Παρά τη «μετάλλαξη» και τις υποχωρήσεις του υπουργείου Οικονομικών επί του επίμαχου νομοσχέδιου για τις κρατικές εγγυήσεις ύψους €1,5 δισ. και την παραχώρηση κρατικών χορηγιών ύψους €100 εκατ. στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και στους αυτοεργοδοτούμενους, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα εξακολουθούν να έχουν έντονες επιφυλάξεις.
 
Κατά την χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου, οι βουλευτές τους υπέβαλλαν 60 συν 9 ερωτήματα. Επίσης διαπιστώθηκε πως εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, κάποια εκ των οποίων αποτελούν και κόκκινες γραμμές για κόμματα, όπως το ΔΗΚΟ.
 
 
Όπως μας λέχθηκε από πλευρά κοινοβουλευτικών κομμάτων, ακόμα δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, γι’ αυτό η Ολομέλεια που θα πραγματοποιείτο την Παρασκευή αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα. Τα ζητήματα τα οποία είναι ανοικτά και αντιπολιτευόμενα κόμματα απαίτησαν μεταξύ άλλων να περιληφθούν στο νομοσχέδιο είναι:
 
-Μείωση του ύψους των κρατικών εγγυήσεων στο €1 δισ. από €1,5 δισ. που προβλέπει το νομοσχέδιο. Μάλιστα, τα περισσότερα κόμματα προτείνουν η μείωση του ύψους της εγγύησης θα είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι οι τράπεζες να αποδείξουν πως θα συμβάλλουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι κρατικές εγγυήσεις ύψους €1 δισ. θα διατεθούν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, €300 εκατ. στους αυτοεργοδοτουμένος και €200 εκατ. στις μεγάλες επιχειρήσεις. Κάποια κόμματα μελετούν το ενδεχόμενο η μείωση να είναι αναλογικά σε κάθε κατηγορία και κάποια άλλα να αφορά κυρίως τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις.
 
-Η διαδικασία ανάκτησης της εγγύησης. Η αντιπολίτευση ζητά να ξεκαθαρίσει κατά πόσο η τράπεζα θα ανακτά την εγγύηση όλου του ποσού του δανείου ή το υπόλοιπο του δανείου. Επίσης ζητούν η διαδικασία ανάκτησης των εγγυήσεων να καθορίζεται στο νομοσχέδιο και όχι μέσω του διατάγματος καθώς θεωρούν πως με το διάταγμα η διαδικασία ανά πάσα στιγμή μπορεί αλλάξει.
 
-Ποσοστό ανεξασφάλιστων δανείων. Ζητείται να μπει οροφή στο ποσοστό των ανεξασφάλιστων δανείων και να περιληφθεί στη νομοθεσία. Παράλληλα απαιτούν να γίνεται έλεγχος των μη εξασφαλισμένων δανείων για να διασφαλίζεται πως δάνεια θα παραχωρηθούν σε βιώσιμους δανειολήπτες.
 
-Να περιληφθεί στον νόμο η πρόνοια με την οποία οι επιχειρήσεις που θα λάβουν δάνειο δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις μέχρι 6 μήνες.
 
-Να αλλάξει η πρόνοια του νόμου σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να αλλάξει πρόνοιες του νόμου μέσω διατάγματος.
 
-Διαχωρισμός της κρατικής χορηγίας και της κρατικής εγγύησης. Να μη διασυνδέονται τα δύο σχέδια μεταξύ τους. Διαχωρισμός μεσαίων με μεγάλων επιχειρήσεων σε διαφορετικές κατηγορίες. 
 
– Αύξηση του ποσού της κρατικής στήριξης ύψους €100 εκατ. που θα δοθεί στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και στους αυτοτελώς εργαζόμενους. 
 
Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε πως θα εξετάσει τις θέσεις των κομμάτων και να επανέλθει την Πέμπτη στην Επιτροπή. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να αποδέχθηκε να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών κάθε τρείς μήνες. Επίσης πιθανόν να συναινέσει και με τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων που έχουν αποκλειστεί από την Επιτροπή Αποκλεισμού για λόγους διαφθοράς.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμηνύουν πως χωρίς αλλαγές το νομοσχέδιο είναι στον αέρα, ενώ ο ΔΗΣΥ κάνει λόγο για σκόπιμη κωλυσιεργία για την ψήφιση των μέτρων που αφορούν τη στήριξη της οικονομίας.