To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο Ευαγόρας Καραγιώργης μελοποιεί 10 χαϊκού του Γιώργη Παυλόπουλου
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Ο Ευαγόρας Καραγιώργης μελοποιεί 10 χαϊκού του Γιώργη Παυλόπουλου
  15 Ιουνίου 2019, 8:38 πμ  
Ο Παυλόπουλος, λόγω της φιλίας του με τον Γιώργο Σεφέρη αλλά και με τον καθηγητή Μιχάλη Πιερή, ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με την Κύπρο. 
  
Δυο μάτια σπαθιά/ σκίζαν τα βλέφαρά του/κι έμενε γυμνή. Ένα από τα δέκα Χαϊκού του Γιώργη Παυλόπουλου που έντυσε μουσικά ο Ευαγόρας Καραγιώργης. «Με συγκινούν ιδιαίτερα στα Χαϊκού του, οι μικρές ανθρώπινες στιγμές τις οποίες «φωτογραφίζει» και επιλέγει να βάλει στο κάδρο του ποιήματος του με έναν  μινιμαλισμό όπου, μέσα στα λίγα, λέει πολλά» σχολιάζει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης γι’ αυτή τη δουλειά που φιλοξενείται στο Φεστιβάλ της Αξιοθέας.

-Γράψατε τη μουσική για 10 Χαϊκού σε ποίηση Γιώργη Παυλόπουλου. Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη συνεργασία με την Αξιοθέα; Με την Αξιοθέα και ιδιαίτερα με τον καθηγητή Μιχάλη Πιερή συνεργάζομαι από το 1998 σε θεατρικές παραστάσεις του ΘΕΠΑΚ αλλά και στο Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου όπου συμμετέχω με κάποιες συναυλίες. Γνώρισα τον Παυλόπουλο το 2000 στην Κύπρο. Το 2003 είχαμε πάει με τον Πιερή στο εξοχικό του στο Κατάκολο, στον Άγιο Ανδρέα, κοντά στον Πύργο Ηλείας και τον συνάντησα στην Αξιοθέα όταν ξαναήρθε αργότερα ο ίδιος στο νησί. Κάποια στιγμή ο Πιερής μου χάρισε μια φωτοτυπία με τα 33 χαϊκού του ποιητή, 10 από τα οποία μελοποίησα το 2015. Το 2016 ο φίλος Ανδρέας Καμέρης μου ζήτησε ένα χορωδιακό έργο για να το παρουσιάσει στην Αγία Πετρούπολη. Του έστειλα τα 10 χαϊκού και με τη συμμετοχή μιας ρωσικής χορωδίας παρουσιάστηκαν και ηχογραφήθηκαν. Όταν πήρα τις ηχογραφήσεις τις έστειλα στον Πιερή και έτσι ξεκίνησε η ιδέα για την παρουσίασή τους στην Αξιοθέα η οποία και υλοποιείται μέσα στα πλαίσια του 22ου Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
-Πώς προσεγγίζετε μουσικά τα χαϊκού; Ασχολούμαι με την μουσική επανάληψη, τη λούπα, σε οργανικά / ορχηστρικά κομμάτια από το 1987. Με βάση αυτή την τεχνική μελοποίησα τα χαϊκού, σε μια προσπάθεια να μεγαλώσω τη φόρμα και να υπερτονίσω το λόγο του ποιητή. Είναι μελωδικά κομμάτια όπου ο ακροατής έρχεται αντιμέτωπος με δυο, τρεις ή τέσσερις παράλληλες μελωδικές γραμμές τις οποίες πρέπει να παρακολουθεί.

 -Τι σας συγκινεί στην ποίηση του Παυλόπουλου; Με συγκινεί ο ερωτισμός με τον οποίο βλέπει τα πράγματα. Με συγκινούν ιδιαίτερα στα χαϊκού του, οι μικρές ανθρώπινες στιγμές τις οποίες ’φωτογραφίζει’ και επιλέγει να βάλει στο κάδρο του ποιήματος του με έναν  μινιμαλισμό όπου, μέσα στα λίγα, λέει πολλά.

 -Ποια η σχέση του Παυλόπουλου με την Κύπρο; Ο Παυλόπουλος, λόγω της φιλίας του με τον Γιώργο Σεφέρη αλλά και με τον καθηγητή Μιχάλη Πιερή, ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με την Κύπρο την οποία και επισκέφθηκε αρκετές φορές. Επιγραμματικά να αναφέρουμε την ομιλία του, «Τι είναι η ποίηση;»  στο σπίτι της Κύπρου τον Δεκέμβριο του 1997 και τη συμμετοχή του στο Συμπόσιο Σεφέρη που έγινε στη Λευκωσία και τις Πλάτρες τον Φεβρουάριο του 2000. Είχε καλούς φίλους, αγαπούσε το νησί και ήρθε αρκετές φορές με την ευκαιρία λογοτεχνικών συναντήσεων.

 -Τα χαϊκού είναι μορφή γιαπωνέζικης ποίησης. Έχετε έρθει ξανά σε επαφή με την γιαπωνέζικη ποίηση; Η πρώτη μου επαφή ήταν πολύ παλιά, στη Ν. Υόρκη αλλά δεν έδωσα και ιδιαίτερη σημασία. Η πρώτη μου πραγματική επαφή με τα χαϊκού έγινε το 2012 όπου μελοποίησα για φωνή και πιάνο τρία ποιήματα του Ιωάννη Ψάρρα. Στη συνέχεια, το 2015 έκανα τα 10 χαϊκού του Γιώργη Παυλόπουλου κι εκεί όταν είδε η κόρη μου Νεφέλη ότι ψάχνω μικρά ποιήματα μου χάρισε την Ανθολογία Ιαπωνικής ποίησης όπου ο Γιάννης Λειβαδάς μεταφράζει Ιάπωνες ποιητές από τον 9ο μέχρι τον 20ό αιώνα. Πρόσφατα μελοποίησα Τέσσερα μικρά τραγούδια σε ποίηση Αριγουάρα Νο Ναριχίρα (825-880). Τα ποιήματα αυτά του Ναριχίρα είναι στη φόρμα του Τάνκα (5,7,5,7,7 συλλαβές) που θεωρείται ο πρόδρομος των χαϊκού (5,7,5 συλλαβές).

-Ποιοι άλλοι συμμετέχουν στο αφιέρωμα για τον Γιώργη Παυλόπουλο; Το αφιέρωμα για τον Γιώργη Παυλόπουλο αποτελείται από δύο μέρη: Στο Α΄ μέρος ο  ακαδημαϊκός Δημήτρης Αγγελάτος θα παρουσιάσει το θέμα, Η χορδή και το τόξο: η δραματική λυρική ποίηση του Γιώργη Παυλόπουλου και στη συνέχεια ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Πιερής θα παρουσιάσει την Κυπριακή εμπειρία του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου. Στο Β΄ μέρος η Χορωδία Δωματίου ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ υπό τη διεύθυνση της Μάρως Σκορδή θα παρουσιάσει τα 10 χαϊκού για τετράφωνη χορωδία σε ποίηση Γιώργη Παυλόπουλου και μουσική Ευαγόρα Καραγιώργη.
Το αφιέρωμα στον Γιώργη Παυλόπουλο με τίτλο «Η ποίηση είναι μια πόρτα ανοικτή» παρουσιάζεται  στις 18 Ιουνίου στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Αξιοθέα στις 8.30μ.μ., τηλ. 22894531-2
  Συνέντευξη: Μαρία Παναγιώτου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...