Οι πρώτες έντονες και οργανωμένες φωνές διαμαρτυρίας για τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για έλεγχο της πανδημίας στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, προέρχονται από τον χώρο της εκπαίδευσης και ειδικότερα από γονείς και τελειόφοιτους μαθητές του Λυκείου. Η εξαγγελία για εξ αποστάσεων εκπαίδευση στην τρίτη λυκείου ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις από το πρωί στην Πάφο, με οργανωμένους γονείς και μαθητές της Γ’ Λυκείου να κάνουν λόγο για ακατανόητο και εκτός λογικής μέτρο, που βγάζει από την πορεία τους τους μαθητές την κρισιμότερη για τα παιδιά χρονιά, αλλά και που δημιουργεί a priori δυσμενές πλαίσιο για τους τελειόφοιτους Πάφου και Λεμεσού έναντι των μαιθητών των άλλων περιοχών.

Εκπρόσωποι των Συνδέσμων Γονέων και της Ομοσπονδίας Πάφου υποστήριξαν ότι η απόφαση στερείται πρακτικής λογικής, αφού το πλέον αναμενόμενο θα ήταν να γίνει αντίστροφα, δηλαδή να διασφαλισθούν οι συνθήκες φοίτησης των παιδιών που θα κληθούν να δώσουν φέτος εξετάσεις εισδοχής και να παραμείνουν στην τηλεκπαίδευση τα μικρότερα ηλικιακά παιδιά.

« Μόνη πιθανολογούμενη αιτία για την απόφαση αυτή», τόνισαν, « είναι ότι τα μικρότερα παιδιά αν έμεναν στο σπίτι θα δημιουργούσαν και ντόμινο αναγκών επιτήρησης τους. Και αυτή την πιθανότητα την απορρίπτουμε ωστόσο, αφού δεν μπορεί να μπει στο ζύγι η εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών ισονομίας ενός τελειόφοιτου με τις εξοικονομήσεις λεφτών του κράτους από την απουσία γονέων από τις εργασίες τους».

Οι οργανωμένοι γονείς της Πάφου απορρίπτουν και τη θέση ότι μιλάμε μόνο για δύο εβδομάδες και άρα δεν θα είναι ιδιαίτερο το πρόβλημα. Στην χρονιά που όλοι στην Κύπρο εναποθέτουν τις ελπίδες για το μέλλον τους στις εξετάσεις αυτές, δεν μπορεί κανείς να δημιουργεί αυτή την αναστάτωση έστω και για μια ημέρα, είπαν χαρακτηριστικά.

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Μέσης της Πάφου, θεωρεί επίσης ότι η τηλεκπαίδευση στην Κύπρο δεν είναι σε σημείο που να αντικαθιστά την εκπαίδευση με φυσική παρουσία, για αυτό και θα προτείνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, την εξαίρεση ειδικά των τελειοφοίτων από την τηλεκπαίδευση. Οι οργανωμένοι γονείε εμμένουν ότι λόγοι καλύτερης προετοιμασίας των μαθητών της Γ’ Λυκείου για τις εισαγωγικές εξετάσεις και ισονομίας όλων των τελειοφοίτων της Κύπρου, επιβάλλουν την παρουσία των παιδιών αυτών στις τάξεις, ενώ η τηλεκπαίδευση μπορεί να εφαρμοσθεί στις άλλες δύο τάξεις του λυκείου.