Σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες έχουν κατανέμει τις εισηγήσεις τους για βελτίωση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων, οι οργανωμένοι γονείς, οι οποίοι τις έχουν ήδη προωθήσει στον υπουργό Παιδείας αλλά και θα τις συζητήσουν μαζί του σε συνάντηση που θα οριστεί.

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης σημειώνει ότι παρακολουθώντας την εφαρμογή του θεσμού έχει εντοπίσει αρκετά προβλήματα, υπογραμμίζοντας πως ένας από τους κυριότερους αρνητικούς παράγοντες που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα και υπερβολικό άγχος σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, είναι ο πραγματικός ωφέλιμος χρόνος σε σχέση με τη διδακτέα ύλη σε κάθε τετράμηνο.

Όπως αναφέρεται η ύλη δεν είναι ξεκάθαρο ότι μειώθηκε ή προσαρμόστηκε στον πραγματικό ωφέλιμο διδακτικό χρόνο, ενώ παράλληλα οι οργανωμένοι γονείς αναφέρουν ότι επιβαρυντικό είναι και το γεγονός ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς και μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου στα σχολεία προετοίμαζαν τα παιδιά της Α΄ τάξης για τη διαγνωστική αξιολόγηση (Αναλφαβητισμός) στα Ελληνικά, Μαθηματικά και Φυσική. «Ως εκ τούτου σε κάποια σχολεία τα μαθήματα για το τετράμηνο, παράδοση ύλης και εμπέδωση, διήρκησαν μόνο για δύο μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Βλέπουν» βελτιώσεις στα τετράμηνα

Ο μήνας Οκτώβριος καταναλώθηκε από τους εκπαιδευτικούς, για την παράδοση της ύλης με αποτέλεσμα όλα τα διαγωνίσματα, τόσο της προφορικής όσο και της γραπτής αξιολόγησης των μη εξεταζόμενων μαθημάτων, να μαζευτούν μέσα στον μήνα Νοέμβριο και να συντρέχουν παράλληλα μαζί με την ύλη του τετραμήνου μέχρι και τις 29/11/19. Αναλύοντας τον Νοέμβριο ημερολογιακά και αφαιρώντας τις σχολικές αργίες, παρατηρούμε ότι υπήρχαν μόνο 17 εργάσιμες ήμερες. Μέσα σε αυτό τον χρόνο τα παιδιά είχαν να εξεταστούν σε περίπου 25 – 30 διαγωνίσματα, δηλαδή περίπου 2 – 3 την ημέρα (στοιχεία μετά από έρευνα σε Παγκύπρια βάση)», σημειώνει χαρακτηριστικά η Συνομοσπονδία.

Παράλληλα, οι γονείς κάνουν αναφορά και στις Τεχνικές Σχολές σημειώνοντας πως παρατηρήθηκε έντονη ανισότητα στα μαθήματα των Νέων Ελληνικών, Μαθηματικών και της Φυσικής, αφού οι μαθητές διδάσκονται τα μαθήματα κατά μία περίοδο λιγότερη εβδομαδιαίως. Ωστόσο, παρακάθονται και αξιολογούνται στο ίδιο δοκίμιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εισηγήσεις Γονέων για Αξιολόγηση του Μαθητή

Αναλυτικά οι εισηγήσεις

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ

  • Κατάργηση 20λεπτων διαγωνισμάτων ή και αντικατάστασή τους με άλλη μορφή αξιολόγησης. 
  • Στα μη εξεταζόμενα μαθήματα: α) να μην υπάρχουν 20λεπτα διαγωνίσματα στην προφορική αξιολόγηση, β) στη γραπτή αξιολόγηση να δίνεται η ευελιξία στον εκπαιδευτικό να κάνει χρήση ή ενός 45λεπτου διαγωνίσματος ή ενός project ή άλλης εργασίας.
  • Στα Εξεταζόμενα Μαθήματα να γίνεται μόνο ένα 20λεπτο διαγώνισμα, στο μάθημα της ημέρας.
  • Αποφυγή διαγωνισμάτων σε Μουσική, Φυσική Αγωγή και Τέχνη και εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων αξιολόγησης χωρίς να μειώνεται η αξία των μαθημάτων, αλλά και να μην θυματοποιούνται οι μαθητές που δεν έχουν δεξιότητες σε αυτά.
  • Ετοιμασία διαφοροποιημένου εξεταστικού δοκιμίου στα Μαθηματικά, Νέα Ελληνικά και Φυσική για την Α’ τάξη Τεχνικών Σχολών για να αντιμετωπιστεί η ανισότητα που υπάρχει στις ώρες διδασκαλίας. 

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ

  • Μελέτη με χρονοδιαγράμματα κατά πόσο οι εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου θα πρέπει να διεξάγονται τον Δεκέμβρη ή τον Ιανουάριο (όχι αμέσως μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων).
  • Μείωση ή και αναθεώρηση της ύλης σύμφωνα με τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο και καταμερισμό τους ισότιμα σε κάθε τετράμηνο. 
  • Κατά την περίοδο των εξετάσεων τα σχολεία να είναι κλειστά γιατί παρατηρήθηκε ότι: α) οι πλείστοι μαθητές τις μέρες που δεν είχαν εξετάσεις δεν πήγαιναν στο σχολείο, β) σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρχαν κατάλληλοι χώροι και οι εξετάσεις έγιναν σε κλειστά γήπεδα σχολείων, γ) προβλήματα με επιτηρήσεις, δ) πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών αφού πήγαιναν με τα λεωφορεία από τις 7:30 και η εξέταση ήταν στις 9:30 – οχληρία στις σχολικές μονάδες.
  • Η αξιολόγηση της επίτευξης των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας να λειτουργεί ως συντρέχουσα με την Αξιολόγηση του Μαθητή με στόχο: α) την ανατροφοδότηση του εκπαιδευτικού, β) των παιδιών που έχουν ανάγκη να ξέρουν πώς προχωρούν, τι έχουν πετύχει και πού χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, γ) των γονιών για να γνωρίζουν τις μαθησιακές επιδόσεις του παιδιού.
  • Η ύλη να διαμοιραστεί ισότιμα ανάμεσα στα δύο τετράμηνα αναλόγως του πραγματικού διδακτικού χρόνου κάθε τετραμήνου.
  • Ενεργοποίηση του ιατροσυμβουλίου με διευρυμένους όρους εργασίας ούτως ώστε να μπορεί άμεσα και αποτελεσματικά να εξετάσει περιπτώσεις εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
  • Η αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού και του Εκπαιδευτικού Έργου κρίνονται ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή εφαρμογή της Αξιολόγησης του Μαθητή. 
     

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΘΕΣΜΟΥ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Επιπρόσθετα, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης προτείνει:

  • Την παρακολούθηση του θεσμού από την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή από την αρχή, έτσι ώστε να λειτουργεί άμεσα και καταλυτικά στον εντοπισμό και τη λύση των προβλημάτων.
  • Καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την παράδοση της αξιολόγησης του πρώτου τετραμήνου.
  • Σύγκλιση και οργάνωση της δεύτερης Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν και οι γονείς.
  • Συνεχή και καθολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, με βιωματικά εργαστήρια, για την ορθή εφαρμογή του θεσμού και των εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης όπως π.χ. το project.
  • Έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων από την αρχή της σχολικής χρονιάς και προληπτικά μέτρα για στελέχωση των Τεχνικών Σχολών.
  • Συνέχιση της ενημέρωσης γονιών και μαθητών ούτως ώστε να γνωρίζουν τι θα γίνει στη Β’ Λυκείου όπου τα μαθήματα μειώνονται με την επιλογή κλάδου.