Πολύ ορθή, νόμιμη και έγκαιρη η απόφαση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), να κλείσει προσωρινά τέσσερα από τα εννέα σημεία διέλευσης από και προς τις περιοχές της Κύπρου που βρίσκονται «…εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας…» δηλαδή οδοφράγματα. Ο  λόγος που επίσημα και δικαιολογημένα είχε προβληθεί ήταν, και παραμένει σε ισχύ, η «…Επείγουσα κατάσταση που δημιουργεί απειλή ή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία…». Αυτός ο λόγος  προβλέπεται από το άρθρο 11-4 του Κανονισμού 866/2004 του Συμβουλίου της ΕΕ, όπως αυτός ισχύει τουλάχιστον από τις 31.08.2015. Αντί να συμβουλευτούν πρώτα τον εν ισχύ Κανονισμό και τις αρχές του Κράτους στο οποίο διαβιούν και ευδοκιμούν, οι δύο Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, οι Νιαζί Κιζίλγκιουρεκ και Γιώργος Γεωργίου, προτίμησαν να θέσουν γραπτό ερώτημα-καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν γνωρίζουμε να έχουν γνωστοποιήσει τυχόν απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αντίθετα, καθυστερημένη και παράνομη η απόφαση των «αρχών» της υποτελούς στην Τουρκία τοπικής διοίκησης των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, με την οποία έκλεισαν στη συνέχεια όλα τα εν λειτουργία σημεία διέλευσης της Πράσινης Γραμμής. Σκοπός τους ήταν να επιβάλουν αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε Κράτος. Δεν έχουμε σημειώσει οποιαδήποτε αντίδραση των δύο Ευρωβουλευτών. Ούτε του Κόμματος τους, ούτε των αδαών συμπολιτών μας που είχαν συμπεριφερθεί κατ΄ανάρμοστο τρόπο στο τέρμα της οδού Λήδρας. Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε το γεγονός ότι το πρώτο άνοιγμα οδοφραγμάτων έγινε μετά από απόφαση των κατοχικών αρχών και κατέλαβε εξαπίνης τις νόμιμες Αρχές της ΚΔ. 
Το γεγονός ότι όλα τα σημεία διέλευσης παραμένουν κλειστά δημιουργεί νέα κατάσταση πραγμάτων, η οποία επιτρέπει στην Κυβέρνηση της ΚΔ να θέσει τάχιστα θέμα τροποποίησης του ενοποιημένου Κανονισμού 866/2004. Η τροποποίηση θα πρέπει να περιλαμβάνει βέβαια το περιεχόμενο, ιδιαίτερα ως προς την αρχική προέλευση των προσώπων, των εμπορευμάτων και υπηρεσιών που θα δύνανται να εισέρχονται νόμιμα στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον πραγματικό έλεγχο της ΚΔ. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να περιλαμβάνει και συμπλήρωση του Παραρτήματος Ι που είναι ο «Κατάλογος των σημείων διέλευσης του άρθρου 2-4» του Κανονισμού, με τη συμπερίληψη, τουλάχιστον, των σημείων διέλευσης που θα επιτρέπουν την ελεύθερη μετάβαση από και προς τη Λευκωσία, μέσω Πυροΐου. Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο της τροποποίησης του Κανονισμού 866/2004 του Συμβουλίου της ΕΕ που αρμοδίως ετοιμάζει το υπουργείο Εξωτερικών. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι θα συμπεριληφθούν  και τα συμφέροντα των κατοίκων της Αθηαίνου, της ευρύτερης περιοχής Λάρνακας-Αραδίππου και της ευρύτερης νοτιοανατολικής περιοχής Λευκωσίας. Υπάρχουν σχετικές υποσχέσεις/δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και υψηλόβαθμων συνεργατών του.
Ταυτόχρονα με την εισήγηση της ΚΔ προς την ΕΕ, η Κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει στρατηγική για σταδιακή μελλοντική μερική άρση της απαγόρευσης διέλευσης. Η ενλόγω στρατηγική θα πρέπει να προταθεί από ειδικούς που θα ορίσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως ακριβώς έπραξε με μεγάλη επιτυχία με την ανάπτυξη  στρατηγικής για την καταπολέμηση της πανδημίας του covid -19 και τη σταδιακή επαναφορά του τόπου στην κανονικότητα.
Η Κυβέρνηση δε να κλείσει τα αυτιά της στις προτροπές του ΑΚΕΛ (μέσω π.χ. του γ.γ. της ΠΕΟ ) και άλλων, σχετικά με τους ΤΚ που κινδυνεύουν «να χάσουν τις δουλειές τους» στις ελεύθερες περιοχές. Ως απάντηση να δίδεται το γεγονός ότι και πολλοί ΕΚ θα «χάσουν τις δουλιές τους», λόγω της πανδημίας και ότι οι κατοχικές αρχές έκλεισαν και διατηρούν παράνομα κλειστά όλα τα οδοφράγματα με την απαίτηση τους η νόμιμη Κυβέρνηση της ΚΔ να συνεργαστεί μαζί τους για επανάνοιγμα. Τα συμφέροντα των ΤΚ πολιτών αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν κρίση στην ΤΚ Κοινότητα, η οποία ορθώς θα οδηγήσει τις κατοχικές αρχές στην αποδοχή της αποκλειστικής αρμοδιότητας της Κυβέρνησης της ΚΔ να καθορίζει την πολιτική της. Ταυτόχρονα, ενισχυμένη και από την διεθνή αναγνώριση για την αποτελεσματική καταπολέμηση της πανδημίας, και την ανάγκη συνεργασίας με τους ΤΚ, θα ανοίξει νέους πολιτικούς ορίζοντες για τη λύση του Κυπριακού.

*Δικηγόρος, κοινωνιολόγος, διεθνολόγος.