Ερμητικά κλειστά κρατά τα χαρτιά της η Κυβέρνηση σε σχέση με το πρόγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων, αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», όπως συνέβη και κατά τη διαδικασία εφαρμογής των περιορισμών, έτσι και τώρα, καταγράφονται διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων οι οποίες θα επιχειρηθεί να εκλείψουν κατά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού. Παράλληλα, έντονο είναι το παρασκήνιο λόγω πιέσεων οι οποίες ασκούνται στο Προεδρικό από επιχειρηματίες και διάφορους κλάδους για επίσπευση της άρσης των μέτρων.

Καθοριστική είναι η σημερινή ενημέρωση του Πρέδρου της Δημοκρατίας από την ειδική επιτροπή επιστημόνων, καθώς κατά τη διάρκειά της οι ειδικοί αναμένεται ότι θα καταθέσουν τον οριστικό πλέον σχέδιασμό τους για τη σειρά με την οποία θα πρέπει να αρθούν τα μέτρα, ενώ θα καταθέσουν και τις προτάσεις τους για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να επιβληθούν προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο κύμα μετάδοσης του κορωνοϊού στον πληθυσμό. 

Εκείνο που φαίνεται να έχει συμφωνηθεί, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής Επιτροπής, είναι η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας άρσης των μέτρων, που είναι η ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου. 
Επιπρόσθετα η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα προχωρήσει και σε νέες δειγματοληψίες (20.000) από εργαζόμενους οι οποίοι αναμένεται ότι θα επιστρέφουν σταδιακά στην εργασία τους, με προτεραιότητα στους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», κατά τις δειγματοληψίες αυτές θα καλυφθεί και σημαντικό ποσοστό αλλοδαπών εργατών, για τους οποίους έχουν εκφράσει ανησυχίες μέλη της ειδικής επιστημονικής επιτροπής. 

Περαιτέρω φαίνεται το υπουργείο Υγείας, επίσης, ύστερα από τον προβληματισμό των επιστημόνων, αναμένεται ότι θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε έλεγχο του 10% των μεταναστών που φιλοξενούνται στους οργανωμένους χώρους φιλοξενίας που λειτουργούν στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί κάθε ανησυχία για ενδεχόμενη ύπαρξη ασυμπτωματικών φορέων του ιού στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. 

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών, αν και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται ακόμα σίγουρο, οι επιστήμονες δήλωναν και χθες ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν στην πρώτη φάση άρσης των μέτρων δεν θα είναι δραστικές, ενώ κάποιοι τόνιζαν χθες ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες μάλλον θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα ακόμα. 

Εξάλλου, κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό, οι επιστήμονες θα ξεκαθαρίσουν και τη θέση τους για το θέμα της χρήσης μάσκας από τους πολίτες και το κατά πόσον η χρήση της μάσκας θα πρέπει να επιβληθεί μέσω σχετικού Διατάγματος, ώστε να καθίσταται υποχρεωτική ή αν θα γίνει απλή σύσταση στο κοινό από το υπουργείο Υγείας. 

Το σκηνικό αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει αύριο Τετάρτη κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφού, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», όπως συνέβαινε από την αρχή της πανδημίας, διαφωνίες εξακολουθούν να καταγράφονται και μεταξύ των διαφόρων υπουργείων της Κυβέρνησης. Τις αποφάσεις της Κυβέρνησης αναμένεται ότι θα ανακοινώσει ενδεχομένως μέσω ενός νέου διαγγέλματος ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Σταδιακά και με αυστηρά μέτρα θα λειτουργήσουν τα εξωτερκά ιατρεία

Σταδιακά και με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων προστασίας θα αρχίσει η επαναλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων ειδικοτήτων στα δημόσια νοσηλευτήρια. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Χαράλαμπος Χαριλάου, «στόχος είναι να μη δημιουργείται συνωστισμός για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των ασθενών».

Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, «κανένας ασθενής δεν θα εισέρχεται στους χώρους των εξωτερικών ιατρείων εάν δεν τύχει προηγουμένως ενημέρωσης από το νοσηλευτήριο για τον προγραμματισμό του ραντεβού του». 
Τα ραντεβού θα έχουν χρονικό διάστημα μεταξύ τους ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός στους χώρους αναμονής και δεν θα επιτρέπεται η είσοδος συνοδών, εκτός σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η συνοδεία θα κρίνεται επιβεβλημένη. 

Επιπρόσθετα, στα νοσηλευτήρια θα λειτουργεί μια μόνο είσοδος η οποία θα οδηγεί στα εξωτερικά ιατρεία και όλοι όσοι εισέρχονται θα περνούν από θερμομέτρηση. 

«Αυτή τη στιγμή, τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι στο στάδιο επαναπρογραμματισμού όλων των χαμένων ραντεβού, τα οποία έχουν αναβληθεί λόγω του κορωνοϊού και η επαναλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων θα γίνει σταδιακά και με πολύ προσεκτικά βήματα που θα διασφαλίζεται τόσο η ασφάλεια των εργαζομένων όσο και η ασφάλεια των ασθενών», ανέφερε ο κ. Χαριλάου. 
 

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Ένας ακόμα θάνατος καταγράφηκε χθες 

Στους 20 ανέβηκε ο αριθμός των θανάτων ασθενών με κορωνοϊό στην Κύπρο αφού χθες ανακοινώθηκε ένας ακόμα θάνατος ο οποίος μάλιστα είχε ως τελική αιτία τον covid-19. «Πρόκειται για άντρα, 76 ετών, με εξαιρετικά βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Η τελική αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-19. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 20, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 είναι 15, 11 άντρες και τέσσερις γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη» ανέφερε ο επιστημονικός διευθυντής της περιφέρειας Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ Μάριος Λοΐζου.

 
Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ήταν μέχρι χθες το απόγευμα τέσσερις ασθενείς, ενώ άλλοι τρεις ασθενείς εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα. 
Σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσμαστα, χθες ανακοινώθηκαν πέντε νεά περιστατικά εκ των οποίων τα τρία αφορούν επαναπατρισθέντες και ένα αφορά εργαζόμενο σε υπεραγορά της Λευκωσίας.
 
Στο μικροσκόπιο η Έγκωμη
 
Στο μικροσκόπιο της ειδικής επιτροπής επιστημόνων αναμένεται ότι θα τεθεί τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα η περιοχή Έγκωμης στη Λευκωσία στην οποία τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται σχετικά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού τα οποία αφορούν κυρίως εργαζόμενους σε υπεραγορές. 
 
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης, «είναι σημαντικό και είναι γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά κρούσματα στην περιοχή αυτή και θα μελετηθεί ενδελεχώς από την επιστημονική επιτροπή το θέμα και θα αποφανθούμε για το κατά πόσον πρέπει να γίνει μια ξεχωριστή μελέτη για την Έγκωμη». 
 
Ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται στην περιοχή της Έγκωμης (ξεπέρασαν τα 20 τις τελευταίες ημέρες), εξέφρασε με ανακοίνωση της και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.
 
Συγκεκριμένα η ΟΣΑΚ, εξέφρασε την «ανησυχία της για τον βαθμό διασποράς του κορονωϊού σε υπεραγορές αφού το φαινόμενο αυτό ενδεχομένως να καθρεφτίζει την ύπαρξη εστιών μετάδοσης του ιού οι οποίες δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί. Το γεγονός μας προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία αφού το ενδεχομένο στη συγκεκριμένη περιοχή της Λευκωσίας να υπάρχει διασπορά στην κοινότητα και αδιάγνωστοι φορείς του ιού δεν μπορεί να αποκλειστεί από κανέναν από τους επιστήμονες με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή. Ως εκ τούτου καλούμε τη Μονάδα Επιδημιλογικής Επιτήρησης και τους υπεύθυνους λειτουργούς της να προχωρήσουν, αν είναι δυνατό στη διερεύνηση του ενδεχομένου για λεπτομερή εξέταση της κατάστασης στην εν λόγω περιοχή της Λευκωσίας».