Άσκηση αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδας στη θάλασσα πραγματοποιείται την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή παρά την προβλήτα της VTTV στον Λιμένα Ζυγίου.

Σε γραπτή ανακοίνωση της εταιρείας VTT Vasiliko αναφέρεται ότι «η άσκηση συνδιοργανώνεται από τις εταιρείες VTS Vasiliko Terminal Services και VSS-EPE Environmental Protection Services σε συνεργασία με τη VTTV, στα πλαίσια των υποχρεώσεων της για πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης που μπορεί να προκύψει από τις εργασίες φορτοεκφόρτωσης πετρελαιοειδών στις εγκαταστάσεις της».

Την άσκηση προσκλήθηκαν για να παρακολουθήσουν ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νατάσα Πηλείδου, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης και άλλοι φορείς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το σενάριο της άσκησης αφορά πρόσκρουση δεξαμενόπλοιου στην προβλήτα κατά τη διάρκεια της πρόσδεσης του, με αποτέλεσμα τη διαρροή πέντε χιλιάδων λίτρων καυσίμου ανεφοδιασμού (bunker fuel) στη θάλασσα, και εξέλιξη σε φωτιά στο ίδιο το δεξαμενόπλοιο κατά τη ρυμούλκηση του μακριά από την προβλήτα».

Στην άσκηση θα τεθεί σε εφαρμογή «το Σχέδιο Επείγουσας Ανάγκης των δύο εταιρειών για αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδας και η άσκηση περιλαμβάνει επικοινωνίες μεταξύ της VTTV και της VSS-EPE καθώς και πλήρη ανάπτυξη εξοπλισμού και ανάλογων σκαφών από τη VSS-EPE για την εικονική αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας και την πυρόσβεση στο δεξαμενόπλοιο από ένα ρυμουλκό σκάφος».

Πηγή: philenews/KYΠΕ