Άλµατα ψηφιακού µετασχηµατισµού – Πώς η µεγαλύτερη αλυσίδα υπεραγορών στην Κύπρο µετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία

Η πανδηµία δοκίµασε τις αντοχές των επιχειρήσεων. Την ίδια όµως στιγµή επιβεβαίωσε την πεποίθηση ότι στις κρίσεις καταφέρνουν να επιβιώσουν ή ακόµη και να ξεχωρίσουν όσοι οργανισµοί χαρακτηρίζονται από την απαιτούµενη ευελιξία και διορατικότητα, ώστε να προσαρµόζονται εγκαίρως σε οποιεσδήποτε συνθήκες και να είναι σε θέση να διαβλέπουν και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που προκύπτουν.

Για τις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, που βρέθηκαν στην πρώτη γραµµή κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι συνθήκες ήταν πρωτόγνωρες, αφού είχαν να διαχειριστούν µία σειρά από προκλήσεις. Αφενός κλήθηκαν να ικανοποιήσουν τις αυξηµένες ανάγκες της κοινωνίας, αφετέρου έπρεπε να λάβουν µία σειρά από αυστηρά µέτρα µε στόχο την προστασία των µελών του προσωπικού τους, αλλά και της δηµόσιας υγείας.

Παρά τις αντιξοότητες που δηµιούργησε η πανδηµία, οι Υπεραγορές Αλφαµέγα κατάφεραν να µετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία. Σαν έτοιµες από καιρό, κατόρθωσαν σε αυτή τη συγκυρία να κάνουν άλµατα προς την κατεύθυνση του ψηφιακού µετασχηµατισµού τους, αναβαθµίζοντας παράλληλα τις προσφερόµενες υπηρεσίες. 

Διαδικτυακό ψώνισµα και Foody

Μια σηµαντική καινοτοµία που υιοθέτησε η εταιρεία, ήταν η εξέλιξη της υπηρεσίας κατ’ οίκον ψωνίσµατος. Όπως είναι γνωστό, οι Υπεραγορές Αλφαµέγα παρείχαν ήδη στους πελάτες τους τη δυνατότητα της κατ’ οίκον παράδοσης ψωνίσµατος, επιλογή που αξιοποιούσαν αρκετοί καταναλωτές. 
Ωστόσο, σε µία εποχή επιβεβληµένων περιορισµών και κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσµετρώντας την ανάγκη εξυπηρέτησης µίας µεγάλης οµάδας καταναλωτών που για διάφορους λόγους αδυνατεί να µεταβεί στις υπεραγορές, η εταιρεία άδραξε την ευκαιρία µέσα από την αναβάθµιση της Υπηρεσίας διαδικτυακού ψωνίσµατος και κατ’ οίκον παράδοσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι Υπεραγορές Αλφαµέγα ένωσαν δυνάµεις µε τη γνωστή εταιρεία παραγγελίας φαγητού Foody, µε στόχο να διευκολύνουν τους καταναλωτές που αδυνατούν για οποιονδήποτε λόγο να µεταβούν στις υπεραγορές για να κάνουν τα ψώνια τους. 

Οι πελάτες των Υπεραγορών Αλφαµέγα σε όλες τις πόλεις όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν τα ψώνια τους online µέσω της ιστοσελίδας Foody.com.cy και να τα παραλάβουν κατ’ οίκον εντός εύλογου χρονικού διαστήµατος, µέσω υπηρεσίας delivery, αποφεύγοντας άσκοπες µετακινήσεις, αλλά και κοινωνικές συναναστροφές.

O Chief Operating Officer των Υπεραγορών Αλφαµέγα, Ανδρέας Παναγή, σηµείωσε ότι το online λιανικό εµπόριο γνώρισε πρωτοφανή άνθιση στη διάρκεια της πανδηµίας. «Μέσα από τη συνεργασία µε το Foody εξελίξαµε την υπηρεσία διαδικτυακού ψωνίσµατος και κατ’ οίκον παράδοσης που προσφέραµε, αποδεικνύοντας ότι κατανοούµε τις ανάγκες της κοινωνίας και λαµβάνουµε εγκαίρως τα µηνύµατα των καιρών».

Με πυξίδα την καινοτοµία 

Η πανδηµία αποκάλυψε µε τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι η τεχνολογία προσφέρει σηµαντικές ευκαιρίες και προοπτικές εξέλιξης στις επιχειρήσεις, για να διασφαλίσουν την επιχειρησιακή τους συνέχεια και κυρίως για να αναβαθµίσουν την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.

Με το ξέσπασµα της πανδηµίας, στις Υπεραγορές Αλφαµέγα τέθηκε σε εφαρµογή ένα Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης. Στη βάση αυτού του σχεδιασµού, περισσότερα από εκατό άτοµα γραφειακό προσωπικό της εταιρείας δούλευαν από την πρώτη µέρα από το σπίτι τους, ενώ δόθηκε σε όλα τα τµήµατα, µέσω λογισµικού η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης, collaboration και file sharing.

Για την οµαλή διεξαγωγή των εργασιών, δόθηκε µε ασφαλή τρόπο πρόσβαση σε οποιοδήποτε λογισµικό χρειάζεται το γραφειακό προσωπικό για να διεκπεραιώσει τον όγκο εργασίας του. Παράλληλα, µέσω του Συστήµατος Διαχείρισης Πληροφοριών της εταιρείας, όλοι οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να έχουν άµεση πρόσβαση στα αρχεία τους, ακόµα κι αν εργάζονταν από το σπίτι. 

Στη βάση του σχεδιασµού αυτού, έγιναν ειδικές ρυθµίσεις στο ταµειακό σύστηµα µε την εισαγωγή µέγιστου επιτρεπόµενου αριθµού αγοράς προϊόντων πρώτης ανάγκης. Πρόσθετα, στο πλαίσιο της συνεργασίας µε το Foody, έγινε ενσωµάτωση στην πλατφόρµα και δηµιουργήθηκε εξειδικευµένο λογισµικό για picking, για να µην υπάρξουν καθυστερήσεις στη συγκέντρωση και την παράδοση των online παραγγελιών. 

Επιπλέον, τα self checkouts ρυθµίστηκαν ώστε να δέχονται µόνο πιστωτική κάρτα, προωθώντας τις ανέπαφες συναλλαγές και προκειµένου να µειωθούν οι ουρές στα ταµεία. 

Ενόψει των αυξηµένων αναγκών της κοινωνίας στη διάρκεια της κρίσιµης αυτής περιόδου, η εταιρεία προχωρούσε σε συνεχή ανάλυση των δεδοµένων για να προβλέψει την επισκεψιµότητα στα καταστήµατά της και να αποφύγει ελλείψεις σε προϊόντα. Παράλληλα, την ίδια περίοδο στράφηκε αποκλειστικά στα ψηφιακά µέσα για την προώθηση προϊόντων και προσφορών, περιλαµβανοµένων των digital screens που είναι εγκαταστηµένα στις υπεραγορές Αλφαµέγα, αλλά και των καναλιών που διαθέτει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο Chief Information Officer των Υπεραγορών Αλφαµέγα, Ανδρέας Δηµητρίου, επεσήµανε ότι ο ψηφιακός µετασχηµατισµός είναι µέρος του οράµατος και της στρατηγικής που ακολουθεί η εταιρεία τα τελευταία χρόνια. «Έχουµε επενδύσει στην ψηφιοποίηση της εταιρείας τα τελευταία χρόνια και στην υιοθέτηση καινοτόµων τεχνολογιών, γιατί αντιλαµβανόµαστε ότι ο ψηφιακός µετασχηµατισµός µας, είναι η ασφαλέστερη οδός για βιώσιµη ανάπτυξη», ανέδειξε. Σύµφωνα µε τον κ. Δηµητρίου η εταιρεία επενδύει στην πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και των εργασιών της, ενώ επεξεργάζεται την εισαγωγή µίας σειράς καινοτοµιών στον τρόπο λειτουργίας της, αλλά και στα καταστήµατά της το επόµενο χρονικό διάστηµα. 

Επιχειρησιακή συνέχεια

Με την εµφάνιση των πρώτων κρουσµάτων κορωνοϊού στη χώρα µας, οι Υπεραγορές Αλφαµέγα προχώρησαν στη διαµόρφωση και υλοποίηση Σχεδίου Διαχείρισης Κρίσης. Το Σχέδιο περιλάµβανε τα µέτρα ασφάλειας που θα εφαρµόζονταν σε κάθε υπεραγορά, µε βάση τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, τη διαµόρφωση πρωτοκόλλου για την πραγµατοποίηση σχολαστικών καθαρισµών και απολύµανσης σε κάθε κατάστηµα σε καθηµερινή βάση, ενώ παράλληλα έδινε κατευθυντήριες γραµµές για τη διαχείριση της κατάστασης σε περίπτωση εντοπισµού κρουσµάτων µεταξύ των µελών του προσωπικού της εταιρείας.

Στη βάση του πρωτοκόλλου ασφαλείας που θέσπισε η εταιρεία, όλες οι υπεραγορές σε καθηµερινή βάση απολυµαίνονται επιµελώς, σύµφωνα µε τις κατευθυντήριες γραµµές του υπουργείου Υγείας, ενώ εγκεκριµένο συνεργείο πραγµατοποιεί για προληπτικούς λόγους ψεκασµό µε συγκεκριµένα προϊόντα, τα οποία παρέχουν προστασία για αρκετές µέρες. 

Παράλληλα, στη διάρκεια της ηµέρας, όλες οι επιφάνειες, τα ψυγεία, οι πάγκοι εργασίας και οι κοινόχρηστοι χώροι σε κάθε υπεραγορά καθαρίζονται σχολαστικά και απολυµαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, ενώ το σύστηµα εξαερισµού κάθε καταστήµατος είναι σε διαρκή λειτουργία, προκειµένου ο αέρας να ανανεώνεται συνεχώς. Πρόσθετα, η εταιρεία τοποθέτησε υπεύθυνους ασφαλείας στις εισόδους και εξόδους των υπεραγορών για να διασφαλίσει την τήρηση των µέτρων, σηµάνσεις για την τήρηση της απόστασης ασφαλείας, καθώς και προστατευτικά γυαλιά στα ταµεία για να αποφεύγεται η απευθείας επαφή πελάτη – ταµία. Ακόµα, σε όλες τις εισόδους των υπεραγορών και σε άλλα σηµεία, τοποθετήθηκαν αντισηπτικά χεριών, τα καροτσάκια απολυµαίνονται σε καθηµερινή βάση, ενώ δηµιουργήθηκε ειδική οµάδα διαχείρισης πιθανού περιστατικού µεταξύ των µελών του προσωπικού. Στο ίδιο πλαίσιο, αυτοβούλως η εταιρεία έκρινε σκόπιµο, προτού ακόµη καταστεί υποχρεωτικό από το Υπουργείο

Υγείας, να υποβάλει όλα τα µέλη του προσωπικού της σε διαγνωστικές εξετάσεις. 

Σύµφωνα µε τον Chief Operating Officer των Υπεραγορών Αλφαµέγα, Ανδρέα Παναγή, στόχος του σχεδιασµού που έγινε ήταν η προστασία των εργαζοµένων και των πελατών και παράλληλα να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή συνέχεια, ακόµη και στην περίπτωση εντοπισµού κρουσµάτων εντός των υπεραγορών. «Ο συγκεκριµένος σχεδιασµός, επέτρεψε στην εταιρεία να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των υπεραγορών, µε την απόσπαση προσωπικού και την εκπαίδευσή του για τον σκοπό αυτό. Μέρος του προσωπικού µας παρέµενε σε κατάσταση  ετοιµότητας στο σπίτι, ώστε αν χρειαζόταν, να κληθεί να εργαστεί στα καταστήµατα», εξήγησε. Όπως επεσήµανε ο κ. Παναγή, η συµβολή του προσωπικού των Υπεραγορών Αλφαµέγα στην υλοποίηση του σχεδιασµού και την επίτευξη των στόχων της εταιρείας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ήταν κάτι περισσότερο από καθοριστική. «Την επιτυχία κάθε οργανισµού την καθορίζουν οι άνθρωποι που τον αποτελούν. Είµαστε περήφανοι για το γεγονός ότι σε µία πρωτοφανή κρίση οι άνθρωποί µας πέρασαν τις εξετάσεις µε άριστα», υπογράµµισε ο κ. Παναγή.

Eυχαριστίες στο προσωπικό

Οι υπεραγορές Αλφαµέγα, εξέφρασαν και δηµόσια την ευγνωµοσύνη τους προς το προσωπικό των υπεραγορών, το οποίο βρίσκεται καθηµερινά στην πρώτη γραµµή, δίνοντας τη µάχη µε υψηλό αίσθηµα ευθύνης αλλά και αυταπάρνηση, για να ικανοποιήσει την κυπριακή κοινωνία σε µια περίοδο ιδιαίτερα αυξηµένων αναγκών. «Ό,τι και να πούµε γι’ αυτούς τους ανθρώπους θα είναι λίγο», αναφέρει το τηλεοπτικό σποτ των υπεραγορών Αλφαµέγα.