Αύξηση κατά 206,35% από την 1η Απριλίου έως την 30ή Ιουνίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημείωσαν οι κλήσεις προς τη Γραμμή Βοήθειας 1480, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1.158 άτομα. Την ίδια περίοδο κατά το 2019, η Γραμμή είχε δεχθεί κλήσεις από 378 άτομα. Η Γραμμή Βοήθειας 1480 λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety με στόχο να παρέχει σε παιδιά, νέους, γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και στο ευρύτερο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας, υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης, αναφορικά με την ασφαλή, υπεύθυνη και ηθική χρήση του Διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών. Οι υπηρεσίες της ανταποκρίνονται, μεταξύ άλλων, σε θέματα διαδικτυακού εκφοβισμού, συμπεριφορές εξάρτησης, προβλήματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ψεύτικα προφίλ, παραβίαση λογαριασμών, ακατάλληλο περιεχόμενο), σε διαδικτυακούς εκβιασμούς και παρενόχληση. Όσον αφορά στα στατιστικά στοιχεία της Γραμμής δημοσιεύονται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του υπουργείου Παιδείας που είναι ο συντονιστής. 

Σύμφωνα με την επιστημονική ανάλυση, ο αυξημένος αριθμός κλήσεων οφείλεται στην έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. Κι αυτό διότι, οι 781 κλήσεις (67,44%) δεν σχετίζονταν με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του 1480, αλλά αφορούσαν σε πληροφόρηση για την πανδημία (συμπτωματολογία, τρόπους προστασίας) καθώς επίσης και στα σχετικά μέτρα στήριξης του υπουργείου Εργασίας. Όπως σημειώνεται, οι συγκεκριμένες κλήσεις έτυχαν του κατάλληλου χειρισμού από τους λειτουργούς και παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνω από τις μισές κλήσεις άσχετες με τις υπηρεσίες του 1480

Αναφορικά με τα 377 περιστατικά που αφορούσαν τις υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1480, αυτά ήταν κατά 24% αυξημένα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου ο αριθμός ήταν 304. Από το σύνολο των 377 κλήσεων, η πλειοψηφία των ατόμων που κάλεσαν ήταν ενήλικα άτομα, με ποσοστό 99,30% (364 άτομα). Μόνο 13 άτομα ήταν ανήλικα, τα οποία ανέφεραν προσωπικές τους δυσκολίες στο Διαδίκτυο. Από το σύνολο των 364 ενήλικων ατόμων, μόνο οι 29 καλούντες απευθύνθηκαν στην υπηρεσία για να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, που αφορούσαν σε παιδιά και εφήβους στο Διαδίκτυο. Η πλειοψηφία των ενηλίκων (97,53%, 335 άτομα) απευθύνθηκαν για αιτήματα που αφορούσαν προσωπικές τους ανάγκες υποστήριξης. Το 63,40% των καλούντων ήταν γένους θηλυκού και το 36,60% ήταν γένους αρσενικού. 

Ηλεκτρονικό έγκλημα και αύξηση στις διαδικτυακές απάτες

Αναφορικά με τους λόγους επικοινωνίας με τη Γραμμή, τα περισσότερα αιτήματα σχετίζονταν με περιστατικά ηλεκτρονικού εγκλήματος (35,81%), δηλαδή την αντιμετώπιση παραβίασης της ιδιωτικότητας (hacking), οικονομικής απάτης ή κλοπής ταυτότητας, μέσω κοινωνικών δικτύων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι αναφορές σε διαδικτυακές απάτες, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο είναι κατά 18,42% αυξημένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και βρίσκεται σε συμφωνία με τις αυξημένες ευρωπαϊκές αναφορές, για αύξηση των διαδικτυακών απατών, κατά την περίοδο της πανδημίας. 

Επιπρόσθετα, ένας μεγάλος αριθμός των κλήσεων προς το 1480, αφορούσε την αντιμετώπιση περιστατικών Διαδικτυακού Εκφοβισμού (13,26%), ποσοστό το οποίο σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση, κατά 24%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Ποσοστό 13,26% αφορούσε την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων – τεχνική υποστήριξη, π.χ., πώς να δημιουργήσουν ή να διαγράψουν έναν λογαριασμό σε κοινωνικά δίκτυα, πώς να κάνουν εγγραφή σε διαδικτυακές πλατφόρμες κ.λπ. καθώς επίσης και ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο προστασίας των προσωπικών δεδομένων (11,67%) και της διαδικτυακής φήμης (8,49%), κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα. Παράλληλα, σημαντικό ποσοστό των αναφορών (6,37%), αφορούσε σε αιτήματα ψηφιακού γραμματισμού, κυρίως από γονείς, οι οποίοι επιθυμούσαν να ενημερωθούν αναφορικά με θέματα σχετικά με την τηλεκπαίδευση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο καταγράφηκε αξιοσημείωτη μείωση των περιστατικών σεξουαλικού εκβιασμού/ εξαναγκασμού (Sextortion), σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους 2019 και 2018. Ειδικότερα, κατά τις σχετικές περιόδους, αναφέρθηκαν 23 και 42 περιστατικά, αντίστοιχα, ενώ, κατά τη φετινή περίοδο, σημειώθηκαν μόλις εννέα περιστατικά. 

Την ίδια ώρα, όμως, ανησυχητική κρίνεται η διαπίστωση ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, τριπλασιάστηκαν οι αναφορές περιστατικών διαδικτυακής αποπλάνησης (Grooming), όπου ενήλικα/άγνωστα άτομα, σε κοινωνικά δίκτυα, ενθάρρυναν ανήλικα παιδιά να εμπλακούν σε δραστηριότητες σεξουαλικής φύσεως, όπως η αποστολή φωτογραφιών.

Αναλυτικά οι κατηγορίες και οι αναφορές:

>> Ηλεκτρονικό Έγκλημα: 135 αναφορές (35,81%)

>> Διαδικτυακός Εκφοβισμός: 50 αναφορές (13,26%)

>> Τεχνική Υποστήριξη: 50 αναφορές (13,26%)

>> Ιδιωτικότητα Δεδομένων: 44 αναφορές (11,67%)

>> Διαδικτυακή Φήμη: 32 αναφορές (8,49%)

>> Ψηφιακός Γραμματισμός/Εκπαίδευση: 24 αναφορές (6,37%)

>> Διαφήμιση/Εμπορευματοποίηση: 10 αναφορές (2,65%)

>> Sextortion: 9 αναφορές (2,39%)

>> Grooming: 6 αναφορές (1,59%)

>> Εκφράσεις Μίσους: 5 αναφορές (1,33%)

>> Πιθανώς Επιβλαβές Περιεχόμενο: 5 αναφορές (1,33%)

>> Σεξουαλική Παρενόχληση: 4 αναφορές (1,06%)

>> Sexting: 2 αναφορές (0,53%)

>> Αγάπη/σχέσεις/σεξουαλικότητα (διαδικτυακά): 1 αναφορά (0,26%)