H Κύπρος εντάχθηκε από χθες στον Ευρωπαϊκό χάρτη της αριστοτεχνίας μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Homo Faber Guide, η οποία δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Michelangelo.

Οι αριστοτέχνες, του νησιού από τον χώρο της υφαντικής, της κεραμικής, της κεντητικής, της ξυλουργικής και της αργυροχοΐας, αλλά και τα μουσεία, γκαλερί και καταστήματα που εντοπίστηκαν σε συνεργασία με τον Ιωσήφ Χατζηκυριάκο, διευθυντή του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας και πρεσβευτή στην Κύπρο του Ιδρύματος Michelangelo, και την Μαρία Αναξαγόρα, ανώτερη λειτουργό της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας, θα προβάλλονται μέσα από τον οδηγό του Homo Faber Guide.

Επίσης, ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής Μιχάλης Αναστασιάδης, ως πρεσβευτής της Λευκωσίας για το Ίδρυμα, προτείνει μια εξερεύνηση της πόλης μέσα από τη δική του ματιά, καθώς συστήνει τους αγαπημένους του χειροτέχνες και αριστοτέχνες. Η παρουσία της Κύπρου στα δρώμενα του Ιδρύματος Michelangelo ξεκίνησε από το 2017 με την φιλοξενία τριών Κυπρίων στην έκθεση Homo Faber στη Βενετία. Η  συμβολή του Ζαν Μπλανσάρ, επιμελητή μέρους της έκθεσης, ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην ανάδειξη «κρυμμένων θησαυρών» του νησιού.

Συνολικά προτείνονται 15 Κύπριοι αριστοτέχνες: Οι υφαντουργοί Ιωάννα Λουκά και Τζούλια Αστραίου, η κεντήτρια λευκαρίτικων Μαργαρίτα Ραουνά, οι κεραμίστες Βάσος Δημητρίου, Ευθύμιος Συμεού, Πέτρος Σταύρου και Γιώργος Γεωργιάδης, η γλύπτρια – κεραμίστα Ελύσια Αθάνατου, ο χρυσοχόος Μάρκος Πλατρίδης, ο κατασκευαστής βιολιών Στέφανος Σουλτανιάν, οι ξυλουργοί του Lovenlight αδέλφια Navid και Sahand Gholipour, ο κατασκευαστής παπουτσιών Ανδρέας Κέλπης και ο ξυλογλύπτης Χριστόδουλος Αγριδιώτης. Επιπλέον, στην εφαρμογή εμφανίζονται το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας καθώς και το κατάστημά του και το Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας.

To κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί και να ανακαλύψει τις αυθεντικές ιστορίες των Κυπρίων χειροτεχνών και τα μυστικά πίσω από τα δημιουργήματά τους. Είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, θα μπορεί να τους γνωρίσει από κοντά στα εργαστήριά τους και να μάθει για την έμπνευση πίσω από τις δημιουργίες τους.

Μπορείτε να επισκεφτείτε το homofaberguide.com ή να κατεβάσετε τη διαθέσιμη εφαρμογή δωρεάν, τόσο από το Apple Store όσο και από το Google Play Store, για να ανακαλύψετε περισσότερες ιστορίες.

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΤΗ:

Ο οδηγός του Homo Faber αποτελείται από διάφορες ενότητες:

● Ανακάλυψη: Σ’ αυτή την ενότητα θα βρείτε μια επιλογή από τους καλύτερους τεχνίτες και τα ανερχόμενα ταλέντα, ατελιέ και άριστους κατασκευαστές από όλη την Ευρώπη. Συνδεθείτε μαζί τους απευθείας μέσω του οδηγού.

● Επίσκεψη: Βρείτε μουσεία, γκαλερί και καταστήματα που συνδέονται με τη χειροτεχνία σε όλες τις γωνιές της ηπείρου.

● Εμπειρία: Βρείτε μια επιμελημένη λίστα επισκέψεων εργαστηρίων, μαθήματα με τεχνίτες, ξεναγήσεις και εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη.

Στον οδηγό του Homo Faber Guide, παράλληλα με τη Κύπρο, εισήλθε από χθες και η Μάλτα. Ένα νησί γνωστό για τη δαντέλα, την ύφανση, το γυαλί και τα ασημικά της. Κύπρος και Μάλτα έχουν εξερευνηθεί χάρη σε συνεργασίες με το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη – Αρχείο Λάρνακας και την Creative Collective της Μάλτας, που επέτρεψαν στο Ίδρυμα Michelangelo και τους ερευνητές του να ανακαλύψουν τους πιο ενδιαφέροντες τεχνίτες, τα μουσεία, τις γκαλερί και τα καταστήματα σ’ αυτά τα νησιά.

Ο ΟΔΗΓΟΣ HOMO FABER

Ο οδηγός τοποθετεί τη χειροτεχνία στην Ευρώπη στα χέρια σας. Είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε με την επιμέλεια του Ιδρύματος Michelangelo, με δυνατότητα αναζήτησης, η οποία παρουσιάζει τεχνίτες, ατελιέ, μουσεία, γκαλερί και εμπειρίες που συνδέονται με την αριστοτεχνία στην Ευρώπη. Η πλατφόρμα συνδέει τους λάτρεις της βιοτεχνίας, τους συλλέκτες, τους πελάτες, τους περίεργους ταξιδιώτες και τους σχεδιαστές, με την αριστεία χειροτεχνίας της ηπείρου. Χρησιμοποιώντας τον γεωγραφικό εντοπισμό, η πλατφόρμα χαρτογραφεί τους τεχνίτες σε ολόκληρη την ήπειρο. Ανακαλύψτε περισσότερους από 700 ταλαντούχους δημιουργούς σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης, όπως τεχνίτες φυσητού γυαλιού, κατασκευαστές μασκών, γλύπτες χαρτιού, αργυροχόους κ.ά.

Το Ίδρυμα Michelangelo για τη Δημιουργικότητα και τη Χειροτεχνία πιστεύει σε ένα μέλλον που εκτιμά την δεξιοτεχνία και τοποθετεί το ανθρώπινο χέρι στο κέντρο της παραγωγής. Αποστολή του είναι να γιορτάσει, να διατηρήσει τη χειροτεχνία και να ενισχύσει τη σύνδεσή της με τον κόσμο του σχεδιασμού. Στην καρδιά όλων των δραστηριοτήτων του ιδρύματος βρίσκονται οι τεχνίτες που αφιερώνονται στην επιδίωξη της αριστείας, χρησιμοποιώντας παραδόσεις, δεξιότητες και τη γνώση. Οι σύγχρονοι τεχνίτες είναι οι πρωταγωνιστές τόσο της ψηφιακής πλατφόρμας του Ιδρύματος, του Homo Faber Guide, όσο και της διετούς διεθνούς έκθεσης Homo Faber Event του Ιδρύματος στη Βενετία, η οποία υποδέχτηκε 62.500 επισκέπτες στην εναρκτήρια έκδοσή της το 2018. Από την έδρα του στη Γενεύη, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα συνεργάζεται με ένα διεθνές δίκτυο οργανισμών για την προώθηση ενός νέου πολιτιστικού κινήματος.

michelangelofoundation.org,  homofaberevent.com