Το πρώτο στο είδος του Κέντρο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας είναι πλέον γεγονός. Στη χερσόνησο του Ακάμα και συγκεκριμένα στην κοινότητα Πάνω Αρόδων, ολοκληρώθηκε το μοναδικό αυτό έργο, που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το Κέντρο θα λειτουργεί στο κτήριο του παλιού δημοτικού της κοινότητας, το οποίο με μικρές παρεμβάσεις συνδέθηκε με το νέο κτήριο που έχει ανεγερθεί και που αποτελεί μέρος της όλης λειτουργίας του έργου. Περιλαμβάνει χώρους εκδηλώσεων και προβολών, αποδυτήρια και χώρους υγιεινής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΤΑΠ Πάφου: Προβολή των κοινοτήτων Ακάμα και διαμερίσματος Χρυσοχούς

Στην επέκταση του υφιστάμενου κτηρίου διαμορφώθηκαν οι αίθουσες των εκθεμάτων, χώρος για περιοδικές εκθέσεις, χώρος υποδοχής και πληροφοριών και γραφείο Υπεύθυνου Λειτουργίας του Έργου. Στους εξωτερικούς χώρους υπάρχουν πλέον χώροι για εξωτερικά εκθέματα, μικρός χώρος για υπαίθριες εκδηλώσεις, χώρος στάθμευσης και ποδηλατοστάσιο. Όλοι οι χώροι είναι προσβάσιμοι από ΑμεΑ. Παράλληλα το Κέντρο θα μπορεί να φιλοξενήσει εκθέσεις σχετικές με τη θεματολογία του έργου, τις οποίες θα μπορεί να επισκεφθεί το κοινό ή και μαθητές σχολείων, για να γνωρίσουν τη γεωλογική ιστορία της περιοχής του Ακάμα.

Η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, εκτίμησε μιλώντας στον «Φ», ότι η μοναδικότητα του έργου και η καινοτομία του θα προσελκύσουν μεγάλο αριθμό ντόπιων και ξένων περιηγητών. Το έργο κόστισε 520 χιλιάδες ευρώ.