Προσπάθεια για να αυξηθούν οι χρηματικές κυρώσεις καθώς και η ποινή φυλάκισης σε όσους εργοδότες παραβιάζουν τον νόμο για τους πλεονασμούς.
 
Χθες, ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου κατέθεσε πρόταση νόμου με την οποία αυξάνονται οι ποινές που επιβάλλονται στους εργοδότες που παραλείπουν χωρίς εύλογη αιτία να κοινοποιήσουν στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας τις προθέσεις τους για πλεονασμό προσωπικού.
 
 
Παράλληλα, «τσιμπημένα» θα είναι και τα πρόστιμα στις περιπτώσεις εργοδοτών που παραλείπουν χωρίς δικαιολογία να παραχωρήσουν τα σχετικά στοιχεία.
 
Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, και για τις δύο αλλαγές το πρόστιμο που προτείνεται είναι €50 χιλ. Επίσης, προνοείται και ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών ή και οι δύο ποινές μαζί. Σκοπός της πρότασης νόμου είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων και να εφαρμόζουν τη νομοθεσία περί του τερματισμού της απασχόλησης οι εργοδότες.
 
Βάσει της νομοθεσίας για τερματισμό της απασχόλησης, το μέγιστο ποσό πληρωμής υπολογίζεται ως ο μέγιστος αριθμός εβδομάδων αποζημίωσης που είναι 75,5 επί το εκάστοτε μέγιστο ποσό εβδομαδιαίας αμοιβής που λαμβάνεται υπόψη για πληρωμή, το οποίο είναι το τετραπλάσιο του εβδομαδιαίου ποσού των βασικών ασφαλιστέων αποδοχών.
 
Το ποσό της πληρωμής, είναι ανάλογο με την περίοδο συνεχούς απασχόλησης και αντιστοιχεί με τρεις εβδομάδες ανά συνεχές έτος εργασίας.
 
Σημειώνεται πως για να δικαιούται κάποιος να υποβάλει αίτηση για αποζημίωση από το Ταμείο Πλεονασμού θα πρέπει να το πράξει μέχρι και τρεις μήνες μετά τον τερματισμό της απασχόλησής του.