To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Το αρχαίο δράμα με τη ματιά της Κατερίνας Ευαγγελάτου
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Το αρχαίο δράμα με τη ματιά της Κατερίνας Ευαγγελάτου
  13 Μαρτίου 2019, 12:11 μμ  
Στην Κύπρο θα βρεθεί για λίγες μέρες η διακεκριμένη Ελληνίδα σκηνοθέτιδα Κατερίνα Ευαγγελάτου για να πραγματοποιήσει διήμερο εργαστήρι αλλά και να συμμετέχει σε συζήτηση με θέμα το αρχαίο δράμα.
 
Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) συνεργάζεται με το project «ΣΕΖΟΝ Γυναίκες 2019-2021», τον Δήμο Αγλαντζιάς και το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και συνδιοργανώνουν συζήτηση με θέμα «Το αρχαίο δράμα στη σύγχρονη εποχή: Η περίπτωση της Άλκηστης». Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις απεικονίσεις της γυναίκας στο έργο του Ευριπίδη Άλκηστη, αλλά και σε γενικότερα θέματα που αφορούν την κυρίαρχη αφήγηση για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία μέσα από την τέχνη του θεάτρου και τη σύγχρονη σκηνική παρουσίαση του αρχαίου δράματος.
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου μεταξύ 2μ.μ.- 4μ.μ. στην αίθουσα «Διαλεκτική Αγλαντζιάς» (Κυριάκου Μάτση, πρώην Πολιτιστικό Κέντρο ΣΠΕ Αγλαντζιάς, Λευκωσία). Με την Κατερίνα Ευαγγελάτου συνομιλούν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και κατανόηση του θέματος η σκηνοθέτις Μαγδαλένα Ζήρα, ο καθηγητής στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΑΠΚΥ Θεατρικές Σπουδές Βάιος Λιαπής, η σκηνοθέτις και Επίκουρη Καθηγήτρια στο ίδιο πρόγραμμα, Αύρα Σιδηροπούλου και ο Αντώνης Πετρίδης, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΑΠΚΥ.
 
Διήμερο Εργαστήρι
 
Το project «ΣΕΖΟΝ Γυναίκες 2019-2021» φιλοξενεί την Κατερίνα Ευαγγελάτου για ένα εργαστήρι για επαγγελματίες του θεάτρου, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών. Το διήμερο εργαστήρι με θέμα «Ξεκλειδώνοντας ένα κλασικό κείμενο σήμερα» πραγματοποιείται στις 18 και 19 Μαρτίου, 5-9μ.μ. στη Στέγη Χορού Λευκωσίας.
 
Με αφορμή την Άλκηστη του Ευριπίδη, το οποίο η Κ. Ευαγγελάτου σκηνοθέτησε το 2017 για το φεστιβάλ Επιδαύρου σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, το εργαστήρι εξερευνά μια σειρά από θέματα, όπως η αποδόμηση του γυναικείου προτύπου σε σύγχρονες παραστάσεις αρχαίου δράματος, τα έμφυλα στερότυπα, η έμφυλη σύγκρουση στην τραγωδία, η πολιτική διάσταση ενός σύγχρονου ανεβάσματος τραγωδίας, θέματα επιτέλεσης φύλου στο παρελθόν και στο παρόν. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν με πρακτικό τρόπο την δραματουργική ανάλυση αλλά και την χρήση του ποιητικού κειμένου.
 
Κατερίνα Ευαγγελάτου
Η Κατερίνα Ευαγγελάτου είναι σκηνοθέτις. Έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Είναι αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Σπούδασε Φιλοσοφία στο τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μουσική (πιάνο-κιθάρα) στο Ελληνικό Ωδείο. Οι μεταπτυχιακές σπουδές της είναι σε Σκηνοθεσία Θεάτρου (Master of Arts) με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στο Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου, απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση και στη Ρωσική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης GITIS της Μόσχας (σκηνοθετικό τμήμα). Σκηνοθέτησε: «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων» (2018) Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, «Ζ» (2018) Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, «Άλκηστη» (2017) Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, «1984» (2016) Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, «Φάουστ» (2015) Δημοτικό θέατρο Πειραιά, Ιδομενέας (2014) Πειραιώς 260, «Θεατές» (2013) Εθνικό Θέατρο-Κτίριο Τσίλλερ Κεντρική σκηνή, «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» (2013) Στέγη γραμμάτων & τεχνών Ιδρύματος Ωνάση Κεντρική σκηνή, «Ο χρυσός δράκος» (2010) Εθνικό Θέατρο-Κτίριο Τσίλλερ Σκηνή Νικος Κούρκουλος, «Wolfgang» (2008). Το Δεκέμβριο του 2009 τιμήθηκε από την Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με το Βραβείο Νέου Δημιουργού για τη σκηνοθεσία της στα έργα «Wolfgang» (2008) και «Η Λέσχη της Αυτοκτονίας». Το Σεπτέμβριο του 2011 τιμήθηκε με το Έπαθλο «Ελευθερία Σαπουντζή» για τις σκηνοθεσίες της κατά τη διετία 2009-2011.
 
Το εργαστήρι θα είναι εντατικό και πρακτικό. Οι συμμετέχοντες (μάξιμουμ 20 άτομα) επιλέγηκαν από την σκηνοθέτιδα μετά από αποστολή βιογραφικού.
 
 
  Πάτροκλος Σκαφίδας   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.