Η διεθνής έκθεση με τον τίτλο «Δρεπάνι & Κώδικας», η οποία παρουσιάζεται από τις 24 Οκτωβρίου στο Μουσείο Ιστορίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του δήμου Λακατάμιας, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Phygital.
 
Το πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε για την Κύπρο από τη δρα Χρυσταλλένη Λοϊζίδου, εφαρμόζεται επίσης στα Τζουμέρκα (Ελλάδα) και στα Τίρανα (Αλβανία), και αφορά στη δημιουργία makerspaces σε τοπικές κοινότητες, εστιάζοντας στη χρήση λογισμικών ανοιχτού κώδικα και στη συλλογική δράση. Στόχος του είναι η διερεύνηση της πορείας προς μια οικονομία βασισμένη στον καταμερισμό γνώσης και στην επανεξέταση των καπιταλιστικών ερμηνειών της πίστωσης, της εργασίας και της παραγωγής.
 
Το δρεπάνι είναι ένα εργαλείο συνδεδεμένο πρακτικά με την αγροτική ζωή, αλλά και σύμβολο κοινωνικών επαναστάσεων. Ο κώδικας είναι η γλώσσα-εργαλείο του προγραμματισμού, που συνδέεται επίσης με κινήματα υπέρ του ελεύθερου λογισμικού, ευρύτερα δε με την απρόσκοπτη χρήση και (ανα)διανομή τεχνολογιών, και σε θεωρητική βάση με την κοινωνική διεκδίκηση της ελευθερίας στην πρόσβαση και τη δημιουργία. Αν και τα δύο αυτά εργαλεία ανήκουν σε διαφορετικές, φαινομενικά, σφαίρες δραστηριοτήτων (υλική και ψηφιακή), ο σχεδιασμός τους έχει ως κοινή αφετηρία την πρόθεση ανάπλασης του κόσμου στον οποίο ζούμε. Το πρόγραμμα Phygital βασίζεται σε πρακτικές που κινούνται ανάμεσα στο αναλογικό και το ψηφιακό, συγκεράζοντας προγενέστερες μορφές δημιουργίας και συμβίωσης με τρέχουσες μεθόδους παραγωγής, αλλά και σύγχρονες αντιλήψεις περί συλλογικότητας και συμμετοχικότητας.
 
Το Μουσείο Ιστορίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του δήμου Λακατάμιας, στο οποίο φιλοξενείται η έκθεση, στεγάζεται σε μια παλιά οικία, χτισμένη επί Αγγλοκρατίας (1922) με παραδοσιακές μεθόδους και τοπικά υλικά. Η συλλογή των εκθεμάτων συγκροτήθηκε από δωρεές των κατοίκων του δήμου. Φέρνει μαζί αντικείμενα, όπως έπιπλα και οικιακά σκεύη, εργαλεία υφαντικής και γεωργίας, συμπεριλαμβανομένου και ενός δρεπανιού, τα οποία αποκαλύπτουν την ιστορία της Λακατάμιας ως αγροτική κοινωνία, όπου η ζωή βασιζόταν στους δεσμούς ανάμεσα στην κοινότητα, στην παρατήρηση της φύσης και στις τεχνολογίες που αναπτύσσονταν με στόχο την επιβίωση.
  • Λευκωσία, Λακατάμια, εγκαίνια 24 Οκτωβρίου στις 18:00 – μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2020 – κάθε Τετάρτη και Παρασκευή 16:00-20:00, Σάββατο 15:00-19:00. Πρόγραμμα εκδηλώσεων, μέχρι τον Μάρτιο του 2020.
Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο πλαίσιο, η έκθεση διαμορφώνει ένα δικό της σύστημα επαναταξινόμησης και κατηγοριοποίησης: Τα αντικείμενα του μουσείου επανατοποθετούνται και παρουσιάζονται ξανά, αυτή τη φορά σε συνδυασμό με τα έργα των καλλιτεχνών, oμάδες πρωτοτύπων και το ευρύτερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Συγχρόνως, το μουσείο μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά σε κατασκευαστικές και οικιστικές συνήθειες του πρόσφατου παρελθόντος και παρουσιάζεται ως το φυσικό και εννοιολογικό πεδίο για τα πέντε πρωτότυπα του Phygital στην Κύπρο, ενώ συνάμα, διαμορφώνεται το makerspace στη Λακατάμια, στο Πολυδύναμο Κέντρο του δήμου.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Ραΐσσα Αγγελή, Μαρία Ανδρέου, Άδωνης Αρχοντίδης, Βερόνικα Γεωργίου, Όλγα Μισίνσκα, Έλεν Μπλακ & Γιάννης Κολακίδης, Ζακ Μπλας, Μπαχάρ Νουριζάντε, Τζένι Νταν, Άγγελος Πλέσσας, Ταπίτα Ριζέρ, Έλενα Σαββίδου, Νιχάλ Φαϊζάλ, Εμίντιο Βάσκες.
Πρωτότυπα Phygital: Εχσάν Αμπντί, Οδυσσέας Οικονομίδης, Θράσος Νεραντζής, Μαρία Τουμάζου, Κώστας Τσανγκαρίδης.
Σχεδιασμός Νίκος Στέφου, επιμελητική ομάδα Πήτερ Εραμιάν, Έλενα Πάρπα, Ευανθία (Εύη) Τσελίκα.
 
Η έκθεση συνοδεύεται από δραστηριότητες όπως makeathons, εργαστήρια, ξεναγήσεις για σχολεία και σχολές τέχνης, παρουσιάσεις, διαλέξεις, παραστάσεις και προβολές. Διοργανώνεται από το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνδιοργανωτές είναι το πρόγραμμα Καλών Τεχνών του Τμήματος Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο δήμος Λακατάμιας. Εταίρος υλοποίησης, Thkio Ppalies.
Πληροφορίες για την έκθεση και το πρόγραμμα: https://thkioppalies.org/Projects.  
Ξεναγήσεις σχολείων και σχολών τέχνης: Αθηνά Κυριάκου (τηλ. 22364097 / 22364100)
[email protected][email protected] – Πληροφορίες για το έργο Phygital: https://phygitalproject.eu