Οικογένειες αφήνουν τα παιδιά τους να ζουν σε σεξουαλικό μεσαίωνα, υπό την έννοια ότι τους απαγορεύουν να παρακολουθούν τις σχετικές ενημερώσεις που προωθούν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, κάτι το οποίο τα αφήνει εκτεθειμένα σε επιτήδειους οι οποίοι έχουν ροπή στη σεξουαλική κακοποίηση.

Οι ενστάσεις γονέων στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, κυρίως για θρησκευτικούς ή και άλλους λόγους, οδήγησε τους αρμοδίους να ζητήσουν γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος αδρομερώς ξεκαθάρισε πως δεν εναπόκειται στον κάθε γονέα να αποφασίζει αν το παιδί του θα παρακολουθεί ή μη το μάθημα.

Ειδικά, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, σε υπόμνημα της προς τη Βουλή, καταγράφει την ανάγκη για Περιεκτική Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση (ΠΣΔ) μέσω της οποίας θα παρέχονται σε νεαρά άτομα πληροφορίες κατάλληλες για την ηλικία τους, σχετικές με την κουλτούρα τους και επιστημονικά τεκμηριωμένες. Αποσκοπεί, επίσης, στην ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων, γνώσεων, στάσεων και αξιών στα παιδιά για λήψη υπεύθυνων και ενημερωμένων αποφάσεων, ενώ στοχεύει και στην προετοιμασία του παιδιού για υπεύθυνη ζωή.

Τονίζει, επίσης, πως «η απαλλαγή οποιουδήποτε παιδιού από τα προγράμματα ΠΣΔ, λόγω αντιδράσεων των γονέων στη βάση θρησκευτικών ή φιλοσοφικών αντιλήψεων και πεποιθήσεων τους, συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βουλή: Κενά στην καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης

Η εικόνα περιγράφεται ως ζοφερή, αν αναλογιστεί κανείς πως οι γονείς που παρακολουθούν τις σχετικές παρουσιάσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά τους είναι ελάχιστοι. Ελάχιστοι είναι και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα κληθούν να χειριστούν  ζητήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ή και κακοποίησης, δεδομένου ότι μόνο 160 παρακολούθησαν την τριήμερη ενημέρωση. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας παρατήρησε, ότι εκτός από τα τριήμερα σεμινάρια υπάρχουν και οι ημερήσιες παρουσιάσεις αλλά βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώπιον της οποίας συζητήθηκε χθες σχετικό θέμα, διερωτήθηκαν κατά πόσον κάποιος εκπαιδευτικός είναι σε θέση να μεταδώσει τέτοια θέματα μόνο με μερικές ώρες παρακολούθησης. Η άγνοια γύρω από ζητήματα σεξουαλικού περιεχομένου οδηγεί σε κάποιες περιπτώσεις σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα, όπως οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες οι οποίες μπορεί να αναθεματίζονται αλλά φαίνεται πως αποτελούν υπαρκτό πρόβλημα το οποίο χαράσσει τη ζωή μιας κοπέλας, είτε προχωρήσει σε έκτρωση είτε κρατήσει το παιδί.

Πέραν όμως αυτής της πραγματικότητας, τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν που σταματά ένα αθώο χάδι στοργής, αγάπης κ.τ.λ. και πότε ξεκινά η σεξουαλική κακοποίηση, ώστε να μπορούν να τα ξεχωρίζουν και να αντιδρούν. Από αυτό ξεκινά και η θέση βουλευτών ή και οργανώσεων ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα πρέπει να αρχίζει ακόμη και από την προδημοτική.

Οι καταγγελίες σε αριθμούς

Όσον αφορά περιστατικά καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση, όπως ελέχθη ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 2019 έγιναν, μέσω του διαδικτύου, 161 καταγγελίες για παιδική πορνογραφία, ενώ το 2020 έγιναν 190 καταγγελίες. Όπως ελέχθη, από ευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη το 2015, 30% των ερωτηθέντων ανέφεραν πως πριν ηλικία 13 ήρθαν σε επαφή με πορνογραφικό υλικό μέσω του διαδικτύου. 

Μιλώντας για το «Σπίτι του Παιδιού», η πρόεδρος της «Φωνής», Αναστασία Παπαδοπούλου -και σχολιάζοντας εισήγηση όπως τεθούν φραγές στα κινητά τηλέφωνα των παιδιών- παρατήρησε πως τα παιδιά είναι πολύ πιο μπροστά από τους γονείς σε θέματα διαδικτύου και θα βρουν τρόπο να παρακάμψουν τις φραγές. 

Περαιτέρω, αναφερόμενη στους παιδόφιλους και στους παιδεραστές παρατήρησε πως η παιδοφιλία είναι ασθένεια και πρόσθεσε πως αυτοί που συνήθως προχωρούν σε αδικήματα σε βάρος παιδιών είναι οι παιδεραστές. Εννέα στα δέκα αδικήματα διαπράττονται από παιδεραστές, είπε.

Σημειώνεται, πως το 2020 το «Σπίτι του Παιδιού» διαχειρίστηκε 318 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών εκ των οποίων περίπου το 55% προήλθαν από την Αστυνομία και οι υπόλοιπες από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Πάντως, η εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας ανέφερε, πως τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών κάτι το οποίο έφερε και αποτελέσματα, αφού πέραν των άλλων, κάποιες από τις καταγγελίες προέρχονται από τα σχολεία. Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν ανησυχίες για το γεγονός ότι ο εγκλεισμός δυνατόν να οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, χωρίς αυτό να μπορεί να  διαπιστωθεί σε όλο του το μέγεθος.

Πρόληψη, η μόνη ενδεικνυόμενη λύση

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαριέλλα Αριστείδου, ανέφερε πως ο λόγος μείωσης των καταγγελιών αφορά και το γεγονός ότι τα σχολεία ήταν κλειστά. Ζήτησε δε, όπως εφαρμοστεί άμεσα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, ώστε να προστατευθούν τα παιδιά.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, τόνισε πως αποτελεί αδήριτη ανάγκη η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, κάτι το οποίο πρέπει να αρχίσει από την πολύ μικρή ηλικία. «Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τι είναι επιτρεπτό και τι όχι», πρόσθεσε.

Η, επίσης, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου, παρατήρησε πως οι τελευταίοι μήνες ήταν ιδιαίτερα δύσκολοι ένεκα της πανδημίας και πρόσθεσε πως οι διαδικασίες ενημέρωσης των παιδιών πρέπει να προχωρήσουν και με τη βοήθεια των Συνδέσμων Γονέων.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, υπέδειξε πως έπρεπε να ληφθούν περισσότερα μέτρα και πως οι διαδικασίες έπρεπε να κυλίσουν με πιο γοργούς ρυθμούς. Ανέφερε, επίσης, πως κάποιοι θεωρούν αδιανόητο να γίνεται καν αναφορά στα γεννητικά όργανα με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην ενημερώνονται για τα στοιχειώδη. Ανέφερε, ακόμα, πως είναι αδιανόητο, γονείς να μην θέλουν να ενημερωθούν τα παιδιά τους μέσω των μαθημάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Από την πλευρά της, η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, παρατήρησε πως για να επιλυθεί ένα πρόβλημα πρέπει προηγουμένως να αναγνωριστεί και πρόσθεσε πως το υπουργείο Παιδείας φαίνεται πως δεν το αναγνωρίζει.

Η βουλευτής Ελένη Μαύρου παρατήρησε, πως το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα παιδιά μεγαλώνουν σε μια κοινωνία η οποία εκπέμπει ομοφοβικά και άλλα μηνύματα τα οποία μάλιστα προέρχονται από πολιτειακούς και θρησκευτικούς παράγοντες. «Αν περιοριζόμαστε στη συζήτηση του θέματος χωρίς παράλληλα να λαμβάνουμε πρακτικά μέτρα, απλώς βγάζουμε μια τρύπα στο νερό», υπέδειξε.

Η βουλευτής της Αλληλεγγύης, Ρούλα Γεωργιάδου, παρατήρησε, πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, γι’ αυτό πρέπει να καταβληθεί από όλους προσπάθεια να προστατευθούν οι ανήλικοι.

Τέλος, η Αναστασία Παπαδοπούλου ανέφερε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της πρόληψης. Ανέφερε, επίσης, πως τα περιστατικά παρενόχλησης μέσω διαδικτύου αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγων του εγκλεισμού. Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς ανέφερε πως κάποιοι αντιμετώπισαν πρόβλημα στο να μεταφέρουν τις απαραίτητες γνώσεις στους μαθητές.