Έξι χρόνια κράτησαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου προτού οριστικοποιηθεί η Συμφωνία του 2014 για τη Μη Στρατιωτική Ανάπτυξη των Βρετανικών Βάσεων, Ακρωτηρίου και Δεκέλειας και παράλληλα να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη των περιοχών.
 
Η συμφωνία προβλέπει μια σημαντική αναθεώρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των περιουσιών, με πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων των κατοίκων και των ιδιοκτητών ακινήτων. Απεγκλωβίζεται για σκοπούς ανάπτυξης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εδάφους εντός των Βρετανικών Βάσεων, το οποίο εντάσσεται πλέον σε πολεοδομικές ζώνες. Πιο συγκεκριμένα, 1.800 εκτάρια γης, περίπου 860 στην περιοχή Ακρωτηρίου και άλλα 930 στην περιοχή Δεκέλειας εντάσσονται σε ζώνες ανάπτυξης. Η συμφωνία μη στρατιωτικής ανάπτυξης επηρεάζει τρεις δήμους (Ύψωνα, Κάτω Πολεμιδιών και Δερύνειας) και 16 κοινότητες (Ασώματος, Τραχώνι, Κολόσσι, Ερήμη, Σωτήρα, Παραμάλι, Αυδήμου, Ακρωτήρι, Φρέναρος, Αυγόρου, Αχερίτου, Πύλα, Ορμήδεια, Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου, Άχνα) στις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου.
 
Σημειώνεται ότι το 62% της συνολικής χερσαίας έκτασης στο Ακρωτήρι (76,7km2) εμπίπτει σε περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Δεκέλεια είναι 8,7% (11,41 km2). Η χερσόνησος Ακρωτηρίου αποτελεί σημαντικό βιότοπο για διάφορα είδη πουλιών και φυτών, ενώ στις παραλίες της περιοχής γεννούν τα αυγά τους οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα.
 
Πέραν της οικιστικής, τουριστικής, εμπορικής και βιομηχανικής ανάπτυξης και μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις, θα επιτρέπονται διάφοροι τύποι εκπαιδευτηρίων, σχολεία μέσης εκπαίδευσης, περιφερειακά εκπαιδευτήρια, σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεματικά πάρκα και κέντρα πολλαπλού αθλητισμού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, εξειδικευμένου τύπου κλινικές ή νοσοκομεία, κλινικές αποκατάστασης και άλλα παρεμφερή ιατρικά κέντρα.
 
Εκτός καθορισμένων ζωνών ανάπτυξης είναι επίσης δυνατόν να αδειοδοτηθούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μικρότερης κλίμακας αναπτύξεις, όπως πρατήρια πετρελαιοειδών, εστιατόρια, αίθουσες δεξιώσεων, ειδικού τύπου αναπτύξεις.
 
Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μαζί με το Σχέδιο Ανάπτυξης που περιλαμβάνει και τους σχετικούς πολεοδομικούς χάρτες αναρτήθηκαν χθες στις ιστοσελίδες του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ενώ σχετική γνωστοποίηση έγινε χθες στην επίσημη εφημερίδα των Βρετανικών Βάσεων. Με βάση την κείμενη νομοθεσία θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση διάρκειας 35 ημερών (μέχρι 14 Ιουλίου), κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν στο Τμήμα Περιβάλλοντος παρατηρήσεις ή και ενστάσεις που σχετίζονται με το περιεχόμενο της Στρατηγικής Μελέτης.
 
Η δήλωση πολιτικής των Βρετανικών Βάσεων καθορίζει πολεοδομικές ζώνες και χρήσεις γης και εισάγει σαφείς πρόνοιες και πολιτικές που θα διέπουν τη χωροθέτηση όλων των τύπων της ανάπτυξης στις ΒΒ, όπως την οικιστική, την τουριστική, την εμπορική, τη βιομηχανική και τις άλλες.
 
Η Δήλωση Πολιτικής καθορίζει τη γενική πολιτική, ως προς την προαγωγή και τον έλεγχο της ανάπτυξης, προνοεί για την κατανομή των -προς χρήση- περιοχών για σκοπούς κατοικίας ή για γεωργικούς, βιομηχανικούς, εμπορικούς, ή άλλους σκοπούς, καθορίζει τις περιοχές διατήρησης της φύσης και γενικότερα προδιαγράφει τις γενικές αρχές, που διέπουν τη ρύθμιση και τον έλεγχο της ανάπτυξης, στις ΒΒ Ακρωτηρίου και Δεκέλειας. 
 
Σφραγίστηκε στο Προεδρικό η Συμφωνία
 
Σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο τέθηκε σε εφαρμογή η Συμφωνία του 2014 μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου, για τη Μη Στρατιωτική Ανάπτυξη των Βρετανικών Βάσεων, Ακρωτηρίου και Δεκέλειας και παράλληλα διανοίγονται σημαντικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών.
 
Η τελετή έγινε στην παρουσία του Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να χαρακτηρίζει τη συμφωνία μια απτή απόδειξη των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανέφερε πως η συμφωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή χρήσης γης και ανάπτυξης διαφόρων ζωνών εντός των Βάσεων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Οι δύο πλευρές εξέδωσαν παράλληλα και Κοινό Ανακοινωθέν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η εφαρμογή της Διευθέτησης αποτελεί «σημαντικό βήμα προόδου στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας και της διμερούς μας σχέσης».
 
Απαιτούνται ρυθμιστικά σχέδια για συγκεκριμένες περιοχές
 
Για κάποιες από τις περιοχές που χαρακτηρίζονται από σημαντικές ιδιαιτερότητες, ή προοπτικές ανάπτυξης ή παρουσιάζουν σύνθετα προβλήματα, κρίνεται απαραίτητος ένας πιο λεπτομερής σχεδιασμός και προώθηση ορισμένων έργων προτεραιότητας, που αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη τους, μέσα από την εκπόνηση Ρυθμιστικών Σχεδίων ή και άλλων Ειδικών Μελετών. 
 
Αυτές αφορούν:
1. Το δρομολογούμενο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Ανάπλαση της Παραλιακής Περιοχής Lady’s Mile. 
2. Η ευρύτερη πολιτιστική περιοχή αρχαίου Κουρίου.
3. Αναγκαιότητα ετοιμασίας ενός ενιαίου Σχεδίου διαμόρφωσης της περιβάλλουσας περιοχής Μεσαιωνικού Κάστρου (Κάστρο Κολοσσίου).
4. Διαμόρφωση ενός Γενικού Διαχειριστικού Σχεδίου το οποίο θα διαλαμβάνει μέτρα προστασίας, προσεγμένης αξιοποίησης και ανάδειξης του περιβάλλοντα χώρου της Αλυκής Λεμεσού.
5. Διασφάλιση ότι η ανάπτυξη στην Κοινοτική Γη (Μερρά) Ακρωτηρίου και την παρακείμενη Δασική Γη δε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και στην ασφάλεια στην περιοχή.
6. Προώθηση ενός ενιαίου σχεδιασμού, για τη χωροθέτηση τουριστικών αναπτύξεων στο παραλιακό μέτωπο της Ορμήδειας, που εμπίπτει στην Τουριστική Ζώνη Τ3ε.
7. Τα Ρυθμιστικά Σχέδια Στέγασης στην Ανατολική Περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων αφορούν την αξιοποίηση οικιστικών προγραμμάτων για δικαιούχους, εντός τμημάτων κρατικής γης των Βρετανικών Βάσεων, που εφάπτονται Οικιστικών Ζωνών των κοινοτήτων Ξυλοφάγου, Ορμήδειας και Ξυλοτύμπου, ώστε ακολούθως οικιστικές μονάδες να κατανεμηθούν σε δικαιούχα άτομα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, απαιτήσεις και κριτήρια, που θα απαιτηθούν και προσδιοριστούν μέσα στο πλαίσιο των υπό αναφορά σχεδίων.
8. Ρυθμιστικό Σχέδιο για ανάδειξη Αρχαίων Μνημείων και άλλων Πολιτιστικών Πόλων Έλξης. 
9. Στις διοικητικές περιοχές Ξυλοτύμβου και Άχνας προτείνεται ο καθορισμός Πολεοδομικής Ζώνης με τον κωδικό Γ3/Η3 η οποία θεωρείται ως δυνητικές Οικιστικές Ζώνες.
10. Εκπόνηση Μελέτης για τη Διαχείριση της περιοχής, σε συνδυασμό με αντίστοιχη μελέτη που δυνατό να προωθηθεί, για το τμήμα του Φράγματος Άχνας που εμπίπτει εντός Κυπριακής Δημοκρατίας.
11. Εκπόνηση Μελέτης, στο πλαίσιο της οποίας, να μελετηθούν εναλλακτικές δυνατότητες και τρόποι διάνοιξης της περιοχής, μέσα από τη βελτίωση/ επέκταση του υφιστάμενου οδικού δικτύου Λύσης – Κοντέας.