«Η ΚΥΠΡΟΣ τα κατάφερε», είναι το μήνυμα που στέλλεται από την Κυπριακή Δημοκρατία προς τους ξένους τουρίστες προκειμένου να κάνουν τις διακοπές τους στη χώρα μας. Το υπουργείο Εξωτερικών, διά του Νίκου Χριστοδουλίδη, το υπουργείο Μεταφορών, διά του Γιάννη Καρούσου και το υφυπουργείο Τουρισμού, διά του Σάββα Περδίου, συνυπογράφουν επιστολή- πρόσκληση στους συνεργάτες της Κύπρου στο εξωτερικό με στόχο να τους παραθέσουν λεπτομέρειες από τα πρωτόκολλα που πλέον θα ακολουθεί η χώρα με την ένδειξη ότι «είμαστε μια ασφαλής χώρα». Στην επιστολή δίνεται έμφαση στις επιδημιολογικές επιδόσεις της Κύπρου, κάνοντας αναφορά ότι πολύ λίγες χώρες ανά το παγκόσμιο έχουν τέτοια στατιστικά. Όλα αυτά γίνονται ενόψει της επαναλειτουργίας των αεροδρομίων και των ξενοδοχείων με προφανή στόχο να έλθουν αυτό το καλοκαίρι όσο περισσότεροι τουρίστες γίνεται.
ΣΕ μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία οι άνθρωποι σε όλες τις χώρες βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω της πανδημίας, κράτη όπως η Κύπρος, που αποτελούν διαχρονικά τουριστικό προορισμό, επιχειρούν προφανώς μια επανεκκίνηση. Διεκδικούν μερίδιο στον φετινό τουρισμό. Σαφώς και η τουριστική κίνηση θα είναι μειωμένη καθώς ακόμη δεν «ξεμπερδέψαμε» από τον κορωνοϊό ενώ φαίνεται να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα στους πολίτες γενικά να ταξιδεύουν. Ίσως γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει και οι τουριστικοί παράγοντες της χώρας μας, παράλληλα με τις προσπάθειες που θα γίνονται για να έλθουν ξένοι για διακοπές στο νησί μας, να στραφούν και προς τον εσωτερικό τουρισμό. Τους Κυπρίους δηλαδή.
ΣΤΟΧΟΣ, ασφαλώς, παραμένει να προσελκύσουμε ξένους τουρίστες. Προφανείς οι λόγοι. Δεν είναι καθόλου εύκολο το εγχείρημα ενόψει των συνθηκών, που έχουν διαμορφωθεί. Θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος, μια δύσκολη χρονιά και όλοι το αναγνωρίζουν. Ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, δήλωσε πως γίνονται συντονισμένες ενέργειες καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι φέτος θα είμαστε ανταγωνιστικοί όχι σε θέματα τιμών, αλλά σε θέματα υγείας. Χαρακτηριστικά, σε μια βδομάδα θα αρχίσει να τρέχει και το πρόγραμμα από κοινού διαφήμισης με τους τουριστικούς πράκτορες ύψους €10 εκατ. Η διαφημιστική καμπάνια σαφώς και θα βοηθήσει στη μεγάλη αυτή προσπάθεια. 
ΕΙΝΑΙ προφανές ότι αυτό που προέχει είναι να υπάρξει τουριστικό κύμα αυτό το καλοκαίρι. Να περάσει η χρονιά και μετά θα υπάρχει χρόνος και για τα υπόλοιπα. Θεωρούμε πως λόγω της πανδημίας, με αφορμή τα όσα βιώνουμε θα πρέπει να υπάρξει και μια γενικότερη συζήτηση για τον τουρισμό. Είναι ευκαιρία για επανεκκίνηση στον τουριστικό τομέα. Αυτό λέγεται για χρόνια, υπήρξαν συζητήσεις, εκπονήθηκαν μελέτες, στρατηγικά σχέδια. Επειδή ακριβώς όλα αυτά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα αυτή τη στιγμή, θα τονίσουμε την ανάγκη πως θα πρέπει αμέσως μετά το τέλος αυτής της φετινής τουριστικής περιόδου, να γίνει μια εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση, στη βάση νέας στρατηγικής για τον τουρισμό. Σε όλα αυτά που συζητούνταν την τελευταία περίοδο σε σχέση με μια νέα τουριστική πολιτική, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνθήκες και τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί με την πανδημία. Καθώς ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις που έχει προκαλέσει θα επηρεάζουν τους πολίτες σε όλες τις χώρες για μεγάλη χρονική περίοδο.