκη για συζήτηση σεναρίου που να προβλέπει, εάν κριθεί απαραίτητο, την αναθεώρηση του εμβολιαστικού προγράμματος της Κύπρου, τόνισε από πλευράς του ο επικεφαλής της ΣΕΕ, ειδικός παθολόγος με εξειδίκευση στον έλεγχο λοιμώξεων, επίκουρος καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης, εξηγώντας στον «Φ» ότι «ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι μία δυναμική διαδικασία και πρέπει να ανανεώνεται με βάση τα νέα στοιχεία που προκύπτουν, να προσαρμόζεται στις ανάγκες και στην ανταπόκριση του κόσμου, με στόχο την ασφάλεια και υγεία του πληθυσμού».

Η δυναμικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος σημαίνει ότι, «αναλόγως των στοιχείων και της ανταπόκρισης του κόσμου, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει η προτεραιοποίηση» και αυτή τη στιγμή, «δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων, παρατηρείται μία αμφισβήτηση της ασφάλειας του εμβολίου της Astrazeneca/Οξφόρδης από μερίδα του πληθυσμού». Αυτός ακριβώς «είναι ο λόγος που οφείλουμε να μελετήσουμε τα διαθέσιμα στοιχεία και να εξετάσουμε ενδεχόμενη αναθεώρηση του εμβολιαστικού προγράμματος, έχοντας πάντα ως γνώμονα την ασφάλεια του κόσμου και την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής αποτελεσματικότητας».  Σε περίοδο πανδημίας, είπε, «είναι λογικό να προκύπτουν νέα δεδομένα. Για αυτό είναι αναγκαία η συνεχής μελέτη και τεκμηρίωση των επιστημονικών δεδομένων».