Ο κορωνοϊός χτυπά και την Κύπρο από τις αρχές Μαρτίου με την Κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα και να επαναξιολογεί την κατάσταση σε καθημερινή βάση και να αναπροσαρμόζει τις αποφάσεις της ανάλογα με τις εξελίξεις.
 
Το philenews, συγκέντρωσε από τις κυβερνητικές ιστοσελίδες τα διατάγματα που έχουν εκδοθεί καθώς επίσης και τις αποφάσεις του Υπουργικού που αφορούν τον Covid 19.
 
Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου
 
Στις 28 Φεβρουαρίου το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων το Υπουργικό αποφασίζει και το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων, αρχικά για επτά μέρες.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
 
Στις 10 Μαρτίου το Υπουργικό Συμβούλιο, συνέρχεται εκ νέου και αποφασίζει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μεταξύ των νέων μέτρων περιλαμβάνονται, η παράταση για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των τεσσάρων οδοφραγμάτων, την αναστολή λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων, ιδιωτικών και δημόσιων για τρεις ημέρες, απαγόρευση μαζικών συνγκεντρώσεων κ.α. Την ίδια ώρα εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Υγείας για να εκδίδει διατάγματα δυνάμει του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου.
 
Στο μεταξύ το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, εκδίδει ανακοίνωση σε συνέχεια της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία καταγράφονται όλα όσα αφορούν το κλείσιμο των σχολείο και την αναβολή εκδηλώσεων ενώ παράλληλα, μέτρα λαμβάνονται και για τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 
 
Στις 13 Μαρτίου, το Υπουργείο Υγείας εκδίδει ανακοίνωση με συστάσεις προς εργοδότες για εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό από τους εργοδοτούμενούς τους.
Την Κυριακή 15 Μαρτίου, το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται εκτάκτως για να εγκρίνει πακέτο μέτρων που αφορούν τη στήριξη των επιχειρήσεων και των ευάλωτων ομάδων που πλήττονται από τον κορωνοϊο. Μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε σειρά δημοσιονομικών και άλλων μέτρων, που αφορούν και ταξιωτική οδηγία για τους πολίτες που εισέρχονται στη χώρα,  για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, κηρύσσοντας τη χώρα σε έκτακτη ανάγκη. 
 
 
 
Ακολούθως οι αρμόδιοι Υπουργοί προχώρησαν σε δηλώσεις δίδοντας λεπτομέρειες επί των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες τους. 
 
 
Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφαση του στο πλαίσιο σειράς μέτρων που υιοθετεί η Κυβέρνηση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τη διαχείριση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού, διευκρινίζεται ότι από 16 Μαρτίου 2020 από τις 6 π.μ. και για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων. 
 
Στις 17 Μαρτίου, ο Υπουργός Υγείας μετά το πέρας της συνεδρίας διυπουργικής επιτροπής ανακοινώνει ότι από την 3η π.μ. ώρα Κύπρου της 21ης Μαρτίου του 2020 και για περίοδο 14 ημερών απαγορεύονται οι πτήσεις πλην εκείνων μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo) προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
 
Σχετικά με το νέο διάταγμα που αφορά ταξιδιωτικές οδηγίες εκδίδονται οι ακόλουθες διευκρινήσεις 
 
 
Το ΥΠΕΞ δίδει διευκρινήσεις αναφορικά με την έκδοση Βεβαιώσεων για σκοπούς εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία από Διπλωματικές Αποστολές στο εξωτερικό μετά τη νέα ταξιδιωτική οδηγία. 
 
 
Λόγω των πρακτικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν και την αδυναμία εξεύρεσης πτήσεων από τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια όπως ανακοινώθηκαν στο Διάταγμα αριθμός 5 (ΚΔΠ103/2020) του Υπουργού Υγείας (βεβαίωση από τις κατά τόπου Διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας), η Κυβέρνηση ανακοινώνει τη ναύλωση πτήσεων για τον επαναπατρισμό τους.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 

Τα διατάγματα που εκδόθηκαν από τον Υπουργό Υγείας δυνάμει του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου είναι τα εξής: 

11 Μαρτίου 2020

Διάταγμα που αφορά μεταξύ άλλων την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 75 ατόμων, ακύρωση εκδηλώσεων και άλλων συγκεντρώσεων. 

13 Μαρτίου 2020

Διάταγμα που αφορά νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία 

15 Μαρτίου 2020 

Διάταγμα που αφορά όλες τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για νέα μέτρα. 

17 Μαρτίου 2020 

Διάταγμα για το πλαφόν στις τιμές αντισηπτικών, προστατευτικών μασκών και θερμόμετρων. 

17 Μαρτίου 2020 

Διάταγμα σχετικά με τα ιατρικά πιστοποιητικά που χρειάζονται για την είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

19 Μαρτίου 2020 

Διάταγμα σχετικά με την επίταξη των γιατρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

20 Μαρτίου 2020 

Διάταγμα του Υπουργού Μεταφορών σχετικά με την απαγόρευση πτήσεων προς τα αεροδρόμια της Κύπρου

20 Μαρτίου 2020

Διάταγμα του Υπουργού Υγείας με το οποίο σημειώνεται ότι από τις 10 το πρωί τα φαρμακεία και οι υπεραγορές θα εξυπηρετούν μόνο  ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

23 Mαρτίου 2020 

Ο Υπουργός Υγείας εκδίδει το 9ο κατά σειρά διάταγμα με το οποίο από τις 24 Μαρτίου στις 18:00 απαγορεύονται οι άσκοπες μετακινήσεις πλην εξαιρέσεων. 

Πηγή: philenews