Ένας 52χρονος ενεργώντας από θέση εμπιστοσύνης και επιρροής, αφού ήταν πατριός 12χρονης και φίλος του πατέρα άλλης 12χρονης, τις κακοποίησε σεξουαλικά. Χθες καταδικάστηκε από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε ποινή φυλάκισης επτά ετών, μετά που κρίθηκε ένοχος κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας σε τέσσερις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού. 

Οι τρεις κατηγορίες αφορούσαν παράβαση του άρθρου 6(4)(α) του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου και στρέφονταν κατά της ΧΧ που ήταν κόρη φίλου του, ενώ η τέταρτη αφορούσε παράβαση του άρθρου 6(3) του ιδίου Νόμου και στρεφόταν κατά της ΨΨ της οποίας ήταν πατριός. Σύμφωνα με τα ευρήματα του Δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος, κατά τον επίδικο χρόνο, ήταν φίλος του πατέρα της ΧΧ, και συζούσε με την μητέρα της ΨΨ, οι οποίες είναι περίπου συνομήλικες. Οι δύο οικογένειες είχαν καλή σχέση, ενώ τα δύο κορίτσια έγιναν καλές φίλες. Κατά το καλοκαίρι του 2016, η μητέρα της ΧΧ απουσίαζε στο εξωτερικό. Αυτή μαζί με τα δύο ανήλικα αδέλφια της ήταν υπό την φροντίδα του πατέρα τους, όμως φροντίζονταν επίσης από τον κατηγορούμενο και τη συμβία του, λόγω των μεταξύ τους φιλικών σχέσεων. Η σχέση της ΧΧ και των αδελφών της με τον κατηγορούμενο ήταν στενή, ενώ αυτός είχε και συμβουλευτικό ρόλο έναντι τους, πέραν της γενικής φροντίδας που τους πρόσφερε.

Στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου του 2016, ο κατηγορούμενος πήρε όλα τα παιδιά για βόλτα σε περιοχή της επαρχίας Λευκωσίας και σε χρόνο που παρέμεινε μόνος με την ΧΧ, όταν η ΨΨ παρέμεινε στο αυτοκίνητο και τα αδέλφια της ΧΧ απομακρύνθηκαν λίγο, ο κατηγορούμενος τη φίλησε στο στόμα (1η κατηγορία). Αυτή τον απέτρεψε υποδεικνύοντας του την ηλικία του και το απρεπές μιας τέτοιας ενέργειας.

Κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με το Δικαστήριο, ο κατηγορούμενος συνήθιζε να παίρνει όλα τα παιδιά για μάθημα οδήγησης σε παλαιό γήπεδο χωριού της επαρχίας Λευκωσίας. Η ΧΧ, λόγω ύψους δεν έφτανε να καθίσει μόνη της, οπόταν ο κατηγορούμενος την έβαζε στα πόδια του. Σε δύο περιπτώσεις, κακοποίησε σεξουαλικά την ανήλικη. Κατόπιν εξέτασης της, μετά την καταγγελία διαπιστώθηκε παλαιά ρήξη παρθενικού υμένα.

Κατά το έτος 2017, η ΧΧ εισήλθε στην οικία του κατηγορουμένου για να επισκεφθεί την ΨΨ, όταν, χωρίς να γίνει αντιληπτή, είδε τον κατηγορούμενο να φιλιέται μαζί με τη θυγατέρα της συμβίας του, ενόσω βρίσκονταν στο υπνοδωμάτιο του και αυτός φορούσε μόνο το εσώρουχο του. Η ΧΧ αποκάλυψε τα πιο πάνω γεγονότα αρχικά στη μεγαλύτερη αδελφή της και μετέπειτα στη μητέρα της, τον Οκτώβριο του 2019, οπότε και ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης που οδήγησε στην καταχώρηση της παρούσας υπόθεσης.

«Αδικήματα σεξουαλικής φύσης, από μόνα τους, προκαλούν απέχθεια και αποτροπιασμό. Στις περιπτώσεις, όμως, στις οποίες παραβιάζονται φυσικοί, ηθικοί και κοινωνικοί κανόνες και που θύμα είναι ανήλικο πρόσωπο, τα πιο πάνω συναισθήματα επαυξάνονται στον μέγιστο βαθμό», τόνισε το Κακουργιοδικείο.

Είναι διαπίστωση του Δικαστηρίου, ότι δυστυχώς τα αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών βρίσκονται τελευταία σε έξαρση, παρά τις αυστηρές ποινές που επιβάλλονται από τα Δικαστήρια. Το στοιχείο αυτό επίσης καταδεικνύει την ανάγκη για επιβολή ακόμη πιο αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών. «Με δεδομένη τη σοβαρότητα των αδικημάτων για τα οποία κρίθηκε ένοχος ο κατηγορούμενος, κατά την επιβολή της ποινής, το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη τη δράση του έναντι της ΨΨ, θυγατέρας της συμβίας του, προς την οποία ενείχε τη θέση πατέρα, και την επαναλαμβανόμενη δράση του έναντι της ΧΧ, η οποία ήταν μόλις 12 ετών και ενώ είχε θέση εμπιστοσύνης και επιρροής σε αυτήν εφόσον ήταν οικογενειακός φίλος, καλός φίλος του πατέρα της και το άτομο το οποίο παρείχε φροντίδα σε αυτήν κατά την επίδικη περίοδο, οπότε η μητέρα της απουσίαζε στο εξωτερικό», κατέληξε το Δικαστήριο.