Το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο έκρινε την Τρίτη ένοχο τον Σαλίμ Αγιάς, φερόμενο ως μέλος της Χεζμπολάχ, για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι το 2005.

«Το δικαστήριο κηρύσσει τον κ. Αγιάς ένοχο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ως συναυτουργό της εκ προθέσεως δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι», δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής Ντέιβιντ Ρε.

Το δικαστήριο απάλλαξε από τις κατηγορίες τους άλλους τρεις από τους τέσσερις υπόπτους, όλοι φερόμενα ως μέλη της Χεζμπολάχ, για τη δολοφονία του Χαρίρι. «Το δικαστήριο απαλλάσσει τους Χάσαν Μέρχι, Χουσέιν Ονέισι και Άσαντ Σάμπρα από όλες τις κατηγορίες», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρε.

Κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιήθηκαν από τους υπόπτους επέτρεψαν να εγκαθιδρυθεί μια σύνδεση ανάμεσα σε δύο φερόμενα ως μέλη της Χεζμπολάχ και τη δολοφονία το 2005 του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, δήλωσε την Τρίτη το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο (TSL).

Τα μέλη του δικαστηρίου που έχει την έδρα του στην Ολλανδία ανέφεραν ωστόσο ότι δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις προκειμένου να συνδεθούν οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι με τα κινητά τηλέφωνα τα οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση της επίθεσης αυτοκτονίας στη Βηρυτό κατά την οποία σκοτώθηκε ο σουνίτης δισεκατομμυριούχος Ραφίκ Χαρίρι.

Οι δικαστές δήλωσαν επίσης ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να επιτρέπει να εγκαθιδρυθεί μια άμεση διασύνδεση ανάμεσα στην επίθεση και τη Συρία ή το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ.

Ο Ραφίκ Χαρίρι, πρωθυπουργός μέχρι την παραίτησή του τον Οκτώβριο του 2004, σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο του 2005 όταν βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε ένα φορτηγάκι γεμάτο εκρηκτικά κατά τη διέλευση της θωρακισμένης αυτοκινητοπομπής του στο παραλιακό μέτωπο της Βηρυτού προκαλώντας τον τραυματισμό 226 ανθρώπων.

Ο θάνατός του, στον οποίο κατηγορήθηκαν αρχικά ότι ενεπλάκησαν τέσσερις Λιβανέζοι φιλοσύροι στρατηγοί, είχε προκαλέσει εκείνη την εποχή ένα κύμα διαδηλώσεων που οδήγησε στην αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων έπειτα από παρουσία σχεδόν 30 χρόνων στον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος και του Ιράν, απέρριψε κάθε ευθύνη και δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το TSL που συστάθηκε έπειτα από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι δικαστές του TSL θα ανακοινώσουν αργότερα σήμερα της απόφασή τους ερήμην των υπόπτων, όλοι τους μέλη του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, 15 και πλέον χρόνια μετά την επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού που προκάλεσε τον θάνατο του Ραφίκ Χαρίρι και άλλων 21 ανθρώπων.

Ο Σάαντ Χαρίρι, γιος του Ραφίκ Χαρίρι ο οποίος διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός του Λιβάνου, ήταν παρών στο ακροατήριο στο Λαϊντσένταμ, κοντά στη Χάγη, όπου έχει την έδρα του το TSL.

Καθώς κανείς από τους κατηγορουμένους δεν έχει παραδοθεί στο δικαστήριο, δικάζονται ερήμην.

Αν κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη, αν και οι ποινές θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η πολιτική αγωγή και η υπεράσπιση μπορούν αμφότερες να ασκήσουν έφεση στην απόφαση.

Ο κύριος κατηγορούμενος στην υπόθεση, Σαλίμ Αγιάς, 56 ετών, κατηγορείται για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» και ότι ήταν επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποίησε την επίθεση.

Οι δικαστές δήλωσαν σήμερα πως είναι «πεπεισμένοι πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας» πως ο Σαλίμ Αγιάς ήταν ο χρήστης κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση του Χαρίρι στη διάρκεια των μηνών που προηγήθηκαν της επίθεσης, ενός στοιχείου κλειδί του φακέλου που έχει σχηματιστεί από την πολιτική αγωγή.

Οι δικαστές δήλωσαν επίσης πεπεισμένοι πως ο Αγιάς –που κατηγορείται επίσης ότι ενεπλάκη σε άλλες τρεις επιθέσεις εναντίον πολιτικών το 2004 και το 2005—«είχε διασυνδέσεις με τη Χεζμπολάχ».

«Η Συρία και η Χεζμπολάχ μπορεί να είχαν κίνητρα να εξοντώσουν τον Ραφίκ Χαρίρι και τους πολιτικούς συμμάχους του, ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι και δεν υπάρχει οποιαδήποτε απευθείας ένδειξη για συριακή ανάμειξη», δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής Ντέιβιντ Ρε.

Άλλοι δύο άνδρες, ο Χουσέιν Ονέισι, 46 ετών, και ο Άσαντ Σάμπρα, 43 ετών, κατηγορούνται κυρίως ότι ηχογράφησαν μια βιντεοκασέτα με την οποία αναλάμβαναν την ευθύνη για τη δολοφονία εξ ονόματος μιας ψεύτικης οργάνωσης.

Οι δικαστές δήλωσαν πως είναι πεπεισμένοι πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι ο Ονέισι ήταν ο κύριος χρήστης ενός από τα άλλα τηλέφωνα.

Ο τελευταίος ύποπτος, ο Χάσαν Χαμπίμπ Μέρχι, 54 ετών, αντιμετωπίζει επίσης διάφορες κατηγορίες όπως η συνέργεια για την πραγματοποίηση τρομοκρατικής ενέργειας και συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη αυτής της ενέργειας.

Οι δικαστές είπαν πως είναι ανεπαρκείς οι αποδείξεις που συνδέουν τον Χάσαν Χαμπίμπ Μέρχι και τον Άσαντ Σάμπρα με τα κινητά τηλέφωνα.

Ο Μουστάφα Μπαχρεντίν, ο κύριος ύποπτος που χαρακτηρίζεται ως ο «εγκέφαλος» της επίθεσης από τους ερευνητές έχει πεθάνει.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, που αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες, το TSL τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της έκρηξης της 4ης Αυγούστου που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στη Βηρυτό.

Το δικαστήριο είχε μεταθέσει την ανάγνωση της ετυμηγορίας, που προβλεπόταν αρχικά για τις 7 Αυγούστου, «από σεβασμό προς τα αμέτρητα θύματα» της καταστροφικής έκρηξης τρεις ημέρες νωρίτερα στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 177 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 6.500.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ