Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τη νομοθεσία που απέκλειε δημάρχους και κοινοτάρχες από τη διεκδίκηση και τέταρτης (συνολικά) θητείας ενώ την ίδια ώρα δεν ίσχυε το ίδιο για δημοτικούς συμβούλους και μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων, κάτι το οποίο δυνατόν να δημιουργεί άνιση μεταχείριση μεταξύ τους.

Στην αναπομπή του «περί Δήμων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2020» και τον «περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2020» που διαβιβάστηκε στη Βουλή με επιστολή 22 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταγράφει και τα εξής: Δυνατό να δημιουργείται άνιση μεταχείριση και ενδεχόμενη παραβίαση της αρχής της ισότητας, όπως κατοχυρώνεται στο Άρθρο 28 του Συντάγματος, ανάμεσα σε όλους στους αιρετούς άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης με το να εξαιρείται, χωρίς καθόλου αιτιολογία, συγκεκριμένη κατηγορία από τον περιορισμό των θητειών. Η όμοια μεταχείριση για να είναι ίση προϋποθέτει ομοιότητα των υπό ρύθμιση θεμάτων.

Επίσης, δυνατό να δημιουργείται και άνιση μεταχείριση μεταξύ των δημάρχων και μελών των δημοτικών συμβουλίων εφόσον τα προσόντα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα είναι κοινά και για τους δύο και διέπονται από το ίδιο άρθρο του βασικού νόμου, ενώ με τον αναπεμπόμενο νόμο δημιουργήθηκε συγκεκριμένη εξαίρεση για τα μέλη των συμβουλίων χωρίς να καταγράφεται στα πρακτικά της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών ο λόγος της διαφοροποίησης αυτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περιορισμός στις θητείες για Δημάρχους και κοινοτάρχες

Οι λόγοι της αναπομπής είναι οι ακόλουθοι:

-Με τον περί Δήμων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2020, τροποποιείται το άρθρο 16 του βασικού νόμου με τρόπο ώστε στην περίπτωση του Δημάρχου να μην μπορεί να εκλεγεί εάν έχει υπηρετήσει στο εν λόγω αξίωμα για τρεις συνολικά θητείες.

-Με τον περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2020, τροποποιείται το άρθρο 16 του βασικού νόμου με τρόπο ώστε πρόσωπο που έχει υπηρετήσει στο αξίωμα του κοινοτάρχη ή μέλους του Συμβουλίου, αντίστοιχα, για τρεις συνολικά θητείες να κωλύεται να εκλεγεί.

Ο σκοπός των Προτάσεων Νόμου για εναλλαγή των προσώπων που εκλέγονται στα πιο πάνω αιρετά αξιώματα δεν επιτυγχάνεται καθότι έχουν εξαιρεθεί από τον περιορισμό των θητειών για σκοπούς εκλογής τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου χωρίς να δίδεται εξήγηση περί τούτου.

-Για σκοπούς ομοιομορφίας και ισότιμης μεταχείρισης και/ή κοινής πολιτικής για όλους τους αιρετούς άρχοντες στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ισχύσουν ανάλογοι περιορισμοί, κατ’ αντιστοιχία, για όλα τα πρόσωπα τα οποία εκλέγονται ως Δήμαρχοι και/ή κοινοτάρχες ή ως μέλη δημοτικών και/ή κοινοτικών συμβουλίων.

-Με τον αναπεμπόμενο περί Δήμων Νόμο παρατηρείται η παραδοξότητα ότι ο περιορισμός που τέθηκε να αφορά μόνο την περίπτωση του δημάρχου και όχι των μελών του συμβουλίου, παρόλο που το εν λόγω άρθρο είναι κοινό και αφορά και τις δύο κατηγορίες.