Η Τουρκία ακολουθεί αναθεωρητική επεκτατική πολιτική σε βάρος του Ελληνισμού με την προβολή της στρατιωτικής της ισχύος και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Στην Ελλάδα επιδιώκει την αλλαγή του status quo στο Αιγαίο και απειλεί να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με κίνδυνο να υπάρξει θερμό επεισόδιο, να κλιμακωθεί η κρίση και να επεκταθεί και στην Κύπρο.

Στην Κύπρο, η Τουρκία εισέβαλε με το πολεμικό ναυτικό, τα ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και έχει επεκτείνει την κατοχή και στο θαλάσσιο χώρο. Παράλληλα, ενίσχυσε τις Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής (ΤΔΚ) με σύγχρονα επιθετικά οπλικά συστήματα (άρματα, πυροβολικό, drones) καί 4000 άνδρες. Οι ελεύθερες περιοχές τελούν υπό άμεση στρατιωτική και δημογραφική απειλή.

Η τουρκική απειλή μεγεθύνεται και εμείς ολιγωρούμε. Η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) είναι αποδυναμωμένη. Αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί, επειδή για πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις της ΚΔ δεν έδιδαν την δέουσα βαρύτητα στο θεσμό της ΕΦ με αποτέλεσμα να εξασθενίσει η μαχητική ισχύς της. Αδικαιολόγητη μείωση της στρατιωτικής θητείας χωρίς να έχει μεταβληθεί η τουρκική απειλή, με δυσμενείς επιπτώσεις στην επάνδρωσή της και στη δυνατότητα ελέγχου της Γραμμής Καταπαύσεως του πυρός (ΓΚΠ). Αδρανοποίηση του δόγματος του ΕΑΧ Κύπρου-Ελλάδας, με συνέπεια την αύξηση της επιθετικότητας της Τουρκίας και των διεκδικήσεών της σε βάρος των ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας. Διάθεση στην ΕΦ μόνο μικρού μέρους των εισπράξεων του Ταμείου Αμυντικής θωράκισης (ΤΑΘ) της ΚΔ, με συνέπεια να μη διαθέτει Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) και Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), η ΑΟΖ της και το φυσικό αέριο της να μην έχουν ασπίδα προστασίας και να αντιμετωπίζονται προβλήματα εκσυγχρονισμού και  συμπλήρωσης των Μέσων και Οπλικών Συστημάτων (ΜΟΣ) της. 

Η Κυβέρνησή μας πρέπει επειγόντως να αναθεωρήσει την πολιτική της στο θέμα  διαχείρησης τού ΤΑΘ. Να δοθεί προτεραιότητα  στά προβλήματα τής Ε.Φ. Με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων, να καθιερωθεί από τούδε, έστω και αργά, η διάθεση όλων των εισπράξεων του ΤΑΘ στην ΕΦ και να γίνει επείγουσα αύξηση του υφιστάμενου και των επόμενων ΠΥ άμυνας με την έκτακτη προσθήκη εξοπλιστικών προγραμμάτων, μεγάλης προτεραιότητας για την ΕΦ.

Οι απαιτούμενες δαπάνες για τη συντήρηση των πεπαλαιωμένων ΜΟΣ της Ε.Φ. και την απόκτηση νέων, είναι πολύ μεγάλες και δεν καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς  άμυνας. Τα υφιστάμενα ΜΟΣ της ΕΦ είναι μεγάλης ηλικίας και χρειάζονται κάθε χρόνο μεγαλύτερες δαπάνες συντήρησης. Άλλα χρειάζονται συντήρηση εργοστασιακού επιπέδου και πρέπει να αποστέλλονται στις χώρες κατασκευής τους, ενώ άλλα πολύ μεγάλης ηλικίας πρέπει να αποσυρθούν και αντικατασταθούν με νέα. Αγορά νέων χρειάζεται και για κάλυψη των αναγκών αναδιοργάνωσης της Ε.Φ. Ενώ κάθε χρόνο αυξάνονται οι απαιτήσεις δαπανών για τη συντήρηση των πεπαλαιωμένων ΜΟΣ και την αγορά νέων, οι ΠΥ άμυνας όχι μόνο δεν αυξάνονται αλλά μειώνονται και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται.

Για το θέμα της διαχείρισης του ΤΑΘ, καθοριστικός είναι ο ρόλος του ΓΕΕΦ. Πρέπει να πείσει την πολιτική ηγεσία και την επιτροπή Άμυνας της Βουλής για τις μεγάλες ανάγκες της ΕΦ στη βάση της υφιστάμενης κατάστασής της και της σύγκρισής της με τις ΤΔΚ. Είναι χρήσιμο να προγραμματίζει το ΓΕΕΦ επισκέψεις ουσίας τής πολιτικής ηγεσίας και επιτροπής άμυνας τής Βουλής, σε μονάδες εκστρατείας και σε όλη την Γραμμή Καταπαύσεως τού Πυρός (ΓΚΠ) (πού έγινε πύλη παράνομης μετανάστευσης που προωθεί  η Τουρκία) για καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων και επαφή με τα χαμηλόβαθμα στελέχη της ΕΦ που χειρίζονται τα ΜΟΣ της. Να τηρείται συνεχώς ενήμερη η πολιτική ηγεσία με τεκμηριωμένες εκθέσεις, για τις απαιτούμενες δαπάνες συντήρησης/ απόκτησης νέων ΜΟΣ, καθώς και για την εκτίμηση της τουρκικής απειλής, όπως διαμορφώνεται με τα νέα δεδομένα, που προμηνύουν νέα δεινά για την Κύπρο.

Η αμυντική θωράκιση πρέπει να αποτελεί  προτεραιότητα της ΚΔ. Ο εχθρός βρίσκεται εντός των πυλών στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα της Κύπρου. Να εγκύψει το κράτος μας στα προβλήματα της αμυντικής θωράκισης: Tην ανάγκη ενίσχυσης της ΕΦ, αναζωογόνησης του δόγματος ΕΑΧ Κύπρου/Ελλάδας, σύναψης αμυντικών συμμαχιών και καλλιέργειας αγωνιστικού φρονήματος. Επάρκεια χρηματικών πόρων για τις ανάγκες της ΕΦ υπάρχει από τις εισπράξεις του ΤΑΘ. 

Είναι αδικαιολόγητη ολιγωρία στην ημικατεχόμενη Κύπρο να μη διατίθενται όλοι οι πόροι του ΤΑΘ στην ΕΦ, όταν η τουρκική στρατιωτική απειλή μεγεθύνεται στην ξηρά και τη θάλασσα και όταν οργιάζει η παράνομη μετανάστευση μουσουλμάνων που προωθεί η Τουρκία στις ελεύθερες περιοχές.  

* Αντιστράτηγος ε.α.