Πληγές αναμένεται να προκαλέσει στην κυπριακή οικονομία η επιδημία του κορωνοϊού. Μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας, οι πρώτες εκτιμήσεις των οικονομολόγων είναι ανησυχητικές αφού θεωρούν πως θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις. Εκτιμούν πως μεγάλο σοκ θα υποστεί ο τουρισμός ο οποίος θα επηρεάσει όλους τους τομείς που σχετίζονται με την αλυσίδα της τουριστικής βιομηχανίας.
 
Επίσης, θεωρούν πως εάν το πρόβλημα συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι, θα επηρεαστούν και πολλοί εργαζόμενοι, αλλά και οι τράπεζες. Οικονομολόγοι μιλώντας στον «Φ» δηλώνουν πως θα πρέπει η Κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων. Ο οικονομολόγος Μάριος Ζαχαριάδης ανέφερε πως το ενδεχόμενο να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας είναι υπαρκτό. Όπως είπε, θα επηρεαστεί η πραγματική οικονομία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, ο τουρισμός θα επηρεαστεί αρνητικά, ενώ θα υπάρξουν και αλυσιδωτά προβλήματα σε άλλους τομείς. «Θα επηρεαστεί η αλυσίδα που ενώνει τα ξενοδοχεία με την ευρύτερη τουριστική βιομηχανία», σημείωσε. Μάλιστα, προειδοποίησε πως εάν το πρόβλημα συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι, θα υπάρχει θέμα με τις τράπεζες και με την ανεργία.
 
Ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων από την Κυβέρνηση, για στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν από την επιδημία. Όπως εξήγησε, για μερικούς μήνες το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει σε μειώσεις φορολογιών και συνεισφορών. Επίσης, σημείωσε πως θα πρέπει να δοθεί και παράταση σε επιχειρήσεις για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Καταλήγοντας, ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε πως όταν βελτιωθεί η κατάσταση, η Κυβέρνηση να αναστείλει τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής.
 
Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Σωφρόνης Κληρίδης δήλωσε στον «Φ» πως οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της κατάστασης αλλά και από το κατά πόσο θα υπάρξουν κι άλλα νέα κρούσματα. 
Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, εάν συνεχιστεί η κατάσταση για μερικές ακόμη εβδομάδες, θα επηρεαστεί ο τουρισμός, οι τομείς της εστίασης, καθώς και όλες οι δραστηριότητες που βασίζονται σε συναθροίσεις. Είπε επίσης πώς εξαιτίας των προβλημάτων στο παγκόσμιο εμπόριο, ενδεχομένως να επηρεαστεί και η ναυτιλία στην Κύπρο. Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επηρεασμού και του τομέα της εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα αναχαίτισης του ιού καθώς και στοχεύμενα μέτρα στήριξης των τομέων της οικονομίας που θα επηρεαστούν. 
Σε παρέμβασή του ο οικονομολόγος Μαρίνος Γιαλελής δήλωσε πως θα υπάρξουν πολλά προβλήματα στην κυπριακή οικονομία. Εξέφρασε την εκτίμηση πως θα επηρεαστεί ο τουρισμός, ο τομέας των ακινήτων και των επενδύσεων. Ο κ. Γιαλελής σημείωσε πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να παραχωρήσει φοροαπαλλαγές και να προχωρήσει σε επιχορήγηση των πολιτών, όπως έπραξαν οι ΗΠΑ το 2008 και θα το εφαρμόσουν και φέτος. Πρότεινε όπως το κράτος επιχορηγήσει με €1.000 κάθε ενήλικα και €500 για κάθε εξαρτώμενο για να διατηρηθεί η κατανάλωση. Επιπλέον, πρότεινε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές λόγω του ιού να μην πληρώνουν ενοίκια.