Τα χειρότερα είναι προ των πυλών. Τα νοσοκομεία σε ετοιμότητα. Επιστήμονες και Υπουργείο Υγείας αγωνιούν για τη συνέχεια. Η Κύπρος, κατέγραψε χθες νέο ρεκόρ κρουσμάτων. Εκατόν τέσσερα νέα περιστατικά επιβεβαιώνουν το μέγεθος της διασποράς του κορωνοϊού στην κυπριακή κοινωνία. Το βλέμμα στραμμένο στα νοσηλευτήρια. Χθες, σε νοσηλεία βρίσκονταν επτά ασθενείς ενώ δύο άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 

Άπαντες σε εγρήγορση. Στο Υπουργείο Υγείας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας παρουσίασε στον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, το σχέδιο δράσης του για το επόμενο διάστημα. Καθορίστηκε το πλάνο εργασίας των επαγγελματιών υγείας και οριστικοποιήθηκαν τα σενάρια που θα εφαρμοστούν, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Σήμερα, οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών θα ζητήσουν εκ νέου τη συνεργασία εργοδοτικών οργανώσεων και συντεχνιών, αφού όπως διαπιστώνουν οι υγειονομικές Αρχές, η μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού εντοπίζεται σε χώρους εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέραν των 100 τα ημερήσια περιστατικά – 11 επιπλέον

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και χθες το Υπουργείο Υγείας τόνιζε ότι «η μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης από μερίδα πολιτών, αλλά και των υγειονομικών πρωτοκόλλων από μέρος των επιχειρήσεων, προκαλεί μετάδοση του ιού στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον, με ορατό τον κίνδυνο εκτροχιασμού».

Συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και με τις φοιτητικές παρατάξεις καθώς ο αριθμός των σπουδαστών που εντοπίζονται θετικοί στον κορωνοϊό πληθαίνει με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν και οι αλυσίδες μετάδοσης του ιού στη νεολαία. 

Από πλευράς τους οι επιστήμονες, βρίσκονται σε εγρήγορση. Τα δεδομένα της κάθε μέρας αναλύονται και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», εντός του Σαββατοκύριακου θα γίνει νέα αξιολόγηση της κατάστασης, με ορατό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν εισηγήσεις για αύξηση των περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που θα παρουσιάζει η κάθε γεωγραφική περιοχή της Κύπρου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έκτακτη δήλωση ΠτΔ για κορωνοϊό – «Να φανούμε δυνατοί»

Πυρετωδώς, εργάζονται και τα μέλη της ομάδας ιχνηλάτησης, αφού οι αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων που καταγράφονται κάθε μέρα, έχουν καταστήσει το έργο των λειτουργών της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων υπερβολικά δύσκολο. Στόχος, να εντοπίζονται όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι επαφές των νέων περιστατικών και να απομονώνονται προκειμένου να διακόπτεται η περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινωνία, έργο το οποίο μάλλον φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτο, αφού η ελευθερία στις μετακινήσεις των πολιτών, έχει ως αποτέλεσμα, στο κάθε νέο κρούσμα να αντιστοιχούν δεκάδες άτομα, τα οποία δηλώνονται ως στενές επαφές. 

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της χθεσινής ημέρας, τα 93, από τα 104 νέα περιστατικά, προέκυψαν από σύνολο 3.877 εργαστηριακών εξετάσεων, γεγονός που σημαίνει ότι ένα στα σαράντα άτομα που υπεβλήθησαν σε εξέταση καταδείχθηκε θετικό στον ιό.

Σε πλήρη ετοιμότητα τα νοσοκομεία

Ο σχεδιασμός του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, «είναι λεπτομερής και καλύπτει όλα τα ενδεχόμενα και τα πιθανά σενάρια», ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου. 

Μεταξύ άλλων, εξήγησε, «έχει ήδη ετοιμαστεί, σε κάθε νοσοκομείο, ονομαστικός κατάλογος για τους επαγγελματίες υγείας, έχει γίνει διαβάθμιση των αναγκών, ανάλογα με το κάθε επίπεδο έξαρσης της επιδημίας και έτσι, είμαστε τώρα έτοιμοι, να δράσουμε ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουμε μπροστά μας». 

Σε γενικές γραμμές, είπε, «οι ασθενείς με κορωνοϊό, δηλαδή τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα και χρειάζονται νοσηλεία σε θάλαμο, θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Αμμοχώστου, το οποίο εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως Νοσοκομείο Αναφοράς. Τα ύποπτα περιστατικά, θα παραμένουν στα επαρχιακά νοσοκομεία ενώ οι ασθενείς που χρειάζονται υπηρεσίες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, θα μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπως γινόταν και το προηγούμενο διάστημα». 

Παράλληλα, με το σχεδιασμό, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, «έχουν γίνει εισηγήσεις και για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην όλη προσπάθεια και το Υπουργείο Υγείας αναμένεται ότι θα μπει σε μια διαβούλευση με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία ενδεχομένως να εμπλακούν στη διαδικασία που θα αφορά τη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών». 

Σε κάθε περίπτωση, είπε καταλήγοντας ο κ. Χαριλάου, «ο ΟΚΥπΥ και τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Τα δεδομένα, μας δείχνουν ότι θα έχουμε, δυστυχώς, αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και πιστεύουμε ότι αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκομίσαμε την περασμένη άνοιξη, θα καταφέρουμε να παρέχουμε σωστές υπηρεσίες στους ασθενείς που θα χρειαστούν περίθαλψη. Είδαμε τις αδυναμίες μας, καταγράψαμε τα κενά μας και λάβαμε τα μέτρα μας, διότι ας μην ξεχνάμε ότι, τους μήνες που έρχονται δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τον κορωνοϊό, αλλά και την εποχική γρίπη».