Τις επιπτώσεις της ανευθυνότητας καταδεικνύουν και οι σημερινές ανακοινώσεις για τα νέα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο, με ενδεικτική την περίπτωση γυναίκας που ήρθε από τις ΗΠΑ, παραβίασε την καραντίνα, διοργάνωσε πάρτι και μετέδωσε τον ιό σε 14 άτομα.

Άλλα έξι άτομα που συνδέονται με το συγκεκριμένο περιστατικό ανακοινώθηκαν σήμερα.

Επιπλέον, 9 από τα 26 άτομα που ανακοινώθηκαν θετικά στον ιό ήταν στενές επαφές και παραβίασαν την καραντίνα τους είτε για να υποβληθούν στην εξέταση ιδιωτικά είτε μέσω του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου. 

Παρά τις συστάσεις και τις προτροπές, φαίνεται ότι αρκετά άτομα δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες και δεν τηρούν τα πρωτόκολλα του υποχρεωτικού περιορισμού ειδικά όταν είναι στενές επαφές.

Εξάλλου, από 31/7 μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος σε συνολικά 19 πτήσεις στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ως εξής:

Βιέννη, Wradow (Πολωνία), Ηράκλειο, Βουδαπέστη, Μύκονος (x2), Βερολίνο, Αθήνα (x2), Μόνακο, Λονδίνο (x2), Birmingham, Debrecen (Ουγγαρία), Ζυρίχη, Θεσσαλονίκη (x2), Λίβερπουλ, Κρακοβία.

Από τις 19 πτήσεις εντοπίστηκαν κρούσματα στην πτήση από Θεσσαλονίκη στις 31/7 (3 άτομα), Αθήνα την 1/8 (1 άτομο), Μύκονο 1/8 (1 άτομο) και Ζυρίχη στις 2/8 (1 άτομο).

Πηγή: Philenews