To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Η αρχαία Κύπρος ταξιδεύει τους Ολλανδούς (εικόνες+βίντεο)
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Η αρχαία Κύπρος ταξιδεύει τους Ολλανδούς (εικόνες+βίντεο)
  18 Οκτωβρίου 2019, 12:07 μμ  
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου αφηγείται η μεγάλη έκθεση «Cyprus: a dynamic island», στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολλανδίας στην πόλη Λέιντεν (Leiden). Εκτός από τα 400 εντυπωσιακά αρχαία αντικείμενα, παρουσιάζονται έργα σύγχρονων καλλιτεχνών. Aνάμεσά τους και έργα του διεθνούς φήμης ντιζάινερ Μάικ Αναστασιάδη.
 
«Ελάτε στην Κύπρο μαζί μας», γράφουν οι προσκλήσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολλανδίας στην πόλη Λέιντεν, για την εντυπωσιακή έκθεση «Cyprus: a dynamic island» (Κύπρος: ένα δυναμικό νησί), την οποία φιλοξενεί ως τις 15 Μαρτίου. Οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό σε ένα ταξίδι και μια γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό 12.000 χρόνων του νησιού, προκαλώντας παράλληλα το ενδιαφέρον για να επισκεφθεί κάποιος την Κύπρο.
 
Στις αίθουσες με τα 400 αρχαία αντικείμενα, προβάλλονται στο φόντο εικόνες από αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, αλλά και πανέμορφα πλάνα από το φυσικό περιβάλλον, τη θάλασσα και τα βουνά, που τράβηξε Ολλανδός φωτογράφος. Από τα 400 αντικείμενα, τα 309 προέρχονται από τις συλλογές των αρχαιολογικών μουσείων της Κύπρου, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, και ένα αντικείμενο από ιδιωτική συλλογή.
Τα υπόλοιπα 91 αντικείμενα προέρχονται από το ίδιο το Rijksmuseum, που είναι το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολλανδίας, το Βρετανικό Μουσείο, και το Μουσείο Αρχαιοτήτων της Μεσογείου και Εγγύς Ανατολής της Στοκχόλμης. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει ένα μεγάλο ειδώλιο, που παραχωρήθηκε επί δανείω από την εντυπωσιακή συλλογή των ειδωλίων της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται στο Μουσείο της Στοκχόλμης.

Η ενότητα με τα 400 αντικείμενα πλαισιώνεται από δύο ακόμη μικρότερες εκθέσεις: Στην πρώτη, με τίτλο «Σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από την αρχαία Κύπρο», βλέπουμε έργα του Κύπριου ντιζάινερ Μιχάλη Αναστασιάδη, της Bastienne Kramer και της Samantha Thole. Στη δεύτερη μικρή έκθεση με τίτλο «Χλώρακας – Παλλούρες», παρουσιάζονται φωτογραφίες από την ανασκαφή του Πανεπιστημίου του Λέιντεν στον αρχαιολογικό χώρο της Χλώρακας.

«Έχουμε διοργανώσει διάφορες εκθέσεις με κυπριακές αρχαιότητες στο Λούβρο, στις Βρυξέλλες και αλλού. Όμως είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος δανείζει σε ένα μουσείο τόσο μεγάλο αριθμό αντικειμένων», μας ανέφερε η Δέσπω Πηλείδου, έφορος Μουσείων του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η οποία ήταν η υπεύθυνη της ομάδας που συνεργάστηκε με το ολλανδικό μουσείο για την οργάνωση της έκθεσης και επιμελήθηκε τον κατάλογο με τα αντικείμενα. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολλανδίας έχει μια παράδοση στη διοργάνωση μεγάλων εκθέσεων που αφορούν μεγάλους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου και ελκύουν πολλούς επισκέπτες όχι μόνο από την Ολλανδία αλλά και από τις γειτονικές χώρες.

«Η διεύθυνση του μουσείου είδε την έκθεση με τίτλο “Σώμα” που οργανώσαμε στο Κυπριακό Αρχαιολογικό Μουσείο στη Λευκωσία πριν από τρία χρόνια και της άρεσε πολύ. Έτσι, το 2017 ο διευθυντής του μουσείου μαζί με τον διευθυντή των συλλογών ήρθαν στην Κύπρο και μας πρότειναν αυτή τη συνεργασία. Πήγαμε στο Λέιντεν, είδαμε τους εκθεσιακούς χώρους και στη συνέχεια καταλήξαμε ότι το θέμα της έκθεσης θα αφορά την “κινητικότητα” σε διάφορα επίπεδα.  Αυτή η συνεχής δυναμική μετακίνηση ανθρώπων, αγαθών και ιδεών μεταξύ της Κύπρου και των γύρω πολιτισμών και η συγχώνευση των πολιτιστικών επιρροών, είναι οι βασικές επισημάνσεις της έκθεσης», λέει η κ. Πηλείδου.

Ανάμεσα στα αριστουργήματα που εκτίθενται, περιλαμβάνονται γλυπτά και ανδριάντες λαξευμένα σε μάρμαρο ή από τερακότα, κεραμικά διακοσμημένα με πρόσωπα και μορφές ζώων, πολυτελή είδη που εισήχθησαν από την Εγγύς Ανατολή και την Αίγυπτο, μεγάλα χάλκινα καζάνια και όπλα από την Παλαίπαφο, πολύχρωμα ψηφιδωτά, χρυσά κοσμήματα και ένας επαργυρωμένος βασιλικός θρόνος.

Σύγχρονα έργα με έμπνευση την αρχαία Κύπρο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράλληλη έκθεση «Modern artists inspired by ancient Cyprus», που πλαισιώνει την κύρια ενότητα αρχαίων αντικειμένων. Τα υπέροχα κεραμικά και η μυθολογία της αρχαίας Κύπρου, δίνουν το έναυσμα σε τρεις σύγχρονους καλλιτέχνες για να αναπτύξουν έναν διάλογο με τα αρχαία εκθέματα, δημιουργώντας σύγχρονα έργα. Η φόρμα, η κίνηση και το φως είναι στοιχεία που συνθέτουν τους κινητούς πολυελαίους του διεθνούς φήμης Κύπριου ντιζάινερ Μιχάλη Αναστασιάδη.

Mobile Chandeliers 4. ©Michael Anastassiades.

Η Μπαστιέν Κράμερ εμπνέεται από ένα κυπριακό άγαλμα της Εποχής του Χαλκού (1400-1200 π.Χ.), για να δημιουργήσει με ψηφιακή επεξεργασία την «Αφροδίτη της Λευκωσίας» σε τρισδιάστατη μορφή.

«Venus of Nicosia Mirrored» της Bastienne Kramer, 3τρισδιάστατη εκτύπωση σε τερακοτα, 2019, 25x8x38 εκ. Φωτογραφία: Luuk Kramer.

Από τις αρχαίες κυπριακές κανάτες αντλεί ερεθίσματα η Σαμάνθα Τόλε, η οποία δημιούργησε τη σειρά «Breast vases». Η Τόλε εμπνέεται από τον μυθικό βασιλιά της Κύπρου Πυγμαλίωνα, ο οποίος κάποτε ερωτεύθηκε ένα γυναικείο άγαλμα της Αφροδίτης από ελεφαντόδοντο. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Πυγμαλίωνας ζήτησε από τη θεά Αφροδίτη να του χαρίσει μια αληθινή γυναίκα, όμοια με το άγαλμα. Μετά από λίγο, ο Πυγμαλίωνας είδε με έκπληξή του το άγαλμα να μεταμορφώνεται σε μια ζωντανή γυναίκα, τη Γαλάτεια. Την παντρεύτηκε, και από τον γάμο αυτόν γεννήθηκε ο Πάφος, πατέρας του Κινύρα.  

Samantha Thole, «Γαλάτεια και Χταπόδι, πηλός και επίχρυση αλυσίδα, 2019.


Στην έκθεση φιλοξενούνται ακόμη τα κεραμικά του Πικάσο, τα οποία θαυμάσαμε πρόσφατα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκωσίας. Επίσης, η περίφημη «Μπλε Αφροδίτη» του Γάλλου καλλιτέχνη Ιβ Κλάιν έχει μεταφερθεί στο Λέιντεν από το ολλανδικό μουσείο Voorlinden.
 
«Χλώρακας-Παλλούρες»

Ο φωτογράφος Ian J. Cohn παρουσιάζει στην αίθουσα υποδοχής του μουσείου μια σειρά φωτογραφιών από τις ανασκαφές που κάνει μια ομάδα Ολλανδών και άλλων αρχαιολόγων από το πανεπιστήμιο του Λέιντεν, στην τοποθεσία «Χλώρακας-Παλλούρες». Όπως σημειώνουν οι επιμελητές, ο συγκεκριμένος χαλκολιθικός αρχαιολογικός χώρος, βόρεια της Πάφου, απειλείται από οικοδομικές δραστηριότητες. Για να αποφευχθεί η απώλεια σημαντικών πληροφοριών για την ιστορία του οικισμού, ξεκίνησαν το 2015 ανασκαφές οι οποίες έφεραν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μέσα από τις φωτογραφίες παρακολουθούμε την πρακτική της αρχαιολογίας, ακολουθώντας τη συναρπαστική διαδικασία από την ανασκαφή μέχρι την τεκμηρίωση των ευρημάτων και των κτηριακών δομών στον χώρο. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών αποκαλύφθηκε το παλαιότερο γνωστό μεταλλικό τσεκούρι που βρέθηκε στην Κύπρο και το μεγαλύτερο στρογγυλό σπίτι της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.

• Η έκθεση «Cyprus A Dynamic Island», στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολλανδίας της πόλης Λέιντεν, παράρτημα του Rijksmuseum, θα διαρκέσει ως τις 15 Μαρτίου 2020.

  Μαρία Παναγιώτου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...