To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
«Carry me home»: Ο PASHIAS εκθέτει στον Διάτοπο
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • «Carry me home»: Ο PASHIAS εκθέτει στον Διάτοπο
  02 Δεκεμβρίου 2019, 6:20 μμ  
Τη νέα εικαστική πρόταση του PASHIAS με τίτλο «Carry me home» παρουσιάζει από τις 6 Δεκεμβρίου το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος, σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα, του Δημήτρη Βενιζέλου και της Μελίνας Φιλίππου. 
 
Στην πέμπτη ατομική του έκθεση, o PASHIAS προτείνει για πρώτη φορά στον Διάτοπο ένα σύνολο γλυπτών, βίντεο και φωτογραφικών έργων μετά από δέκα χρόνια αξιόλογων συνεργασιών και παρουσιάσεων στο εξωτερικό. Καταφέρνοντας να εξισώσει το όνομά του με τη τέχνη του performance και την κατοχύρωση της πρακτικής αυτής ως «ζωντανή δημιουργία», ο PASHIAS μεταφέρει το κοινό του μέσα από την έκθεση «Carry me home» σε ένα τόπο και χρόνο όπου η παρουσία του κάθε σώματος έχει ακόμη αξία, σημασία και βάρος.
  • Λευκωσία, Διάτοπος (22766117). Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, 8μ.μ. Διάρκεια: 7 - 21 Δεκεμβρίου / Τρίτη - Παρασκευή 17:00 - 19:30, Σάββατο 11:00 - 13:00
Ξεκινώντας από την ελληνική μυθολογία και προχωρώντας στην πρακτική της αρχιτεκτονικής, ο εικαστικός διερευνά το σώμα ως δομικό υλικό ενός κτιρίου και ως παροχέα στήριξης μίας κατασκευής. Ο παραλληλισμός του σώματος με κολόνα εξυπηρετεί την δημιουργία ενός περιβάλλοντος, όπου η σχέση του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου στο οποίο ανήκει, παίρνει μορφή με αναφορά στο κοινό χώρο που καταλαμβάνουν και στις κοινές αξίες που ‘κουβαλούν’.

Η έκθεση φέρνει τον διάλογο πολιτισμικών συσχετισμών στα πλαίσια της Κυπριακής πραγματικότητας, με σκοπό την παρατήρηση των κοινωνικοπολιτικών δυναμικών που την απαρτίζουν.Τα έργα του PASHIAS αποτυπώνονται δισδιάστατα σε χαρτί και ύφασμα, περνούν σε τρισδιάστατη μορφή μέσα από μάρμαρο, ξύλο και πλαστικό, και καταλήγουν σε κινούμενη εικόνα μέσα από βίντεο. Η πολυμορφικότητα της εικαστικής πρότασης “Carry me home” παρουσιάζεται ως ανάπλαση μυθολογικών μορφών, αρχιτεκτονικών μοτίβων και τουριστικών απεικονίσεων, με αποτέλεσμα την δημιουργία σύγχρονων ‘σουβενίρ’ ή αναμνήσεων της διαδικασίας μεταφοράς και διαφύλαξης σωμάτων και αξιών.
Η πρακτική του PASHIAS έχει ως επίκεντρο τη τέχνη του performance, την εγκατάσταση και τη φωτογραφία, με το σώμα ως βασικό υλικό δημιουργίας. O καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, καθώς και διεθνή φεστιβάλ σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία, Νορβηγία, Φινλανδία, Εσθονία, Σουηδία, Βουλγαρία, Τουρκία, Βέλγιο, Βραζιλία και Καναδά. Συγκεκριμένα, έχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως Marina Abramović Institute, SESC São Paulo, Estonia Contemporary Art Museum, Besançon Institut Supérieur des Beaux Arts, Mediterranean Biennale of Contemporary Art και Thessaloniki Biennale of Contemporary Art.
 
Το 2013 συνίδρυσε το epitelesis - Performance Art Foundation ως ένα διεθνές πρόγραμμα για τη στήριξη πολιτιστικών δράσεων, είναι ενεργός στην επιμέλεια εκθέσεων και δρώμενων με επίκεντρο τη σχέση της ζωντανής δράσης και άλλων καλλιτεχνικών πρακτικών, καθώς εργάζεται ως εκπαιδευτής και λέκτορας σε ακαδημαϊκά προγράμματα.
 
Πηγή: philenews 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...