H προστασία της δημόσιας υγείας παραμένει o κυρίαρχoς στόχος της στρατηγικής της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης και ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου διαβεβαιώνει ότι κορυφαία προτεραιότητα είναι η προστασία της υγείας του κάθε πολίτη, όπως εξάλλου τόνισε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Καλούμαστε να διαχειριστούμε ακραίες καταστάσεις, θέλω να διαβεβαιώσω ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών, να τους προστατεύσουμε από τον κίνδυνο» δηλώνει ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου στο περιοδικό Insider, που κυκλοφορεί σήμερα με τον «Φιλελεύθερο», το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις των επικεφαλής των τριών υπουργείων που ανέλαβαν το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης της κρίσης. 

Ο Κ. Ιωάννου τονίζει ότι ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του δεν μπορούσε να δει ότι θα ερχόταν η μέρα που θα ήταν υποχρεωμένος να εκδίδει περιοριστικά διατάγματα της μορφής που έχουμε ζήσει. «Όλα αυτά γίνονται για την προστασία μας, είναι αναγκαία, είναι μέτρα που εφαρμόζονται σε πολλές άλλες χώρες γιατί δυστυχώς άλλος τρόπος δεν υπάρχει» προσθέτει και παραδέχεται ότι πρόκειται για πολύ δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες δεν λαμβάνονται ελαφρά τη καρδία. «Οι εικόνες που είδαμε από νοσοκομεία προηγμένων χωρών, με ασθενείς να πεθαίνουν αβοήθητοι είναι συγκλονιστικές, αναστατώνουν τον κάθε άνθρωπο και έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τα πάντα ώστε να τις αποτρέψουμε». 

Η ανακοπή της εξάπλωσης του ιού και η ετοιμότητα των νοσοκομείων παραμένουν εδώ και μήνες η προτεραιότητα του Υπουργού Υγείας, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς από τους επιτελείς και άλλους υπηρεσιακούς του Υπουργείου, τους συμβούλους επιστήμονες και βεβαίως τη διεύθυνση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, στον οποίο ανήκουν πλέον τα αυτονομημένα νοσηλευτήρια του δημοσίου, στα οποία πέφτει το βάρος για τη διαχείριση των περιστατικών Covid. «Εδώ και μήνες λέμε συνεχώς ότι ενόσω δεν υπάρχει εμβόλιο και αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή, δυστυχώς θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό», δηλώνει ο υπουργός και τονίζει ότι ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν να διατηρηθούν οι επιδόσεις των μηδενικών κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν στην Κύπρο μετά την αποτελεσματική διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας. 

«Ολη η προσπάθεια, όλες μας οι ενέργειες, όλη μας η στρατηγική αποσκοπεί ακριβώς στην αποφυγή μαζικής επιμόλυνσης ώστε να μην υπάρξει ανάγκη για ταυτόχρονη νοσηλεία μεγάλου αριθμού ασθενών που θα θέσει σε κίνδυνο την επάρκεια του συστήματος υγείας και να μην μπορεί να τους περιθάλψει» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνει ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι έτοιμα από πλευράς υποδομών, εξοπλισμού και προσωπικού. «Αυτή όμως η επάρκεια δεν είναι απεριόριστη, σε καμιά χώρα του κόσμου δεν είναι απεριόριστη» ξεκαθαρίζει και παραπέμπει στο επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης που ετοίμασε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για τη διαχείριση των περιστατικών Covid. «Έχουμε καθήκον προς τους πολίτες να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών υγείας και την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας», διαβεβαιώνει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου. «Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, είναι δύσκολο να μην υπάρξουν λάθη, αστοχίες, ελλείψεις, κενά και παραλείψεις. Η μεγάλη εικόνα όμως είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια τιτάνια προσπάθεια την οποία θέλουμε να ολοκληρώσουμε. Και για εμάς, πρώτη προτεραιότητα είναι να σώσουμε τις ζωές των πολιτών, να διασφαλίσουμε την υγεία του κάθε πολίτη. Αυτή είναι η προσπάθειά μας, η αρχή και το τέλος της κάθε μας ενέργειας», τονίζει χαρακτηριστικά. 

Το εμβόλιο

Τα νέα από την επιστημονική κοινότητα σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη εμβολίου είναι πηγή ανακούφισης αυτή τη δύσκολη ώρα. Το υπουργείο Υγείας μερίμνησε εγκαίρως ώστε η Κύπρος μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από τις ενέργειες της Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου, να συμπεριληφθεί στο σχέδιο αγοράς επαρκούς ποσότητας εμβολίων. Η Κύπρος έχει ζητήσει πέραν του ενός εκατομμυρίου εμβόλια για να καλύψει και τους Τουρκοκύπριους πολίτες και μέχρι τώρα έχει κλειδώσει η εξασφάλιση 800 χιλιάδων. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έρθει σε συμφωνία με διάφορες εταιρείες για την πρόσβαση στο εμβόλιο, γεγονός που διασφαλίζει αρκετές ποσότητες και για την Κύπρο. Πρόκειται για την γαλλο-γερμανική σύμπραξη Biontech/Pfizer, την AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac και Moderna.  «Αισιοδοξώ ότι σύντομα θα υπάρχουν κι άλλα καλά νέα γύρω από αυτό το ζήτημα», καταλήγει ο υπουργός Υγείας. 

Ζέτα Αιμιλιανίδου: Στοχευμένη στήριξη όπου χρειάζεται και όταν πρέπει

Η διαχείριση των προκλήσεων που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας, όπως δηλώνει στο Insider η υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου έχει φέρει τόσο την κοινωνία όσο και τους θεσμούς του κράτους αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι οποίες έχουν το χαρακτηριστικό του επείγοντος, καθώς επηρεάζουν με άμεσο τρόπο πρωτίστως την υγεία αλλά και την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των πολιτών.

«Από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία μέχρι και σήμερα, έχει αξιοποιηθεί ποσό ύψους 430 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των εργαζομένων αλλά και των ανέργων μέσα από τα Ειδικά Σχέδια  που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και που υλοποιούνται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενώ έχουν στηριχθεί πέραν των 190.000 εργαζομένων καθώς και όλοι οι άνεργοι οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τους έξι μήνες του ανεργιακού τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας με την επέκταση της παροχής ανεργιακού. Επιπρόσθετα, έχει αξιοποιηθεί ένα επιπλέον κονδύλι ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων, μέσω της επιδότησης λειτουργικών εξόδων», υπογράμμισε.

Σύμφωνα πάντα με την υπουργό, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα Σχέδια που έχουν προκηρυχθεί και υλοποιηθεί μέχρι σήμερα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος SURE, από το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν μία από τις δύο πρώτες χώρες των οποίων τα προγράμματα εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση, για το συνολικό ποσό των 479 εκατομμυρίων ευρώ. 

«Επίσης, όλα τα Ειδικά Σχέδια έχουν υλοποιηθεί μέσω εξειδικευμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί από την πρώτη στιγμή, ούτως ώστε η στήριξη να παρέχεται αμέσως σε όλους όσους την χρειάζονται», τόνισε.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα η Ζέτα Αιμιλιανίδου τόνισε πως τα Ειδικά Σχέδια που υλοποιούνται είναι αποτέλεσμα εκτενούς Κοινωνικού Διαλόγου και με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι η στήριξη δίδεται εκεί που χρειάζεται, όταν πρέπει. 

«Πρόσφατα έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχουν ανακοινωθεί πρόσθετα μέτρα στήριξης μέχρι και τον Μάρτιο 2021, με επιπρόσθετη δαπάνη ύψους 130 έως 150 εκατομμύρια ευρώ. Η διαδικασία αυτή της διαρκούς αναθεώρησης των μέτρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα αξιοποιηθεί και κατά τους επόμενους μήνες, ανάλογα πάντα με τα επιδημιολογικά και άλλα δεδομένα που θα ισχύουν και τα οποία πάντοτε λαμβάνονται υπόψη», κατέληξε.

Γενικός Διευθυντής ΥΠΟΙΚ: Έσχατο μέτρο η καθολική καραντίνα

Είναι γεγονός ότι, οι στιγμές που ζούμε είναι πρωτόγνωρες, με τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία μας να είναι μεγάλες και σε μεγάλο βαθμό ακόμη άγνωστες, δεδομένου ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί. Τουναντίον, διαφαίνεται ότι ένα δεύτερο κύμα, ακόμη μεγαλύτερο από το πρώτο, ταλανίζει την υφήλιο.  Για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου αναπάντεχου γεγονότος, ως Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή, υιοθέτησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας, τα οποία όμως είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας. 

Το γεγονός ότι η Κύπρος κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανδημία από μια αρκετά πλεονεκτική δημοσιονομική θέση, έδωσε την ευκαιρία για την υιοθέτηση ενός τέτοιου γενναιόδωρου πακέτου στήριξης των ευάλωτων ομάδων, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», σημείωσε. Βεβαίως, όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη, σύμφωνα πάντα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, οι πόροι του κράτους δεν είναι απεριόριστοι και ως εκ τούτου οποιαδήποτε νέα κρατική στήριξη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτή τη σημαντική παράμετρο.  «Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε νέα στήριξη δοθεί από το κράτος προς την οικονομία, θα πρέπει να είναι καλά στοχευμένη προς τις ομάδες εκείνες του πληθυσμού με τη μεγαλύτερη ανάγκη για στήριξη. Είναι προφανές ότι το μέγεθος της στήριξης θα εξαρτηθεί από την ένταση, έκταση και εύρος των όποιων νέων περιορισμών επιβληθούν σε σύγκριση με την περίοδο της επιβολής της πρώτης καθολικής καραντίνας. Αναμφίβολα, η επιβολή νέας καθολικής καραντίνας θα επιφέρει μεγάλες ζημιές στην οικονομία, γι’ αυτό και θεωρείται ως έσχατο μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας», κατέληξε.

Πηγή: philenews