«Ο λόγος που αρνήθηκα τον αστυνομικό έλεγχο επιστρέφοντας στην Αίγινα είναι απλός. Ως Πολίτης του κόσμου (citoyen du monde) και μαρξιστής, αρνούμαι να υπακούσω στις εντολές της άρχουσας τάξης (bourgeoisie), ακόμα και εάν συμφωνώ με αυτές. Αυτή είναι η βασική αρχή του ρεαλιστικού δόγματος ανυπακοής του DiEm25.»

Η επίσημη απάντηση του Γενικού Γραμματέα (κατά τα σοβιετικά πρότυπα) του ΜεΡα25, Γιάνη Βαρουφάκη, έπειτα από τις οξύτατες αντιδράσεις, κυρίως των απλών νομοταγών πολιτών (που προφανώς αυτός θεωρεί μαλάκες) στην επιδεικτική και με ύφος άρνησή του να πειθαρχήσει στα μέτρα περιορισμού, που ισχύουν για όλους, και να δείξει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στους αστυνομικούς που καλώς τον σταμάτησαν για έλεγχο.

Αυτός ο ωραιοπαθής τύπος, που ως υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ συντέλεσε στο να οδηγηθεί η Ελλάδα στο 3ο Μνημόνιο των €100 δισ. και παραλίγο να τη ρίξει στα βράχια με τις πιρουέτες του στα Eurogroup, ίσως να υπέκλεψε την ιδέα του «ρεαλιστικού δόγματος της ανυπακοής» από τον μεγάλο Μαχάτμα Γκάντι που με αυτό το όπλο, πράγματι, αλλά και με το μεγαλύτερο μέρος του λαού με το μέρος του, ανάγκασε την κραταιά αγγλική αποικιοκρατία να αποχωρήσει από την Ινδία ως βρεγμένη γάτα.

Επειδή όμως ο Βαρουφάκης ανέκαθεν έμαθε να διαβάζει διαγωνίως κοιτώντας αριστερά-δεξιά να ιδεί αν τον βλέπουν, δεν πρόσεξε ίσως ότι για να εμπνεύσει ο Μαχάτμα τον λαό του σε αυτήν τη μορφή αγώνα, πρώτος στερήθηκε κάθε υλικού αγαθού, ένα λευκό λινό ρούχο κάλυπτε το σώμα του, διέσχιζε χιλιόμετρα με τα πόδια φορώντας μόνο πέδιλα, και όταν ο ίδιος του ο λαός λοξοδρομούσε σε σκηνές βίας, ακόμα και εναντίον του Άγγλου κατακτητή, κατέβαινε ο ίδιος σε απεργία πείνας πολλών ημερών μέχρι να σταματήσουν τα επεισόδια.

Ο Βαρουφάκης δεν έχει, και δεν θα μπορούσε να έχει, κανένα από αυτά τα χαρίσματα του Γκάντι. Εκτός των άλλων, δεν έχει και κανέναν «λαό» να τον πιστεύει που θα ήταν και πρόθυμος να τον ακολουθήσει.

Περιττό, λοιπόν, να αναφέρω το πάρτι των αντιδράσεων που εκδηλώνονται εναντίον του στα social media. Το πιο επιτυχημένο, σε απάντηση του μεγαλοφυούς αυτοπροσδιορισμού του ως citoyen du monde, έρχεται από τον George Silkman, @TheRealSilkman στο twitter, και είναι: Citoyen du merde. (Αναζητήστε τη μετάφραση στο Google Translate.)

ΥΓ1.: Υπάρχει η υποψία ότι οι σχετικές αναρτήσεις έγιναν από τον Βαρουφάκη με ειρωνική διάθεση. Το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό: Ότι ούτε ο ίδιος μπορεί να ξεχωρίσει τα πολλά πρόσωπα του «εγώ» του. Άρα, παίζει με όλα, κι όπου κάτσει! 

Υ.Γ2.: Το ότι η επαναστατική του αντίδραση θα μπορούσε να επιφέρει αρρώστια, δυστυχία ή και θάνατο σε συνανθρώπους του, ούτε θα πέρασε νομίζω από το μυαλό του. Αλλά κι αν ακόμα πέρασε, ίσως να το εκτίμησε ως παράπλευρη ζημιά της μαρξιστικής του επανάστασης. Που ειρήσθω εν παρόδω, επιτελείται μέσα σε συνθήκες πολύ βολικού για αυτόν πλουτισμού. Υπενθυμίζεται ότι στην Αίγινα όπου και μετέβαινε (παρά το απαγορευτικό) είναι η δεύτερη, ή και περισσότερη, θεριστική του κατοικία. Όπως και να έχει, άγιο είχαμε που δεν είναι πια στην εξουσία! Τον φαντάζεστε υπουργό κυβέρνησης που θα καλείτο να διαχειριστεί την πανδημία κορωνοϊού;

«Συγκεντρώσεις μεταναστών στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας διαπιστώνουν οι ελληνικές Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες έχουν μεταφερθεί από κέντρα διαμονής μεταναστών στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι πολλοί από αυτούς ήταν στο Παζαρκουλέ στον Έβρο και εκτιμάται ότι η Τουρκία έχει οργανωμένο σχέδιο να μεταφέρει μετανάστες με κορωνοϊό στην Ελλάδα και την Ευρώπη εν μέσω πανδημίας.»

Η είδηση δημοσιεύεται στην «Καθημερινή Αθηνών». Θα ήθελα να ήταν fake. Αλλά η εφημερίδα είναι σοβαρή, κι ο Βασίλης Νέδος που υπογράφει το σχετικό ρεπορτάζ είναι από τους πιο έγκυρους συντάκτες του διπλωματικού ρεπορτάζ στη χώρα. Ξέρω, επίσης, πόσο γκάγκστερ είναι ο Ερντογάν, οπότε δυστυχώς η είδηση μάλλον πρέπει να είναι αληθινή. 

> Η μόνη μου παρηγοριά απορρέει από την πεποίθησή μου, η επόμενη μέρα της πανδημίας να είναι η αρχή πολλών αλλαγών σε όλους της τομείς της ζωής μας, και οι ηγέτες του λαϊκισμού, που ήδη αποκαλύπτονται με τον ελλιπέστατο τρόπο που διαχειρίζονται αυτήν την κρίση υγείας, θα εξαφανιστούν από προσώπου δημόσια ζωής. Σε όλα τα κράτη. 

(*) Η φωτογραφία είναι από τις παλιές, αλησμόνητες μέρες που ο βαρουφακισμός ήταν της μόδας και, αλίμονο, ήταν και στα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής των Ελλήνων.